De lockdown en andere beperkingen die worden ingevoerd om de coronacrisis te bestrijden hebben een ingrijpende invloed op de indoor dagrecreatie. De laatste maanden neemt het aantal faillissementen onder indoor attracties toe.

Indoor attracties kregen de afgelopen maanden o.a. te maken met een totale lockdown; een beperking van het aantal bezoekers en het sluiten van de restaurants. De beperking van 30 personen in één ruimte kon bij veel grotere exploitanten op weinig begrip rekenen, want er was voldoende ruimte voor meer bezoekers met inachtneming van veiligheidsvoorschiften. Ook moesten er extra kosten worden gemaakt om de faciliteiten coronaproof te maken.

De gevolgen voor de indoor attractiesectro worden nu langzaam duidelijk. Op de lijst met faillisementen zien we de laatste tijd steeds vaker indoor attracties verschijnen. Onderstaand overzicht geeft een beeld van de eerste bedrijven die het slachtoffer zijn geworden van de coronacrisis. De linkjes in het overzicht (klik op de naam) verwijzen naar nieuwsberichten over het faillissement.

Het meeste recente slachtoffer (30-12-2020) is het ondergrondse Kinder Speelpark TunFun in Amsterdam. TunFun was al sinds maart gesloten. Eigenaar Nedstede stelt in een persbericht: "De recente strengere lockdownmaatregelen en het gebrek aan perspectief hebben ertoe geleid dat TunFun de handdoek definitief in de ring heeft moeten gooien en zijn faillissementheeft moeten aanvragen."

Eind 2020 (23-12-2020) hield ook het grote indoor speelparadijs Dolle Pret in Almelo het hoofd niet meer boven water. Na 18 jaar trekt eigenaar Henny ter Avest de stekker uit het bedrijf. O.a. de huurkosten van € 15.000 per maand drukten zwaar op de begroting.

Ook het vernieuwende 'The VR Room' ingeschreven onder de naam Virtual Events overleefde de coronacrisis niet. (faillisement op 30-12-2020). Voor de crisis ging het uitstekend met deze VR attractie. Na de start in Utrecht waren er ook al vestigingen in Amsterdam en recent in Tilburg geopend. Er wordt nog onderzocht of een doorstart mogelijk is.

INdoor Skicentrum Hillegom werd op 25 november 2020 failliet verklaard. Ook hier bleken de coronamaatregelen de nekslag voor het attractiebedrijf.

Escape Room Voorschoten had de pech dat zij net voor de coronacrisis waren gestart, en dus alleen nog kosten hadden gemeekt en nauwelijks inkomsten konden genereren. Na tien maanden was alle rek er uit en werd op 23-09-2020 het faillisement uitgesproken.

Twee trampolineparken in Limburg: Spacejump Maastricht en Spacejump Parkstad werden op 31 augustus 2020 failliet verklaard maar konden na een overname door de Jumpsquare keten een doorstart maken.

Ook indoor speelhal Kidszoo in Noordwijk kon een doorstart maken met nieuwe eigenaren. Dit bedrijf ging al vrij vroeg tijdens de coronacrisis failliet (8 juli 2020). De nieuwe eigenaren hadden zich ongetwijfeld een betere start kunnen voorstellen.

Op 6 juli 2020 werd Sauna Drome in het Veluwse Putten failiet verklaard. Het bedrijf is op dit moment gesloten, maar de oude eigenaar wil het in 2021 opnieuw proberen op dezelfde locatie. Hij heeft de inventaris inmiddels opgekocht uit zijn eigen faillisementsboedel.

SchatEiland Zeumeren, gelegen in het Veluwse Voorthuizen, werd in juni 2020 failliet verklaard. Met een oppervlakte van 5500m2 is dit indoor speelparadijs, met ook diverse buitenactiviteiten, een van de grootste indoor speelhallen in Nederland.