De unieke duurzame koers van Landal GreenParks

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Een mooi moment om eens in te zoomen op het duurzame karakter van vakantiepark aanbieder Landal GreenParks. De ambities en inspanningen van Landal op het gebied van duurzaamheid mogen gerust uniek genoemd worden.

Duurzame bungalow op Landal Twenhaarsveld

Rust, ruimte en natuur zijn de sleutelwoorden die de vakantieparken van Landal Greenparks karakteriseren. Het zijn de voornaamste redenen waarom gasten voor Landal kiezen. Dit is ook waarom Landal zich sterk verbonden voelt met de omgeving. Deze verbondenheid met de natuur en samenleving heeft bij Landal geresulteerd in een zeer uitgesproken groene koers.

Waarom Landal duurzaamheid omarmt

De vakantieparken van Landal hebben zonder uitzondering een prachtige ligging midden in de natuur. Deze setting, of het nu in het bos, aan het water of aan de kust is, speelt samen met de regio een cruciale rol bij de consumentenkeuze. De consument let echter ook meer en meer op duurzaamheid bij het zoeken en boeken van een bungalow in een vakantiepark. Meer mensen zijn bereid om te betalen voor een beter milieu blijkt uit cijfers van het CBS. Het gaat niet alleen meer om het genieten in en van de natuur, maar ook om het behoud hiervan. Landal is zich hiervan terdege bewust en weet dit als geen ander te vertalen naar een concrete duurzaamheidsstrategie.

Door duurzaam en betrokken te ondernemen streeft Landal naar “onvergetelijke vakanties met een positieve impact”. De duurzaamheidsambitie van het management wordt ook richting het publiek en de gasten op een hele duidelijke en open manier gecommuniceerd. Geen wollig taalgebruik, maar tastbare voorbeelden ondersteund met achtergronden en cijfers.

Het duurzaamheidsprogramma van Landal

Wat doet Landal GreenParks dan zoal om deze impact op de omgeving zo klein mogelijk te maken? Hieronder een beknopt overzicht van het programma en de maatregelen die Landal treft op het gebied van duurzaamheid.

Het duurzame beleid van Landal is gestoeld op drie thema’s:

  • Investeren in een gezonde gezonde natuur en versterken van de regio
    Voorbeelden hoe Landal dit in praktijk brengt: streekproducten verkopen, minder chemische middelen gebruiken, uitjes in de regio stimuleren, gasten helpen de omgeving te ontdekken door natuurwandelpaden aan te leggen.
  • Bijdragen aan het geluk van mensen in en om het bedrijf
    Voorbeelden hoe Landal dit in praktijk brengt: Glutenvrije menukaarten op steeds meer parken, meer diversiteit aanbrengen in de teams, eten dat over is inzamelen voor de Voedselbank, aangepaste accommodaties voor o.a. slechtzienden, nierpatiënten of voor gasten met een longziekte.
  • Landal GreenParks wil in 2030 klimaatneutraal opereren
    Voorbeelden hoe Landal dit in praktijk brengt: elektrische voertuigen, steeds meer soorten afval scheiden, lampen vervangen door LED-lampen, bestaande bungalows een groene make-over geven door deze aardgasvrij te maken.
Bungalows van Landal Landgoed ’t Loo (foto: Parkvakanties)

Met name de ambitie om in 2030 geheel klimaatneutraal te zijn en de negatieve impact op het milieu te reduceren tot nul is een uitdaging. Wat dat betreft zijn er ook zeker nog voldoende obstakels (of noem het kansen) voor Landal. Met ruim 85 vakantieparken in Europa (waarvan 55 in Nederland) en in totaal in totaal ca. 13.700 bungalows is dat ook niet eenvoudig. In een interview op BNR Nieuwsradio geeft Tanja Roeleveld, duurzaamheidsmanager bij Landal, dit ook te kennen. “Echter door continu stappen te blijven maken en mensen goed te informeren en actief bij het proces te betrekken wil Landal dit uiteindelijk klaarspelen.” aldus Roeleveld.

Van de 85 parken heeft Landal er 25 volledig in eigen beheer. Hier kan Landal direct invloed op uitoefenen, investeringen doen en veranderingen doorvoeren. Op de overige 60 parken die onder het label Landal GreenParks vallen speelt Landal meer een ondersteunende en stimulerende rol aangezien deze parken eigendom zijn van (veelal particuliere) beleggers.

Wat zijn de resultaten tot nu toe?

Toch is Landal al goed op weg. Sinds eind 2017 zijn alle Landal parken ‘Green Key’ gecertificeerd. Dit label is het internationale duurzaamheidskeurmerk in de recreatiebranche.

In Nederland heeft Landal GreenParks op alle parken groene energie. Dit is 100% windenergie van leverancier Greenchoice. Daarnaast werkt Landal samen met Natuurmonumenten en de regionale politiek. Landal hanteert een duurzaam inkoopbeleid en in de parkwinkels en restaurants van Landal worden lokale producten verkocht.

Waterwoning op Landal Reeuwijkse Plassen (foto: Parkvakanties)

Nieuwe accommodaties worden door Landal zo duurzaam mogelijk ontwikkeld. Een mooi voorbeeld is het in 2016 geopende Landal De Reeuwijkse Plassen. De 145 woningen en parkvoorzieningen zijn met duurzame materialen gebouwd. Er zijn luchtwarmtepompen en het park is als eerste vakantiepark in Nederland zelf in staat om duurzame stroom op te wekken én op te slaan.

Ook op Landal Mont Royal (Duitsland) heeft Landal nieuwe duurzame accommodaties ontwikkeld. Het bijzondere hier is dat voor de bouw van de 74 nieuwe woningen er ca. 80% van het materiaal van de oude bungalows is hergebruikt. Daarnaast zijn de accommodaties energie-positief, want ze leveren meer energie dan ze verbruiken. Zonnepanelen, luchtwarmtepompen en het feit dat de woningen compleet gasvrij zijn, zijn hiervoor de belangrijkste factoren.

De echte uitdaging voor Landal ligt overigens niet bij de bouw van nieuwe huizen, maar juist bij de verduurzaming van de bestaande vakantiebungalows. Deze maand is hiervoor een mooie eerste stap gezet. Op Landal Twenhaarsveld hebben namelijk twee bestaande bungalows uit 1985 een groene make-over gekregen. Aardgasvrij, duurzame stroom en het minimaliseren van het energieverbruik waren de speerpunten. Landal maakte er zelf de onderstaande video over:

Interessant is nog om te melden dat het recyclen van afval voor Landal gasten in de toekomst een stuk eenvoudiger gaat worden. Hiervoor heeft Landal met de Nederlandse start-up BinBang een overeenkomst gesloten. De BinBang is een prullenbak die de scheiding van afval een stuk makkelijker maakt. De bak zelf is ook van 100% gerecycled materiaal vervaardigd. Tot nu toe zijn dertien parken voorzien van de Bins. Uiteindelijk zullen alle accommodaties op alle Landal parken er één krijgen.

De duurzame strategie van Landal GreenParks blijft niet onopgemerkt. Zo mag het bedrijf zich dit jaar het meest duurzame reismerk van Nederland noemen door het winnen van de Sustainable Brand Index 2018 in de categorie Travel en Leisure. En in 2017 werd Tanja Roeleveld, Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal, verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’. Dankzij haar concrete aanpak stoomt zij dit jaar ook de Duurzame Top 100 binnen.

Tot slot, Landal is één van de hoofdsponsors van de natuurfilm WAD! gemaakt door ecoloog en filmmaker Ruben Smit. De film is vorige week in première gegaan en draait landelijk in de bioscopen. Ruben maakt daarnaast ook vlogs voor Landal. In de serie ‘Ontdek het met Ruben’ neemt hij de kijkers mee naar de natuurgebieden rondom de parken van Landal.

En de concurrentie?

Kijken we naar andere grote spelers in de markt dan valt op dat zowel Center Parcs als Roompot Vakanties een stuk minder uitgesproken zijn over hun duurzaamheidsbeleid. Dit geldt voor het beleid an sich alsook de communicatie hierover naar de buitenwereld.

In 2017 kwam Roompot met een bericht naar buiten dat ze zou gaan investeren in de biodiversiteit op haar vakantieparken. En en mei dit jaar werd bekend dat het eerste gasloze vakantiepark van Roompot Vakanties in 2019 haar deuren zal openen. Op de website van Roompot valt verder echter niets te vinden over duurzaamheid.

Brainstormen over het klimaat op de Kids Climate Conference

Center Parcs geeft aan duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben. “Onze missie is om de natuurlijke rijkdom te koesteren en goed te doen voor de mensen om ons heen” valt op de website te lezen. Center Parcs heeft als doel dat tegen 2021, van alle energie die in haar bungalowparken wordt gebruikt, 60% duurzaam is. Onder de noemer “Our Naturall Plan” geeft Center Parcs hier invulling aan. Toch is de informatievoorziening vrij summier en worden er slechts enkele voorbeelden aangehaald. Wel een mooi initiatief is de Kids Climate Conference die Center Parcs ieder jaar organiseert samen met het Wereld Natuur Fonds. Het nieuwe Duitse Center Parcs Park Allgäu, dat deze maand de eerste gasten ontvangt, is overigens ook bekroond als duurzaam vakantiepark.

Speelt er nog meer? Niet bijster veel. Sinds 2017 kan er bij Droomparken overnacht worden in Tiny Houses. Libéma heeft het Safari Resort Beekse Bergen duurzaam ontwikkeld, dus ook hier warmtepompen en geen gasleidingen. Echter wordt bij beide organisaties hierover nauwelijks toelichting gegeven.

En dan zijn er nog enkele kleine initiatieven zoals bijvoorbeeld De Roek Vakantiebungalows, een kleinschalig duurzaam vakantiepark op de Veluwe.

Conclusie

Al met al is het zonder meer duidelijk dat Landal GreenParks excelleert op het gebied van duurzaamheid. De doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te opereren is nog een aanzienlijke klus voor Landal, maar de maatschappelijke bevlogenheid bij zo’n grote organisatie is bewonderingswaardig en wekt sympathie. Bij de gasten, bij de werknemers, bij mij, bij iedereen. En dat is tamelijk uniek te noemen binnen de branche. 


Met dank aan:
Laurens Taekema, oprichter van Parkvakanties. Parkvakanties is dé vakantiepark-specialist van Nederland.

3 reacties

  1. Hele mooie ambitie bij Landal.Ik hoop dat het ze gaat lukken. Als gasloze consument weet ik dat energie neutraal wonen en werken een weerbarstige werkelijkheid is voor 1 woning met werkplak. Laat staan voor 13.700 bungalows. Heel benieuwd hoe Landal de rust gaat bewaren op haar parken met het plaatsen van de lawaaiige lucht warmte waterpomp. Grondwaterpompen zijn vaak niet toegestaan in de natuurlijke omgevingen waarin vaak de Landal parken liggen. Nogmaals mooie ambitie en passend bij Landal GreenParks.

  2. Goed bezig Landal, en leuk dat u De Roek Vakantiebungalows vermeldt. Wij zijn al sinds 1995 aan het verduurzamen en combineren ons vakantiepark met een Zorgbedrijf en een kinderboerderij. Van harte welkom om eens te komen kijken.
    Vriendelijke groeten,
    Jos van der Panne
    De Roek Otterlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *