Is de bungalowsector verzadigd? Je zou het bijna denken als je ziet hoe vaak er gestunt wordt met prijzen. Volgens Frank de Groot van Vakantie Makelaar is het vooral het segment van verouderde huisjes dat problemen in de markt ondervindt. De Groot: “Er is nog voldoende vraag naar nieuwe en recent gerenoveerde huisjes, met de nodige voorzieningen.” Is de bungalowsector verzadigd? Je zou het bijna denken als je ziet hoe vaak er gestunt wordt met prijzen. Volgens Frank de Groot van Vakantie Makelaar is het vooral het segment van verouderde huisjes dat problemen in de markt ondervindt. De Groot: “Er is nog voldoende vraag naar nieuwe en recent gerenoveerde huisjes, met de nodige voorzieningen.”

[caption id="attachment_36623" align="alignright" width="258"]Frank de Groot geeft een toelichting op een renovatieplan Frank de Groot geeft een toelichting op een renovatieplan[/caption] Renovatie en rendement Vakantie Makelaar is de grootste verkoopbemiddelaar van vakantiewoningen in Nederland en kent de markt dus prima. Alhoewel Vakantie Makelaar zich meestal richt op nieuwe vakantiewoningen, zijn zij afgelopen jaar ook op zoek gegaan naar een oplossing voor de slecht renderende verouderde huisjes. Met een renovatiescan, ‘plan van aanpak’ en marketingstrategie krijgt deze ‘verloren’ markt een nieuwe kans. Het eerste park waar de strategie op werd toegepast is Resort Arcen (51 gerenoveerde en verkochte woningen in een jaar tijd). Momenteel wordt Eifelpark Kronenburger See gerenoveerd. De aanpak in ondernemerstaal:

  • De huisjes in Arcen hadden nog een marktwaarde van € 60.000;
  • ...in de renovatie wordt € 50.000 geïnvesteerd;
  • ...en de huisjes worden weer voor € 139.000 verkocht.

En dat is slechts de commerciële berekening van een losstaand huisje. Denk ook eens aan de schaal van het hele park, waar de bezetting omhoog gaat, de uitstraling verbetert en de voorzieningen (weer) gevuld raken. De bungalowmarkt Over de markt voor de verkoop van vakantiewoningen in Nederland is De Groot positief. Hij wordt daarin ondersteund door een recent onderzoek van makelaarskoepel NVM. De Groot: “De plancapaciteit van de nieuwbouwprojecten neemt wat af. We gaan er van uit dat er zo’n 1000 nieuwbouw recreatiewoningen per jaar gerealiseerd worden. Daar staat een omvangrijke vraag van 3500 woningen tegenover. De vakantiewoning is o.a. in trek als investering omdat alternatieve beleggingen weinig rendement opleveren. Van de bestaande vakantiewoningen op de markt is 70% gedateerd. De eigenaren van die woningen hebben twee opties: (verhuur)prijs omlaag of renoveren.” Revitalisering Uitgangspunt voor vernieuwing volgens De Groot: “De stijging van de verhuuropbrengst is in onze aanpak het belangrijkst. Daarvoor moet een huisje voldoen aan de wensen van de gast.” Om het traject in goede banen te leiden is een aanpak in vijf stappen ontwikkeld: stappenplan-800x450 De eerste twee stappen zitten in een haalbaarheidsscan. Dit is een vooronderzoek dat tegen kostprijs wordt uitgevoerd (€ 1950 per type woning). Hierin wordt gekeken of een renovatie rendabel is en de klant krijgt een stappenplan, berekening en visueel ontwerp, waarmee financierders en andere betrokken overtuigd kunnen worden. Soms vraagt ook de bank (vaak afdeling bijzonder beheer) om de scan uit te voeren. Overigens is de eindconclusie niet altijd dat een renovatie rendeert of zijn er meerdere investeringsopties mogelijk. Op basis van het plan kan de eigenaar zelf beslissen welke investeringen worden gedaan en of de volgende stappen worden genomen. Indien gewenst kan de uitvoering geheel worden uitbesteed. Marketingtool Debestevakantiewoning.nl Om het kaf van het koren te scheiden voor de huurders van een vakantiehuisje is de website www.debestevakantiewoning.nl opgezet. Hier vindt de vakantieganger gegarandeerd een mooi nieuw huisje met up to date voorzieningen. Deze website is nog maar recent gelanceerd en moet haar waarde nog gaan bewijzen. De Groot gelooft in het concept omdat de consument nu nog te veel moeite heeft om de juiste kwaliteit te vinden. Met dank aan: Frank de Groot, algemeen directeur Vakantie Makelaar www.vakantiemakelaar.nl Met het programma ‘De Beste Vakantiewoning’ biedt Vakantie Makelaar particuliere eigenaren, VVE’s en parkbeheerders de mogelijkheid om het renoveren, verbouwen en opnieuw inrichten van vakantiewoningen over te laten aan een team van specialisten. Meer informatie: www.debestevakantiewoning.nl