Beheer van speelruimte: valdempende ondergronden

De winterperiode is voor veel recreatiebedrijven een prima tijd voor de algemene inspectieronde. Speelplan geeft in dit artikel enkele tips hoe je gedegen en efficiënt de valdempende ondergrond rond speeltoestellen kunt controleren. Dit is een onderdeel dat makkelijk over het hoofd wordt gezien, maar belangrijk is voor de veiligheid van je terrein.

Gedurende het gebruik van het toestel en de bijbehorende valondergrond, kan de HIC waarde (de maat voor valdemping) van de ondergrond afnemen. Het is dus belangrijk goed onderhoud te plegen aan de valdempende ondergronden om te zorgen dat de ondergrond voldoende valdemping biedt. Natuurlijk gras, zand en rubbertegels zijn drie veelvoorkomende valdempende ondergronden.

blog juli 2014 beheer ondergrondenZand

  •  Zorg voor het juiste zand met voldoende schokdemping. De schokdemping is afhankelijk van de dikte van de laag en rulheid van het zand. Belangrijk is te letten op het soort zand: bij een onjuiste korrelgrootte kan het zand ‘plakken’. Dit betekent dat het zand makkelijk kan worden aangestampt en verdicht, wat invloed heeft op de schokdemping.
  •  Voorkom gevaarlijke situaties. Kies niet alleen zand als ondergrond onder bewegende toestellen zoals schommels, omdat vooral kleine kinderen graag in het zand spelen en het gevaar van bewegende toestellen niet inzien. Ook kan het voorkomen dat de fundering van een toestel wordt uitgegraven, wat invloed kan hebben op de stabiliteit van het toestel. Zorg in deze gevallen voor een speciale zandspeelplek.

Rubbertegels

  •  Voorkom de groei van algen of mos. Door de groei van algen of mos kan het oppervlak glad worden, wat een gevaarlijke situatie kan opleveren voor de gebruiker. Vooral op plekken waar veel schaduw is door bijvoorbeeld bomen of struiken kan algengroei optreden. Probeer dit te voorkomen door het groen in de directe omgeving goed te snoeien en de tegels regelmatig schoon te spuiten.

SONY DSCGras

  •  Controleer op slijtage. Bij aarde en gras komen er vaak slijtkuilen onder en rondom de toestellen. Houdt deze plekken goed in de gaten! Als gras weggesleten is, kost het 2 weken (bij graszoden) tot 2 maanden (bij inzaaien) voordat er weer op gelopen kan worden. Bij continu kaal gelopen plekken, is het slim om een andere soort ondergrond te kiezen.
  •  Behoud de schokdemping. Aarde is in droge toestand vaak hard; om een goede schokdemping te behouden is het slim om bij droogte het gras te besproeien.

Cursus beheerder speelruimte
Om meer te weten te komen over het beheer van speelruimte, biedt Speelplan de cursus Beheerder Speelvoorzieningen aan. Na het volgen van deze cursus beschikt u over een brede basiskennis die verder gaat dan de kennis van alleen de veiligheidsnormen. In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  •  Ontwikkeling en spel van het kind
  •  Veiligheid van speelruimte
  •  Ontwerp en inrichting van een speelplek: van inspraak tot ontwerp
  •  Duurzaam onderhoud en beheer

 

Met dank aan:
Aafje Meijer van Speelplan B.V.
Randstad 22-129, 1316 BW Almere
T: 036 52 36 127
W: www.speelplan.nl
@: info@speelplan.nl

Heeft u interesse in ons cursusaanbod of de verschillende diensten en werkzaamheden die wij aanbieden? Wij maken graag kennis met u om te kijken waar we u mee van dienst kunnen zijn. Speelplan is op 8 en 9 oktober 2014 ook te vinden op de Dag van de Openbare Ruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *