Vlaamse vakantieparken en campings stappen naar de rechter

De Vlaamse brancheorganisatie RECREAD eist voor vakantieparken een gelijk speelveld onder dezelfde coronavoorwaarden als voor de hotels, B&B’s en de individuele vakantiewoningen en aan de Kust.

“Onze ondernemers zijn absoluut niet tevreden met het uitstel van een beslissing voor onze sector tot 5 februari.” Dat zegt Dirk Metsu, woordvoerder van RECREAD, de grootste sectorfederatie van kampeer- en recreatiebedrijven, als reactie op het jongste Overlegcomité. Na bijna drie maanden verplichte sluiting zien de campings en vakantieparken geen enkel argument om nog langer gesloten te blijven. “Door de aanhoudende schending van het gelijkheidsbeginsel dreigen almaar meer bedrijven over de kop te gaan. Onze sectorfederatie diende daarom een verzoekschrift in bij de Raad van State”, zegt Dirk Metsu van RECREAD.

Vakantiehuisjes en mobiele chalets, ze staan allemaal in openlucht en op ruime veilige afstand van elkaar. Elk geheel zelfvoorzienend, met eigen sanitair en keuken. Ze kunnen geheel volgens de veiligheidsmaatregelen enkel verhuurd worden aan gezinnen als enige sociale bubbel. Maar sinds 3 november zijn de campings en vakantieparken verplicht gesloten. Alle andere logiesformules mochten ondertussen wél openblijven.

Volgens RECREAD kunnen de toeristische verhuureenheden op campings en vakantieparken nochtans even coronaproof – zo niet nog veiliger – opereren als andere logiessectoren. “Er gelden strikte veiligheidsprotocollen op onze terreinen die afgelopen zomer goed gewerkt hebben. Ter plaatse wordt ook toegezien op de naleving van alle veiligheidsmaatregelen”, verklaart RECREAD.

“Wat betreft de sluiting van alle gemeenschappelijke voorzieningen kan het M.B. voorlopig ook voor ons van toepassing blijven net zoals voor alle andere logiesvormen. Op vandaag evenwel wordt er door de overheid voor onze sector in een uitzondering voorzien waar deze niet redelijkerwijze te verantwoorden valt. De uitbaters van vakantieparken, bungalowparken en campings bevinden zich in precies dezelfde situatie als uitbaters van hotels, B&B’s, vakantiewoningen, airbnb-appartementen; meer nog, zij kunnen op een veiligere manier gasten ontvangen. En toch mochten zij niet openblijven en nu nog steeds niet heropenen. Wij vragen gelijke openingsvoorwaarden zoals voor de andere logiesformules”, verduidelijkt Dirk Metsu van RECREAD.

Volgens RECREAD zal een heropening de volksgezondheid niet extra in gevaar brengen. Integendeel, het aanbod van de professionele recreatiesector met heel veel ruimte kan op een gecontroleerde, veilige manier de druk op de steden mee helpen verlichten om zo het virus te helpen bestrijden. Gelet op deze lange periode van ingrijpende maatregelen, hebben de mensen er ook nood aan om er even uit te zijn en op een verantwoorde en veilige wijze van enkele dagen vakantie op een andere plaats te kunnen genieten.

Bron en meer informatie: www.recread.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *