De souvenirwinkel online blijft achter

Online retail is niet meer weg te denken uit de winkelbranche. Merkwaardig is het dan wel dat souvenirwinkels online zo weinig en zo bescheiden te vinden zijn. Als je in Google zoekfuncties intypt als ‘online souvenirs attractiepark Nederland’ of  ‘webshop dierentuin Nederland’ of ‘webwinkel museum Nederland’, dan krijg je alleen bij de laatste zoekfunctie binnen de eerste twintig hits drie webshops.

Waar zijn de online souvenirwinkels?
Hoe komt het dat met 16.000 webwinkels* in Nederland daar weinig souvenirwinkels tussen te vinden zijn? Het is een gegeven dat online retail niet meer zal verdwijnen. Het is voor de publieksattracties daarom goed om eens kritisch te kijken naar de mogelijkheden die er zijn binnen de fysieke en digitale winkel.

De winkel bestaat niet alleen uit bricks en clicks
De combinatie van verschillende kanalen inzetten voor de verkoop van producten (omnichannelling) is volgens menig trendrapport de toekomst. Een omnichannel strategie houdt in dat de bricks (winkels), clicks (websites), ticks (mobiele site), flicks (papieren folders) en smicks (social media) op elkaar afstemt worden. Door dit juist te combineren wordt er een groter klantenbereik gecreëerd.

Het doel is hetzelfde
Voordeel van het toevoegen van een ‘click’ en ‘tick’ voor de souvenirwinkel is dat bezoekers ook na sluitingstijd hun souvenirs kunnen kopen. Daarnaast is het slimme marketing. Kijk naar een site als Zalando Nederland. Als de consument een product op hun site heeft bekeken, dan ziet de consument in de smicks (zoals facebook) soortgelijke producten terug. Hierdoor wordt de consument (onbewust) continu er aan herinnert. Het doel van Zalando is dat de bezoeker uiteindelijk het product gaat kopen en terug blijft komen op de site. Dat is in overeenstemming met het doel van een publieksattracties, waarbij gestimuleerd wordt een souvenir te kopen die de herinneringswaarde verlengt en de bezoeker snel weer terug komt naar het park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *