Wordt dit de ultieme animatronic? Madame Tussauds presenteert in Amsterdam een bewegend robotbeeld van kickbokser Rico Verhoeven. Door de bewegende elementen wordt dit beeld niet in was, maar in siliconen uitgevoerd.

Wordt dit de ultieme animatronic? Madame Tussauds presenteert in Amsterdam een bewegend robotbeeld van kickbokser Rico Verhoeven. Door de bewegende elementen wordt dit beeld niet in was, maar in siliconen uitgevoerd.

Robo-Rico is de allereerste bewegende robot van de attractie. Hiermee heeft Madame Tussauds Amsterdam meteen een primeur;  Amsterdam is namelijk de eerste locatie van Madame Tussauds in Europa waar een beeld met deze techniek te zien is. De Chinese zanger en acteur Jing Boran in Madame Tussauds Shanghai was het eerste robot beeld wereldwijd. Robot Rico komt te staan in een volledig interactieve set, waar bezoekers een echte staredown kunnen doen met het beeld en op verschillende manieren hun kickbox vaardigheden met die van Rico kunnen meten.

Techniek

In plaats van was, is het beeld van Rico Verhoeven gecreëerd van siliconen. De techniek van deze siliconehuid en de nauwkeurigheid van het beeld zijn net zo precies als andere beelden die van was zijn gemaakt. De siliconenhuid kan bewegen door een constructie van onderling beweegbare mechanismen. Het beeld heeft camera’s in de ogen met gezichtsherkenning, waarmee ‘robot Rico’ het gezicht van bezoekers kan volgen. Het hoofd en de ogen van Rico bewegen in de richting van de bezoekers terwijl ze rondom het beeld lopen.  Het beeld reageert dus op een bezoeker en is niet vooraf geprogrammeerd, waardoor het levensecht lijkt.

Steeds interactiever

De afgelopen jaren is Madame Tussauds veranderd van een statisch museum tot een interactieve attractie. Alle beelden worden in de Tussauds Studio’s in Londen gemaakt. De creatie van een beeld duurt 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de interactiviteit van het beeld. Na een of meerdere poseersessies wordt het beeld eerst opgebouwd in klei, waarna een mal wordt gemaakt waar de was wordt ingegoten. Echte hoofdharen worden stuk voor stuk aangebracht en voor het opbouwen van de huidskleur worden talloze lagen verf en tinten aangebracht. Dit om zo de mate van verbazingwekkend realisme te bereiken waarmee Madame Tussauds al meer dan twee eeuwen wereldbekendheid geniet.

Meer informatie: www.madametussauds.com/amsterdam