Inspiratie als toverwoord

Het toeristenseizoen is goed begonnen met prachtig weer. Maar dat is nog geen garantie voor bedrijfseconomisch succes. Vernieuwing en verandering zijn gewenst, steeds maar weer. Want de consument verandert immers ook.

Hoofdfoto drijvende woningen HOMEHet inspelen op veranderingen is voor de gemiddelde ondernemer in leisure best moeilijk. Zeker als de aantallen en omzet nog redelijk op peil blijven. Want dan wordt de noodzaak om te veranderen ook minder gevoeld. Het is natuurlijk te laat als pas wordt veranderd als de aantallen en omzet zijn gekelderd. Dan zijn ook de financiële mogelijkheden om te veranderen beperkter geworden. Het is verstandiger in goede tijden de vraag bij te blijven (of nog beter: voor te blijven).

Succesvol werken aan de toekomst
Het ideaal is een product en zo mogelijk een merk waarvoor men een meerprijs wil betalen en/of vroeg wil boeken. Het creëren van een merk is in mijn ogen wat een bedrijf zou moeten proberen na te streven: een sterk merk om je te kunnen onderscheiden en om ‘gewild’ te zijn. Voor dat traject heeft LeisureNL de SWADT-methode ontwikkeld (Succesvol Werken Aan De Toekomst).

Inkopen om je investering terug te verdienen
Voor nieuwe producten en diensten laten ondernemers zich graag via de vakmedia en de beurzen informeren. Maar dat gaat in mijn ogen nog erg traditioneel en weinig vernieuwend. Het probleem van vele nieuwe producten en diensten is dat de vraag nog moet worden ontwikkeld. Bij de ondernemers bedoel ik. Niet bij de gasten of bezoekers. De kunst is om producten en diensten aan te schaffen die niet alleen passen bij de bedrijfsvoering maar vooral ook de investering terugverdienen. En in dat laatste schuilt de adder onder het gras.

Mijn ervaring is dat te weinig wordt ingekocht vanuit een lange termijn visie op het bedrijf en de markt. Meestal wordt iets nieuws aangekocht en beoordeeld op de gangbare manier, dus op basis van het ‘oude’ bedrijf. Bij een grasmachine gaat dat nog wel maar bij een nieuw reserveringssysteem, andere attractie of nieuwe verhuuraccommodatie is dat funest. Want een investering dient te renderen, in de toekomst. Het gaat dus vooral om te zorgen dat een investering in het toekomstplaatje past. En niet zo zeer van het bedrijf maar vooral ook van dat kapitaalgoed.

Presenteren van nieuwe producten
Een nieuw product is de ideale mogelijkheid om na te denken over de bestaande bedrijfsvoering. Past dat nieuwe product of die nieuwe dienst wel 1-op-1 in het bestaande (en dus oude) bedrijf? Of is het een goed moment om na te denken over het vergroten van de terugverdien capaciteit?

Op beurzen worden diverse nieuwe producten en diensten getoond. Vaak op een saaie wijze, aanbodgericht. Van de beursbezoeker wordt nogal wat gevraagd. Niet alleen zal de bezoeker voor een goede oriëntatie alle stands af moeten gaan en op elke stand vragen wat wordt aangeboden (want dat is niet altijd duidelijk), hij zal ook elke keer moeten bedenken of het aanbod bij zijn bedrijf past. Nog belangrijker zal zijn dat hij zich bedenkt of zijn bedrijf nog wel bij dat nieuwe product past. En dat is een cruciale maar moeilijke overweging.

Wat zou helpen is een manier van presenteren en communiceren waarbij de ondernemer gelijk ‘zijn’ product op zijn bedrijf ziet. Zoals IKEA dat doet met een tafel of stoel die een plek krijgen in een sfeerhoek. Of zoals tegenwoordig in kleding- en kapperszaken gebeurt met virtuele pashokjes waarbij nieuwe kleding en nieuwe kapsels op jouw lichaam en hoofd worden geprojecteerd.

Inspiratie als toverwoord voor verandering
Waarom zorgen we niet voor meer inspiratie van die ondernemer? Waarom zorgen we niet voor het plaatsen van dat nieuwe product in een passende omgeving? Waarom zouden leveranciers niet gezamenlijk delen van een beurs kunnen inrichten? En dan niet alleen als kleine hoekjes maar grote inspiratie werelden. Die inspiratiewerelden kunnen afgestemd worden op de doelgroepen of de Leefstijlen.

Dus een Groene Wereld met producten en diensten voor bedrijven met traditionele gasten, een Gele Wereld voor bedrijven waar gasten vooral in gezamenlijkheid activiteiten ontplooien en een Rode Wereld voor de meer individuele reiziger die constant uitdaging en zelfredzaamheid zoekt. En per wereld een ‘virtual reality’ box waar de bezoeker de producten kan zien op zijn eigen bedrijf, met beeldmateriaal dat ter plaatse van zijn site wordt geript en aangevuld wordt met foto’s en video’s van de Wereld in kwestie. Zodat de ondernemer kan zien wat nog meer nodig is dan alleen het kopen en plaatsen van dat ene product.

Inspiratie als toverwoord voor verandering. Niet alleen van producten en diensten maar van het gehele bedrijf. Om klaar te zijn voor de toekomst. Is dat de toekomst?


Met dank aan
Hans de Vries LeisureNL | buro voor vernieuwing
@toerismetrends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *