In een interview met BNR nieuwsradio laat directeur Fons Jurgens weten dat het voortbestaan van De Efteling gevaar loopt als de uitbreidingsplannen niet uitgevoerd kunnen worden. In het huidige meerjarenplan ligt de focus helemaal op de locatie in Kaatsheuvel. Een verhuizing naar, of uitbreiding op een andere locatie is volgen Jurgens ‘heel erg lastig’.

In een interview met BNR nieuwsradio laat directeur Fons Jurgens weten dat het voortbestaan van De Efteling gevaar loopt als de uitbreidingsplannen niet uitgevoerd kunnen worden. In het huidige meerjarenplan ligt de focus helemaal op de locatie in Kaatsheuvel. Een verhuizing naar, of uitbreiding op een andere locatie is volgen Jurgens ‘heel erg lastig’.

Achtergrond bij dit onderwerp is de recente afwijzing van de uitbreidingsplannen door de Raad van State. Zie ook: Efteling mag voorlopig niet uitbreiden

Grote verantwoordelijkheid voor de klagers en Raad van State

Jurgens: "We hebben vier jaar aan ons toekomstplan 2030 gewerkt. Daarin hebben we ook de omwonenden betrokken. Er zijn 7 mensen die bezwaar hebben aangetekend. Die mensen hebben voorlopig gelijk gekregen van de Raad van State, waardoor de Efteling voorlopig nog niet mag starten met de uitbreidingsplannen."

Over de ervaren overlast pareert Jurgens: "We besteden veel aandacht aan het beperken van overlast. Daarin investeren we ook fors in. Ik weet zeker dat onze continuïteit in het geding is als we niet kunnen uitbreiden. De mensen verwachten elk jaar meer. Je zult mee moeten in de ontwikkeling. Om die reden moeten we blijven investeren. We willen in 2030 uitbreiden tot maximaal 7 miljoen bezoekers. We willen niet alleen groter worden, maar vooral de kwaliteit blijven leveren voor een 9 plus beleving van onze gasten. De investeringen die daarvoor nodig zijn vragen om een verdere groei. "

Nieuwe locatie Efteling?

Hemmen stelt ook de vraag of een andere locatie geen optie is? Jurgens: "We hebben goed gekeken naar de mogelijkheid om een tweede Efteling te openen. Dat is in de praktijk wel heel erg lastig. De authentieke (Brabantse) gastvrijheid die we hier bieden kunnen we niet makkelijk op een andere locatie kopiëren. Op een andere locatie zou dan waarschijnlijk een ander concept worden gecreëerd. Tot 2030 focussen we echter volledig op onze locatie in Kaatsheuvel."

Nog enkele quotes uit het interview met Roelof Hemmen op BNR:

"EuropaPark is onze grootste concurent. De Efteling is zich steeds meer internationaal aan het profileren. EuropaPark is, net als De Efteling een echt Europees park. Disneyland Paris biedt toch een iets andere beleving."

"De concurrentiestrijd in de pretparkwereld is fors. De kortingen vliegen je om de oren. Wij doen niet mee aan de kortingsrace. In Nederland zijn we wellicht de duurste. Internationaal behoren we tot de goedkopere grote parken."

"Raad van Wijzen (volwassenen) en Wijsneuzen (kinderen) is een klankbordgroep die De Efteling gebruikt om ontwikkelingen en ervaringen te testen."

"Wij moeten gewoon het maximale doen om duurzaam te zijn. We zijn nog lang niet zo ver als we zouden willen. Op dit moment gooit de Raad van State roet in het eten. Vergunning om zonnepanelen te plaatsen, goed voor 20% van de energiebehoefte, is voorlopig niet toegestaan door het afkeuren van onze uitbreidingsplannen."

"We strijden al jaren voor een eigen Efteling treinstation. De NS wil daar helaas niet in investeren. Wij zijn bereid om daarin ook mee te investeren. Wij proberen dit regelmatig op de agenda te zetten."

"We zijn niet te koop."

"Er wordt het meest geklaagd over de drukte perceptie. De aanvaardbare wachttijd was altijd een half uur. inmiddels gaan we er van uit dat een wachttijd van 2 minuten aanvaardbaar is. Een beetje wachttijd hoort bij de de attracties. We kijken ook naar een verruiming van de openingstijden en andere opties om de drukte meer te spreiden. "

BNR Big 5 van Nederland Vakantieland

BNR nieuwsradio zendt deze week 'The big 5' uit van NEderland Vakantieland. gisteren war NBTC directeur Jos Vranken in de studio. Morgen komt Herre Dijkma, directeur van Visit Veluwe achter de microfoon. Donderdag: Gabriella Esselbrugge, eigenaar van Giethoorn Hospitality. Vrijdag: Henk de Vries, eigenaar van coffeeshopketen The Bulldog.

Meer informatie (beluister het hele interview): www.bnr.nl