Groenkalender recreatie juni

De maand mei is erg groeizaam geweest. De tuin staat er erg fris bij. We hebben mooie dagen gehad, maar ook natte dagen. Zeker in de week voor Hemelvaartsdag is er veel regen gevallen. Evenementen en campings ondervonden hier veel hinder van doordat de toegankelijkheid van terreinen erg slecht was.

regenlaarsenGazon en begaanbaarheid door regen
De piekbuien hebben ervoor gezorgd dat er veel water in korte tijd op de terreinen kwam te staan. Hierdoor moesten evenementen worden afgelast en konden kampeerders niet op de velden. Uiteraard grote gemiste kansen voor de ondernemers. In een eerdere post hebben wij hier al eens over geschreven wat hier aan gedaan kan worden. Er zijn vele mogelijkheden. Het is goed om hier eens een deskundige hovenier voor uit te nodigen en een advies op maat te laten maken. Dan kunt u langer gebruik maken van de velden.

Snoeien &knippen
De struiken die dit voorjaar gebloeid hebben kunnen nu worden gesnoeid. Denk daarbij aan de boerenjasmijn, deutzia en weigela. De gele Forsythia snoei je meteen na de bloei voor dat de bladeren komen, eind april begin mei; juni is eigenlijk al te laat. Je snoeit de voorjaarsbloeiende heesters door oude, dikke takken weg te knippen tot helemaal onder. Hierdoor verjong je de plant.

Wat te doen met de uitgebloeide bloemen van de rododendron? Een veelgehoorde vraag. Vooral bij jonge planten adviseer ik om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Hierdoor ontstaat er een mooie vertakking en heb je het volgende jaar meer bloemen. De energie van de plant gaat hierdoor eerst naar de groei in plaats van naar het vormen van zaad. De bloem haal je weg door tussen twee vingers de uitgebloeide bloem weg te knijpen.

Juni is ook een goede maand om hagen te knippen, liefst bij bewolkt weer zonder volle zon. Sommige mensen kiezen om te wachten met haag knippen tot later in het seizoen, zodat ze maar 1 keer hoeven te knippen. Aangezien het voor recreatiebedrijven belangrijk is om een verzorgd beeld te hebben, adviseren wij om in deze tijd de eerste knipronde te doen en rond augustus een tweede. Zo ziet het terrein er altijd netjes uit en biedt het de goede beleving bij de gasten.

Gazon en regulier onderhoud
Het gazon wordt in deze periode vaak minimaal 1 keer per week gemaaid. Als je het niet te kort maait komt er minder snel mos in het gazon. De graskanten verdienen nu ook aandacht. Steek ze af zodat er nette, rechte randen ontstaan. Dit geeft een hoogwaardige indruk. Ook het bijmaaien langs obstakels verdient aandacht. Te vaak zien we rond welkomst borden hoge pollen gras. Voor de gasten is dit niet netjes.
Ook voor bemesting is dit een goede periode, al moet je dit niet in de volle zon doen. Vooral aan het eind van de dag als er neerslag verwacht wordt is het een goed moment. Bij voorkeur organische mest.

Genieten van de tuin!!
Juni is ook echt een maand om te genieten van de tuin. Alles is fris groen en veel planten bloeien. Sommige trekken vlinders aan en andere geuren planten geuren heerlijk. Er kan ook al veel geoogst worden. Bijvoorbeeld verse kruiden of aardbeien. Over kruiden en hun toepassingen is veel te lezen. Serveer de gasten eens een lekker geroosterd broodje met een gekookt ei en verse bieslook uit eigen tuin bijvoorbeeld.

Met dank aan:
LooHorst Landscaping, Nico Kelderhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *