Hoe laat sluit een attractiepark of dierentuin haar deuren? En wat heeft dat voor consequenties voor de horeca-omzet? In de praktijk blijkt dat de meeste bedrijven er van uitgaan dat de gast ’s avonds niet blijft eten. Tijdens een avondopenstelling van Eneco in Diergaarde Blijdorp zagen we wel volop drukte bij de restaurants en snackpunten. Een mooie gelegenheid om de keuze voor een sluitingstijd, en de gemiste? kans voor horeca-omzet, eens nader te bekijken. Hoe laat sluit een attractiepark of dierentuin haar deuren? En wat heeft dat voor consequenties voor de horeca-omzet? In de praktijk blijkt dat de meeste bedrijven er van uitgaan dat de gast ’s avonds niet blijft eten. Tijdens een avondopenstelling van Eneco in Diergaarde Blijdorp zagen we wel volop drukte bij de restaurants en snackpunten. Een mooie gelegenheid om de keuze voor een sluitingstijd, en de gemiste? kans voor horeca-omzet, eens nader te bekijken.

We hebben eens wat sluitingstijden van grotere parken (in de zomer) op een rijtje gezet:

 • Efteling: normaal 20.00 uur – op zaterdagen om 24.00 uur.
 • Walibi Holland: 20.00 uur
 • Duinrell: 18.00 uur
 • Attractiepark Slagharen: 18.00 uur
 • Avonturenpark Hellendoorn: 18.00 uur
 • Dierenpark Artis: 18.00 uur
 • Dolfinarium: 18.00 uur
 • Burgers’ Zoo: 19.00 uur
 • Dierenpark Emmen: 18.00 uur
 • Ouwehands Dierenpark: 18.00 uur
 • Plopsa De Panne (Be): 19.00 uur
 • Bellewaerde: (Be) 19.00 uur
 • Bobbejaanland (Be): 18.00 uur
Avondopenstelling met event

Dit is slechts een overzicht van enkele grotere bedrijven. Het geeft wel de tendens weer dat veel parken relatief vroeg hun poorten sluiten. (voor het avondeten.) Wel hebben veel parken een actie met enkele zomeravondopenstellingen. Vaak vinden die op zaterdagavond plaats; en meestal gecombineerd met een aanvullend programma om het publiek te trekken. Case Blijdorp Afgelopen week nodigde energiebedrijf Eneco haar klanten uit voor een avondbezoek aan Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Uw redacteur van Pretwerk was daar ook bij en die kijkt dan niet alleen naar de dieren maar ook naar de bezoekers. Wat opviel is dat veel gasten starten met een ‘hapje eten’. Het was immers zes uur en zo te zien hadden de meeste gezinnetjes (grootste groep) weinig zin gehad om thuis nog te gaan koken. Gevolg: rijen bij de snackpunten en ook bij het grote buffetrestaurant waren beide kassa’s geopend. [gallery link='file' ids="37641,37642,37644,37645,37646,37647,37650,37648,37649"] Achteraf belden we met directeur Marc Damen van het Dierenpark om zijn visie te horen over avondopenstellingen. Hij was ook gelukkig met de Eneco-avonden in het park, en de extra omzet die dat oplevert. Toch kiest hij er bewust voor om niet permanent later te sluiten; en dat heeft meerdere redenen:

 1. Doelgroep: In de stadsdierentuin komen veel bezoekers binnen met een abonnement. Dat zijn vaak mensen die in de buurt wonen en de dierentuin vaker bezoeken. Zij zijn vaak geen hele dag uit, maar bezoeken ons park voor kortere tijd. Zij eten dan ook vaak weer thuis.
 2. Alternatieve inkomsten: Het dierenpark wordt in de avonduren veel gebruikt voor feesten, partijen en bedrijfsbijeenkomsten. De Eneco avond is zo’n voorbeeld. Jaarlijks vinden er zo 250 ‘feestjes’ plaats. Bij elkaar is dat goed voor 8% omzet van het park. Een bijkomend voordeel van de verhuur als evenementlocatie is dat je zelf niet meer het risico loopt van ‘slecht weer’. Dat is verlegd naar degene die het park afhuurt.
 3. Consequent zijn: Dierentuinen zijn bijzonder afhankelijk van het weer. Daardoor zou je op mooie zomeravonden best een leuke omzet kunnen draaien. Het is voor Damen geen optie om te werken met flexibele openingstijden op basis van het weer: “Je moet niet zwalken met je openingstijden, want dan ontstaan er vervelende situaties als mensen voor een dichte poort staan. Nu is het gewoon duidelijk tot wanneer het park open is.”
 4. Open als Event: Blijdorp kiest er wel voor om vier keer per jaar, in augustus, een avondopenstelling te organiseren. Dat is bedoeld als exclusief extraatje voor de abonnementhouders. Daar wordt ook echt werk van gemaakt met een bijzonder programma (o.a. kijkje achter de schermen).

Meer informatie: Blijdorp zakelijk en feestelijk Website Greatervenues.com met een special over dierentuinen als eventlocaties keukenhof 2015 - 43Keuze voor diner-moment Een van de attracties die wel bewust kiest voor een wat langere openingstijd is De Keukenhof. Zij sluiten om 19.30 uur, en pakken daarmee nog wel een deel diner-omzet mee. De belangrijkste overweging voor de wat langere openingstijd heeft te maken met de doelgroep van het park. Dat zijn overwegend internationale toeristen, die vaak ‘De Keukenhof’ in hun programma hebben opgenomen als ‘activiteit voor een paar uur.’. Rachel Camps van Albron (die o.a. de foodservice bij de Keukenhof verzorgt) kan geen standaardoplossing geven voor een verlate openingstijd: “Het is een mix van factoren die steeds meespelen of je wel of niet nog het diner-moment meepakt op de bestemming. Hier speelt de doelgroep, behoefte van de gast, dag van de week, wel/geen vakantie, moment van de dag, en inzet mensen & middelen vs opbrengst een grote rol.” Het feit dat veel parken wat vroeger sluiten zorgt vaak voor extra horeca-omzet in de regio. Camps weet uit eigen ervaring (bij de Efteling): “Fast food restaurants in de buurt van een dagje-uit bestemming profiteren van sluiting rondom etenstijd. Voorbeeld hiervan is de McDonald's bij Waalwijk. Dat is een van de best lopende vestigingen van Nederland.” Meer informatie: www.keukenhof.nl Albron Leisure