Groenkalender recreatiesector december

December kan al flink winters verlopen. Het is nog een goede maand om te verplanten mits het niet vriest. Kerstsfeer is een belangrijk onderdeel om de gasten het goede gevoel te geven.

kerstboomDe kerstboom
Er zijn diverse soorten kerstbomen te krijgen. Van de standaard fijnspar tot de Nordmann spar. Daarnaast is er nog de keuze voor een kerstboom met kluit of zonder kluit. Een Nordmann spar of boom met kluit houden langer hun naalden. Als u aan de kerstboom schudt of met de hand langs de takken strijkt mag de boom niet teveel levende, groene naalden verliezen. De takken moeten soepel aanvoelen en de naalden moeten glimmend en donkergroen zijn.

Het is aan te raden om de boom een of twee dagen te laten acclimatiseren in een garage of schuur e.d. voor die in de warmte van de binnen wordt gezet.
Binnen zet u de boom het beste zo ver mogelijk van een warmtebron zoals een kachel. Zorg ervoor dat de kerstboom voldoende vochtig blijft en niet uitdroogt. Dat houdt in dat de boom bijna dagelijks water nodig heeft.

De tuin in december
Bij vorst het gazon niet betreden. Ook het laatste afgevallen blad verwijderen.
Bij sneeuwval de (te zware) sneeuw van de takken afschudden, anders bestaat de kans dat de takken afbreken. Let er ook op om vorstgevoelige planten te beschermen in de winter met bijvoorbeeld stro. Als je potten in de winter buiten laat staan is het slim om in de binnenkant (zijkant, niet onderkant) noppenfolie te doen. Als de aarde in de pot bevriest en daardoor uitzet voorkomt de noppenfolie in eerste instantie dat de pot meteen knapt.

December is ook de maand dat er diverse fruitgewassen gesnoeid kunnen worden. Appel- en perenbomen, bessen, framboos, en braam zijn enkele voorbeelden. Snoei niet bij vorst.

De druif is een voorbeeld waar iedereen wel een mening over heeft. De sapstroom komt bij druiven weer snel op gang en bij te laat snoeien kan de druif gaan bloeden. Deze moet dus tussen half december en uiterlijk half januari gesnoeid worden.

Gladheid
Aandachtspunt is ook het bestrijden van de gladheid op gladde paden. Niet alleen door vorst en sneeuw, maar ook door algen. Dit komt veelal doordat de paden in de schaduw liggen. Er zijn diverse middelen voor te krijgen en anders heeft de hovenier hier professionele middelen voor.

Met dank aan:
LooHorst Landscaping, Nico Kelderhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *