De Haan; Metamorfose naar een Center Parcs park

Center Parcs De Haan heeft een grondige metamorfose ondergaan. Het voormalige Sunparks kreeg een kwaliteitsimpuls waarmee het werd opgewaardeerd tot Center Parcs niveau (4 van vijf vogeltjes). Wij namen een kijkje.

Er werd 39 miljoen Euro geïnvesteerd om het voormalige Sunpark Park naar het Center Parcs niveau te tillen. In de nieuwe bedrijfsvoering wordt ook het personeelsbestand fors uitgebreid, van 540 naar 700 medewerkers (inclusief flex). De horeca-exploitatie wordt toevertrouwd aan Albron. Deze overgang wordt echter pas effectief vanaf september 2020. Daardoor, maar ook door de coronamaatregelen, is het nog lastig te beoordelen hoe de uiteindelijk foodservice-dienstverlening er uit gaat zien.

Puzzel van een nieuw concept binnen bestaande contouren

Impressie uit de SunParks tijd

Wat vooral interessant is bij de omvorming van een bestaand park, is dat je te maken hebt met de randvoorwaarden van het bestaande park. Bij nieuwbouw zouden ongetwijfeld andere keuzes zijn gemaakt. In dit park is sprake van een puzzel geweest om de typische Center Parcs concepten binnen de muren van het bestaande vastgoed te realiseren. En dat is goed gelukt. Voortbouwen op een bestaand park heeft overigens ook enkele voordelen. Zo is de groenvoorziening op het park al goed op orde en volledig uitgegroeid.

Op zoek naar het DNA van De Haan

Bij het herinrichten van het park is niet alleen gekeken naar de huisstijl en faciliteiten van een Center Parcs park. Ook de unieke eigenschappen, het dna van deze parklocatie, speelt een belangrijke rol. Zo is de unieke ligging aan de Belgische kust, dicht bij het strand, een element dat is meegenomen in de herpositionering. Deze ligging is aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen in de leeftijdsgroep 5 – 17 jaar. Daar zijn ook de activiteiten en mogelijkheden in het park op aangepast. Ook het buffetrestaurant, dat bij andere CP parken een boerderijthema heeft, krijgt op dit park een maritieme uitstraling. Naast gezinnen mikt het park ook op jonge koppels (huisjes met sauna), senioren (met o.a. een uitgebreid aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden) en de zakelijke markt.

Aqua Mundo

De oude (SunParks) situatie

Het subtropische zwemparadijs, de Aqua Mundo, heeft een bijzondere grote verbouwing achter de rug. Zo werd het complete zwembad opnieuw betegeld en werd het iconische dak vernieuwd. Met meerdere waterglijbanen en de nieuwe wildwaterbaan heeft de Aqua Mundo meer dan voldoende attractiewaarde in huis. Voor de allerkleinsten is er een peuterzone ingericht die dit openingsweekend, ondanks de tijdsloten, eigenlijk te druk (of te klein) was. Er is duidelijk sprake geweest van een puzzel geweest bij de inrichting van het zwemparadijs. Er is goed gebruik gemaakt van de hoogte van het gebouw, waardoor bepaalde voorzieningen op een ander level zijn aangelegd. De wildwaterbaan loopt buiten het gebouw om, wat ook weer ruimte bespaard in het zwembad zelf. Het totaalplaatje, met de uitgebreide levende groenvoorziening, en een grote waterval in het centrale bad, oogt in ieder geval van een uitstekend niveau. Center Parcs kan met haar aankleding en vele attracties zeker wedijveren met de kleinere waterparken in onze regio.

Centrumgebouw

De hal waar het speelparadijs is gerealiseerd

Ook hier is de karakterisering ‘compact’ van toepassing. Voor de bezoeker is er veel te doen en te beleven in het centrum gebouw. Een overzicht van de grotere voorzieningen:

  • Speelparadijs voor kinderen, met een zone voor klimactiviteiten. Twee grote speelconstructies van Eliplay bepalen voor een groot gedeelte de speelmogelijkheid. Het peutergebied  ligt achterin en is leuk en veilig ingericht. De kwaliteit overstijgt absoluut het gemiddelde Monkey Town niveau (En ik zit nu in een levensfase dat ik daar over kan oordelen)  Ook zijn er enkele springattracties aan het concept toegevoegd. In drie voormalige squashbanen zijn kleine zones met één spelactiviteit gesitueerd. En tot slot is er een kids club waar kinderen, onder begeleiding, kunnen knutselen en worden vermaakt door de Center Parcs mascottes. Opvallend is dat nog niet de complete voormalige tennishal is gebruikt. In het ongebruikte gedeelte zijn nu, a la een gymzaal (niet gedecoreerd), enkele sportieve activiteiten opgezet, zoals badminton en tafeltennis.  
  • Restaurantconcepten; Hier zien we o.a. het Italiaanse eetconcept Nonna’s, Het Market Buffet restaurant dat een lokale invulling krijgt, passend bij de kustlocatie, de kwaliteits-snack Frites Affaires en een Grand Café.
  • Speelzone; deze bovenverdieping is mede ingericht door de computerspellen van GameState, maar ook met enkele bowlingbanen. Deze voorzieningen zijn bedoeld om de iets oudere kids een eigen vorm van vermaak te bieden. Er is hier ook een horecapunt gevestigd. Bijzonder aan deze ruimte is het zicht op de Aqua Mundo, maar daar zou men nog wat nadrukkelijker de ruimte op kunnen inrichten.
  • De Supermarkt biedt een mix van dagelijkse boodschappen, souvenirs en attributen die een vakantie leuker maken. Deze ruimte oogt in ieder geval zeer aantrekkelijk en nodigt ook uit tot een stukje fun-shoppen.
  • Tot slot heeft Center Parcs De Haan ook nog een business center voor zakelijke bijeenkomsten. Het is een doelgroep die zorgt voor een betere bezetting buiten de vakantieperiodes.

Voorzieningen buiten het centrumgebouw

Niet alle voorzieningen zijn in het centrumgebouw gesitueerd. Opvallend is dat o.a. de receptie in een eigen gebouw is ondergebracht. Wel weer logisch dat deze is gesitueerd direct na de slagbonen. Dus voor nieuwe bezoekers goed en snel te vinden. Het park is overigens autovrij en de receptie ligt aan de looproute van het parkeerterrein naar het park.

Ook de uitgebreide verhuurafdeling voor fietsen en andere recreatieve vervoermiddelen heeft een eigen plek gekregen. Ook hier is de logica duidelijk, want je vertrekt vanuit de verhuur direct naar buiten.

Nieuw is een bescheiden kinderboerderij. Dit is voornamelijk een buitenactiviteit. Het is zeker een activiteit die een meerwaarde biedt aan het gezinsconcept dat Center Parcs wil bieden.  Je ziet hier veel ouders met hun kinderen ‘samen spelen.’.

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken is een grote buitenspeelplaats. Geheel volgens de regels van de grote parken is er ook hier sprake van één fotogenieke eyecatcher in de vorm van een grote gethematiseerde glijbaan. Dit zijn foto’s die het goed doen in de brochure  en op de social mediapagina’s van de gasten. Daarnaast zijn er in het park op diverse plekken nog kleine speelplekken te vinden.

Omdat Center Parcs de gasten méér wil bieden dan op een gemiddeld park, zijn er ook bijzondere activiteiten te vinden, die je normaal niet zo snel doet. Op CP De Haan is dat o.a. een boogschietbaan.

Een introductie die ook past bij de vooruitstrevende vernieuwing is de introductie van rfid polsbandjes. Die zijn nu o.a. gekoppeld aan de entree tot het huisje en het zwembad. Deze persoonlijke identificatie kan in de toekomst verder worden uitgebreid naar andere voorzieningen.

De Cottages

Een huisje uit de SunParks tijdperk

De groep van oudste cottages (30 jaar oud) zijn grondig onder handen genomen. Het interieur ziet er weer fris uit en alle slijtsporen zijn verdwenen. Toch zie je wel verschil met de compleet nieuwe parken zoals die in Frankrijk zijn neergezet. De wat nieuwere verblijven voldeden aan de kwaliteitseisen die men op een Center Parcs verwacht.

Nieuwe positionering

De herpositionering, met een hoger kwaliteitsniveau en meer voorzieningen, heeft ook gevolgen gehad voor de prijs. Deze ligt ongeveer 10 a 15% hoger dan voorheen. Dat heeft ook gevolgen voor de doelgroep die een boeking maakt. Een grote groep Franse gasten ziet men tegenwoordig nauwelijks nog terug. Er zijn vooral veel meer Duitse gasten voor in de plaats gekomen, die ook een hoger bestedingspatroon op het park hebben en aan veel meer activiteiten deelnemen. Ook het bezoek uit Nederland is gegroeid. Verder ziet de GM nog altijd veel bekende gezichten terug uit de SunParks tijd. Dat zijn vooral Belgische gasten die de ligging en locatie appreciëren en de iets hogere boekingsprijs willen betalen.

Meer informatie: www.centerparcs.nl/nl-nl/belgie/fp_HA_vakantiepark-park-de-haan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *