Investeren in zonbescherming

Het zonnige weer is prima voor de binnenlandse vakantiemarkt. De zon heeft ook een keerzijde. Teveel zon veroorzaakt de nodige fysieke problemen – en de Nederlandse recreatiesector lijkt daar nog niet altijd op voorbereid.

Zie ook: Vakantieparken bieden nauwelijks vakantiehuisjes met airco

Foto door www.cheapsurfgear.com

Mischa Stubenitsky van KWF kankerbestrijding wijst op de risico’s van huidkanker: “Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen 30 jaar sterk toegenomen; het afgelopen jaar hebben 60.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen, en daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker in ons land. Verbranding door de zon is hier van grote invloed op. We gaan vaker en langer naar de zon op vakantie en verbranding op jonge leeftijd, vergroot de kans op het krijgen van melanoom (de dodelijkste vorm van huidkanker) op latere leeftijd.”

Welke maatregelen kan een recreatiebedrijf nemen om de risico’s voor hun gasten te beperken?

Stubenitsky: ‘Dat kan door het aanbieden van zonnebrand, maar ook meer schaduwplekken beschikbaar maken. Daarnaast kunnen mensen zelf ook het beste de zon mijden tussen 12 en 15u. En vergeet je ook niet in te smeren als je naar het terras gaat, of je gaat buiten sporten. Dit soort `vergeten zonmomenten` zijn momenten dat je er niet altijd aan denkt, maar ook dan is smeren belangrijk.”

Een insmeerkar bij festival Tilburg Kookt

Bij een KWF – insmeerbar kunnen mensen gratis ingesmeerd worden, informatie over zonbescherming inwinnen en donateur worden van KWF. De insmeerbar ingehuurd door een evenement of organisatie. Op deze manier worden mensen gewezen op het belang van smeren en de insmeerbar zie je op tal van plekken: denk aan festivals, grote openbare bijeenkomsten of andere plekken.

Meer informatie: www.kwf.nl

Zonneschermen; veilig en comfortabel

Steeds meer mensen willen wel de zon vermijden, maar dat is lang niet overal mogelijk. Kinderen bijvoorbeeld, gaan naar de plekken waar ze leuk kunnen spelen. Zonnedoeken en parasols dienen dan ook zo opgesteld te worden dat de schaduw op de heetste momenten van de dag op de juiste plek wordt gerealiseerd. In Australië, waar de UV kracht veel hoger is, is het gebruikelijk dat speelplekken en terrassen vrijwel allemaal beschikken over zonnedoeken of andere zonwerende maatregelen.

Zonneschermen bij een school in Assen. Foto door leverancier www.buiten143.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *