Duinrell, Gaia Zoo en gemeente Borsele ontvangen recreatieprijzen

Tijdens de vakdag ‘Het Leukste Dagje Uit’ op 1 februari in Gorinchem werden drie awards uitgereikt aan organisaties die een voorbeeld zijn voor de recreatiebranche. Gaia Zoo kreeg de ToerNed Award voor ‘Het leukste dagje uit’; Duinrell was volgens het Nationaal Schoolreis Magazine de favoriete bestemming voor een schoolreisje; en de gemeente Borsele won de aanmoedigingsprijs voor het beste toeristische beleid; ‘De Toeristenbelasting Award.’

Gaia Zoo; het leukste dagje uit

Het Leukste Dagje Uit
Ondernemers van Toerned, beslisten door een enquête, en op basis van objectieve criteria, dat de prijs voor Het Leukste Dagje Uit, dit jaar thuishoort in Kerkrade bij Gaia Zoo. Andre Bruins, secretaris van ToerNed en directeur van Accres reikte de ToerNed Award uit aan de Limburgse dierentuin die de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd. De bezoekers krijgen in Gaia Zoo het gevoel dat ze door de natuur lopen, terwijl de ‘wilde’ dieren toch veilig op afstand blijven. Ook de uitstekende voorzieningen zoals de gethematiseerde indoor speelgelegenheid, de dinosauriërsexpositie en de uitstekende foodservice  zorgen er voor dat de gasten een echt bijzondere dag beleven. Bruins vertelde dat de collega recreatieondernemers, die de winnaar hadden uitverkozen, ook onder de indruk waren van de groeicijfers die het dierenpark al enkele jaren laat zien.

Toeristenbelasting Award
De Toeristenbelasting Award is ingesteld door Pleisureworld in samenwerking met het Platform Plattelandstoerisme; Dit is de opvolger van de Taskforce Multifunctionele Landbouw.  De gemeente Borsele, die overigens geen toeristenbelasting heft, wist zich op diverse punten te onderscheiden;
•    De gemeente heeft een uitstekende invulling gegeven aan het Waardevol Cultuur Landschap (sinds 1994) en het Nationaal Landschap (sinds 2007) waar recreatie, natuur en platteland gezamenlijk optrekken en diverse projecten hebben ontwikkeld.
•    Een gebiedsmakelaar zorgde tot 2012 voor begeleiding van projecten en aanvragen van subsidies.
•    De gemeente heeft oog voor trends en werkt o.a. mee aan projecten in zorg en recreatie.
•    Natuurlijk is de naam Borsele vooral bekend van de kerncentrale. De gemeente en ondernemers doen hard hun best om ook een ander gezicht van de gemeente te laten zien. Onder de naam ‘energiek Borsele’ wordt de toeristisch aantrekkelijke en duurzame kant van de gemeente getoond.

Een trotse Burgemeester Gelok nam de prijs in ontvangst en gaf een toelichting op het ontbreken van de toeristenbelasting : “In onze gemeente vragen we de recreatieondernemers om een vrijwillige bijdrage voor toeristische ontwikkeling. De ondernemers hebben vervolgens ook inspraak in de besteding van dit bijeengebrachte budget. Dit bespaart de ondernemers veel administratieve rompslomp en wij hoeven niet meer te controleren. Met dit budget kunnen we efficiënt onze plannen uitvoeren.” Zowel de ondernemers als de gemeente zijn zeer tevreden over de aanpak.

Schoolreis Award
De Schoolreis Award werd in ontvangst genomen door Roderick van Zuylen, directeur van Duinrell. Het Nationaal Schoolreis Magazine vroeg organisatoren van een schoolreisje om de diverse bestemmingen een rapportcijfer te geven gebaseerd op diverse karakteristieken; o.a. prijs/kwaliteit verhouding, originaliteit, kindvriendelijkheid, educatie, vermaak, voorzieningen, veiligheid en bereikbaarheid.

Samenwerking in de recreatie
De prijzen werden uitgereikt tijdens een bijzondere vakdag voor de recreatiesector, georganiseerd door Pleisureworld. Deze dag onder de naam ‘het leukste dagje uit’ was georganiseerd rondom drie thema’s; dagrecreatie, routepromotie en plattelandstoerisme. Organisator Hans van Leeuwen: “Juist door het samenbrengen van diverse vormen van recreatie ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden en kansen in de recreatie. Dit jaar wordt voor het eerst ook de plattelandsrecreatie actief betrokken bij dit bijzonder netwerkevenement.”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *