Toeristenbelasting stijgt bij meer dan 200 gemeenten

Gemeenten blijven gestaag elk jaar de toeristenbelasting verhogen. Dit kan geconcludeerd worden uit het onderzoek naar de toeristenbelastingtarieven in 2012 van de hotelprijzen vergelijker LookingforBooking.com. Maar liefst 209 van de in totaal 415 gemeenten gooien per 2012 het tarief omhoog. ,,Ondanks de vele kritiek vanuit de recreatiehoek op de toeristenbelasting is er opnieuw sprake van extreme verhogingen”, concludeert LookingforBooking.com-directeur Gerlof Bos.

Het gemeentelijk beleid omtrent de toeristenbelasting riep in 2011 veel vragen op. Uit omvangrijk onderzoek van de hotelprijzen vergelijkingssite LookingforBooking.com bleek dat niet minder dan 174 gemeenten afgelopen jaar een hoger tarief hanteerden dan in 2010. Waar de gemeenten de inkomsten uit de toeristenbelasting voor gebruiken was onduidelijk; reden voor diverse belangenverenigingen in de recreatie- en toerismesector om aan de bel te trekken. Zo stuurde bijvoorbeeld RECRON een brief naar alle gemeenten met het verzoek de toeristenbelasting in 2012 in elk geval niet te verhogen, liever af te schaffen. Zelfs de Tweede Kamer boog zich over het onderwerp.

,,Veel effect sorteert dit soort initiatieven blijkbaar niet”, concludeert Gerlof Bos uit het meest recente LookingforBooking.com-onderzoek naar de gemeentelijke toeristenbelastingtarieven in 2012. Wat blijkt: 209 van de 415 gemeenten hebben de toeristenbelasting verhoogd ten opzichte van 2011. Daar komt bovenop dat 10 gemeenten deze taks per 2012 officieel hebben ingevoerd. Naar aller waarschijnlijkheid introduceren de gemeenten Doetinchem, Breda en Hollands Kroon later dit jaar ook nog deze verblijfsbelasting.

150 miljoen
Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de begrote opbrengst van de toeristenbelasting over 2012 in totaal 150 miljoen bedraagt . Dat is een stijging van 8 procent ten aanzien van 2011, toen er 139 miljoen werd geraamd. ,,Het feit dat een groter aantal gemeenten de toeristenbelasting voor 2012 verhoogd heeft ten opzichte van 2011, lijkt deze hogere verwachte opbrengst te ondersteunen”, stelt Bos.

Hoogste stijgingen
De bokaal voor de grootste stijging van het jaar gaat naar Culemborg. Deze gemeente vroeg in de voorgaande jaren nog € 0,50 per persoon per overnachting. In 2012 betaalt de gast € 1,50, een stijging van 200 procent. Daarmee is deze gemeente samen met Lingewaal verantwoordelijk voor de grootste stijging van de toeristenbelasting over de afgelopen twee jaar. Ook de gemeente Bussum doet een flinke schep bovenop de ‘tourist tax’: van € 0,64 in 2011 naar € 1,60 in 2012: een toename van niet minder dan 150 procent.

Eindhoven heft met € 3,50 per persoon per overnachting evenals vorig jaar het hoogste tarief van Nederland. ,,Dit betekent niet automatisch dat de hotelgast binnen deze gemeente ook het hoogste bedrag moet afdragen”, zegt Bos. Binnen de gemeente Haarlemmermeer – waartoe ook alle hotels op Schiphol behoren – wordt al jarenlang 6 procent over de totale hotelkamerprijs berekend. Bos: ,,Bij een hotelkamer van minimaal € 117 betekent dit al een heffing van meer dan € 7,00. Daarmee overstijgt het al de € 3,50 per persoon per nacht van de gemeente Eindhoven”.

Opmerkelijke debutanten
Tot dusver hebben tien gemeenten dit jaar de toeristenbelasting geïntroduceerd. De hoogste vaststellingen zijn die van Opsterland (4 procent over de totale kamerprijs) en Vlaardingen (van € 0 naar € 1,50 per persoon per nacht). De gemeente Tilburg heft tot 1 juli nog geen toeristenbelasting, daarna geldt een belasting van 2,5 procent over de totale logeerprijs. Van Breda, Doetinchem en de splinternieuwe gemeente Hollands Kroon is de bepaling op het moment van deze publicatie  nog niet vastgesteld. Hiervan is wel bekend dat zij in de loop van 2012 vrijwel zeker toeristenbelasting gaan invoeren.

Overzicht
In totaal heft bijna driekwart van alle gemeenten in Nederland in 2012 toeristenbelasting. Hiervan laten 94 gemeenten de hoogte van de taks ten aanzien van 2011 onaangetast. Bunschoten heeft als enige afscheid genomen van de toeristenbelasting in het nieuwe jaar. Geen enkele gemeente is tot verlaging overgegaan.

Inzicht
Hotel- en boekingssites zijn niet altijd consequent in het opnemen van de toeristenbelasting in hun aanbiedingen. Daarom vermeldt LookingforBooking.com per hotel hoeveel toeristenbelasting er in 2012 bovenop de kamerprijs  per persoon betaald moet worden. Gerlof Bos: “We constateren dat meer dan 50 procent van alle gemeenten het overnachten duurder maakt, dan is het echt tijd om dit inzichtelijk te maken voor de consument. Op LookingforBooking.com kan de consument in de prijsvergelijking van tevoren zien wat hij daadwerkelijk in het hotel moet betalen. Zo komt hij niet voor verrassingen te staan”.

Bron: Looking for Booking

Zo kan het ook…

Afgelopen woensdag, 1 februari, werd de Toeristenbelasting Award uitgereikt aan de gemeente Borsele. Hier betalen de recreatieondernemers een vrijwillige bijdrage, die ook weer ten goede komt aan investeringen in toerisme. Door deze aanpak besparen zowel ondernemers als gemeente geld op administratieve lasten die gepaard gaan met administreren en controleren van de belastingen.

Eén reactie

  1. Goede morgen,

    Vanuit de Camper Club Nederland wil ik als voorzitter graag de exorbitant hoge heffing van toeristenbelasting aan de kaak stellen. We gaan ook voor camperovernachtingen op een gemeentelijke parkeerplaats steed vaker een veel te hoog bedrga aan toeristenbelasting betalen. Nu zijn we hierover een onderzoek gestart, en kwam deze website tegen. Kunnen / willen jullie helpen? en hebben jullie een overzicht van de tarieven per gemeente? Deze vraag heb ik ook al gemaild naar de vereniging van Nedrlandse Gemeente maar die reageren (nog) niet.

    mvg.

    Germ Wentink
    Voorzitter Camper Club Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *