De nieuwe natuurfilm ‘WAD – overleven op de grens van land en water’, die op 1 oktober in première gaat, belooft veel (internationale) belangstelling te trekken. Is de recreatiesector klaar om mensen die gefascineerd zijn geraakt door de film, ook ter plekke de bijzondere natuur te laten beleven? Na de eerste grote natuurfilm van Ruben Smit ‘de Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen, werd de regio overvallen door de publieke belangstelling.
Afgelopen weekend kregen pers en instagrammers een voorproefje van de film en konden met natuurfilmer Ruben Smits mee op excursie naar de Wadden. Smits is ecoloog en helemaal fan van de Wadden: “Dit is zo’n bijzonder gebied, en niet voor niets uitgeroepen tot Unesco erfgoed. Toch kan ik me voorstellen dat de Waddenzee voor veel mensen in eerste instantie oogt als een grote bak met zand en water. Wat de mensen nog niet weten is dat dit een van de meest eiwitrijke gebieden ter wereld is. Er is zoveel leven, veelal onder water en in het zand, waarmee de wadden de rol vervult van kraamkamer voor een veel groter gebied.” In de film speelt het ecosysteem en de samenhang de hoofdrol. Net als in zijn eerdere films worden dieren als individuen in beeld gebracht en dat levert een spectaculair verhaal op.
Natuurfilm als gebiedspromotie
De voortekenen voor het succes van de film zijn veelbelovend. Er is sprake van de grootste première ooit voor een natuurfilm. Inmiddels is er een tweede premièredag gepland in het WTC in Leeuwarden. Ook de Waddenvereniging heeft aan één eigen première-event niet voldoende om aan de belangstelling te voldoen. Ook uit het buitenland is volop interesse. Smit: “Internationale grote partijen zijn nu aan het bieden op de publicatierechten.” Als deze film net zo aanslaat als De Nieuwe Wildernis, dan kan dat een grote impuls geven aan het natuurtoerisme aan de Wadden. Voor Smits betekent een toename van toerisme ook een zorg: “Sommige delen van de Waddenzee zijn erg kwetsbaar en moeten ook toeristisch worden ontzien. Ik hoop met mijn film de mensen respect bij te brengen voor de natuur en het kwetsbare ecosysteem, waardoor ze vanzelf ook zorgvuldig met het gebied omgaan.”
Samenwerking met Landal
Landal is een van de partijen die in de Waddenregio goed vertegenwoordigd is. Zij zijn dan ook een langdurige samenwerking aangegaan met Ruben Smit.
Het toerisme in de Wadden richt zich vooral op de waddeneilanden waar zich diverse Landal-parken bevinden. Aan de landzijde, rond het Lauwersmeer, is Landal met twee parken vertegenwoordigd. (Esonstad en Suyderoog). De Waddeneilanden hebben het natuurlijke voordeel van een mooi zandstrand. Die meerwaarde ontbreekt aan de landzijde van de Waddenkust. De Waddennatuur, zoals die in de film wordt getoond, is wel weer goed vanaf de landzijde te beleven. Nu al worden er vanaf de parken excursies aangeboden waarin beleving van het wad centraal staat. Natuurlijk is wadlopen een populaire activiteit. Het meest geboekte uitje is een dagtocht Schiermonnikoog. Gasten maken dan een overtocht naar het eiland en verblijven daar dan een dagje.
Smit ziet dat er qua informatie nog wel wat te verbeteren valt aan het bezoeken van de Waddenzee. In het voorjaar wil hij nog een boekje uitbrengen met plekken waar je de natuur van de Waddenzee het best kunt beleven.
Meer informatie:
www.wadfilm.nl
www.landal.nl