Gevolgen Coronavirus voor recreatie en toerisme worden steeds duidelijker

De wereldwijde uitbraak van het Coronavirus gaat ook de Nederlandse toeristisch recreatieve sector raken. Steeds activiteiten op plekken waar mensen samen komen liggen onder een vergrootglas. In het buitenland worden al pretparken gesloten, evenementen geannuleerd en voetbalwedstrijden afgelast.

Verzamelde informatie op: #CoronaRecreatie

Internationaal toerisme krimpt

De eerste gevolgen van het Coronavirus betroffen vooral toeristen uit China. In een groot deel van het land zijn de vervoersbewegingen beperkt. Voor Nederland heeft dat vooral effect op de attracties die populair zin bij Chinezen. (o.a. Zaanse Schans en Giethoorn). Inmiddels krimpt ook de reislust in andere delen van de wereld. Booking.com, marktleider op het gebied van hotelboekingen verwacht voor 2020 een omzetdaling van 7%.

Zie ook:

website NBTC: Verwachting Chinees toerisme in Nederland in 2020

Statement Wereld Toerisme Organisatie UNWTO

Evenementenjaar 2020

Internationaal worden er steeds meer grote evenementen van de kalender geschrapt. Deze week werd duidelijk dat de internationale toerismevakbeurs ITB (Berlijn) is afgelast. De uitbraak komt voor Nederland op een erg slecht moment. In 2020 staan er veel grote internationale evenementen op de kalender, die nu het risico lopen om te worden afgelast. Denk bijvoorbeeld aan:

En dan zijn er natuurlijk ook nog de jaarlijks terugkerende evenementen (Zie: Respons Evenementen- en festival monitor) en de kleinschaliger evenementen. Afgelopen week werden de Carnavalsoptochten in Limburg al geschrapt

Zie ook artikel op Eventplanner: Maakt Coronavirus evenementen kapot?

Gevolgen voor locaties met veel publiek

In Nederland is het aantal besmettingen tot nu toe nog redelijk hanteerbaar. In landen waar de cijfers van besmettingen oplopen en individuele gevallen niet meer allemaal in beeld zijn, worden drastischer maatregelen genomen. Zo meldt website Looopings dat er in Italië attracties worden gesloten op last van de overheid. In Azië worden dit soort maatregelen al langer toegepast. (zie: Disneyland Tokio op slot) De Efteling laat in een statement weten dat zij de aanwijzingen van het RIVM zullen opvolgen.

Sluiting door Coronavirus is ondernemersrisico

Op de website van de Rijksoverheid wordt informatie gegeven over de gevolgen van de uitbraak voor bedrijven. Twee items uit de informatiepagina met ‘Veelgestelde vragen:

  • Wie bepaalt of ik bij een besmetting mijn zaak moet sluiten?

“Dat bepaalt de lokale- of nationale overheid.”

  • Krijg ik schadevergoeding of compensatie voor een eventuele sluiting?

“Nee, dit valt onder het ondernemersrisico. Er is wel een regeling voor werktijdverkorting. “

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *