Groenkalender mei; snoeien, wieden en uitpakken met kleur

Na al veel mooie dagen is mei een echte groeimaand. Het groen is fris van kleur en er verschillende bloemen bloeien al uitbundig. De zomer komt er aan! Naast de planten groeit ook het onkruid en het gras weelderig. Extra werk naast de drukke dagen deze maand. Maar enorm belangrijk voor de uitstraling van het bedrijf. Laat zien dat er aandacht voor het groen is en alles er verzorgd uit ziet. Dit wordt gewaardeerd door de gast en brengt een vrolijke stemming.

gazonOnderhoud
Naast het grasmaaien en onkruid verwijderen is mei ook een prima maand om te bemesten met organische mest. Het kan deze maand ook flink droog zijn. Geef daarom extra water aan pas aangeplante beplanting. Let ook op de klimplanten, die groeien enorm hard in mei. Bind ze extra vast om ze goed te leiden. Dat geldt ook voor vaste planten die hoog worden, bied ze vast extra ondersteuning. Wil je nog extra zomerbloeiers zaaien? Dat kan deze maand prima.

Snoeien Buxus
Veel groenblijvende beplanting kan nu worden gesnoeid, zoals Taxus, Buxus en coniferen. We gaan wat dieper in op de Buxus, die nu vol staat met fris uitgelopen groen blad. De Buxus wordt veel toegepast bij recreatiebedrijven. Om deze goed in vorm te houden en een stevige haag te krijgen is het verstandig de Buxus twee keer per jaar te knippen. Dat kan het beste vanaf half mei tot half juni en zo rond eind augustus tot ongeveer half september. Doe dit bij voorkeur bij bewolkt weer. Als je snoeit bij volop zon kunnen er blaadjes afsterven. Als je snoeit dan gaan de blaadjes door de midden. Via deze wondjes verdampt veel water als het zonnig is, waardoor de bladeren uitdrogen en geel worden. Dit is uiteraard geen fraai gezicht.
Verder is het belangrijk om met scherp gereedschap te snoeien. De beste vormen krijg je als je met hand heggenschaar knipt. Voor een lange, rechte haag is een elektrische of motorisch aangestuurde heggenschaar ook goed. De snijwonden zullen wat grover zijn, maar het knippen gaat sneller en rechter.

bloemenprachtUitpakken met kleur!!
Na de IJsheiligen, zo rond 11 mei, is het een veilige tijd om eenjarigen toe te passen . Dan is de kans op nachtvorst minder. Er is een enorm aanbod van kleur en mogelijkheden! Bedenk wat je precies wilt uitstralen en wat voor planten daar bij passen.
Het is nu ook echt wel tijd om de winterviolen om te wisselen voor andere bloeiers. Bij een entree is het slim om vaker en kortdurend wisselbeplanting toe te passen. Zo zien de gasten dat er zorg en aandacht aan de tuin wordt besteed.
Het toepassen van eenjarigen is ook een slimme manier om de aandacht af te leiden. Zijn er bijvoorbeeld stukken tuin die gedateerd zijn? “ Verbloemen met bloemen “ is een goede optie om de aandacht ergens anders op te laten vallen.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat het groen er verzorgd uit ziet. Is er een stukje grond waar geen plant groeit? Zorg dat het er netjes geharkt bij ligt en niet vol met onkruid staat. Een andere tip is om geen schommelingen in het onderhoudsbeeld te krijgen, dus goed bij houden voor een jaarrond netjes beeld! Beter is uiteraard om het open stuk te beplanten. Dat scheelt bovendien flink wat werk!

Met dank aan:
Nico Kelderhuis, LooHorst Landscaping
Voor efficiënt onderhoud en inspirerend inrichten van uw groene ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *