De Vlaamse Regering heeft op 27 oktober 2020 nieuwe maatregelen genomen om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De maatregelen gaan in vanaf vrijdag 30 oktober om 18 uur.

Ook voor de recreatiesector hebben de nieuwe maatregelen een groot effect. Eerder al werden, als maatregel vanuit de nationale overheid (heel België) alle pretparken voor de periode van een maand gesloten. En ook restaurants zijn deze dagen op slot. In Wallonië, waar de besmetting nog harder toeslaat, werden al eerder strengere maatregelen genomen, w.o. sluiting van zwembaden. Met de nieuwe maatregelen worden de recreatieve mogelijkheden in Vlaanderen verder beperkt.

Een opsomming van maatregelen die de Vlaamse toeristisch recreatieve sector raken:

  • Zwembaden en fitnesscentra moeten dicht. Deze maatregel was al eerder genomen in Wallonië. Diverse waterparken en zwembaden bij vakantiecentra vallen ook onder deze maatregel. (foto: Aquapark Bellewaerde)
  • Indooractiviteiten zoals binnenspeeltuinen, bowling, bioscopen, wellness en sauna’s, casino’s, gokkantoren… kunnen niet meer plaatsvinden. (Buitenspeeltuinen en sportterreinen buiten blijven open.)
  • Alle cultuurhuizen moeten weer dicht, behalve de bibliotheken. Voor musea gold al dat zij alleen hun buitenactivitieten open mogen houden, maar dat betekent in de praktijk dus vaak: sluiting'.
  • Er mogen geen evenementen meer doorgaan.
  • Bedrijven die dicht moeten, kunnen net zoals de horeca op steun rekenen van de Vlaamse overheid.

Een overzicht van alle nieuwe maatregelen die op 27 oktober werden afgekondigd: www.vlaanderen.be

Eerste reacties uit de Vlaamse recreatiesector:

Diether Thielemans, Algemeen Directeur LAGO zwemparadijzen (9) betreurt de sluiting: “Wat niemand enkele maanden geleden verwachtte, maar waar we de laatste weken voor vreesden is nu toch gebeurd: de zwembaden moeten weer dicht. Dit een zware tegenvaller voor ons allemaal. Vorige keer duurde de sluiting 4 maanden. We hopen dat onze medewerkers dit keer niet te lang moeten wachten om weer aan het werk te kunnen en dat onze bezoekers weer snel van een zorgeloze tijd in het water kunnen genieten. Net zoals de eerste keer zullen we nu ook alles op alles zetten om in veilige omstandigheden terug te openen wanneer het weer kan. Veiligheid van onze zwemmers en medewerkers is een prioriteit in alles wat we ondernemen.”

Het Speelgoedmuseum in Mechelen (foto boven) meldt in haar nieuwbrief: "We hebben uiteraard alle begrip voor de maatregelen van de Vlaamse regering en de vervroegde ingang ervan in Mechelen. We kunnen echter niet ontkennen dat deze sluiting ons zowel organisatorisch als financieel voor grote uitdagingen stelt.

November en december zijn normaal gezien de topmaanden voor het Speelgoedmuseum waardoor we potentieel tot 20.000 bezoekers mislopen in deze periode. Dat is dramatisch gezien het museum 60% aan werkmiddelen zelf genereert uit ticketverkoop én we al een inhaalbeweging moesten maken na de lockdown en sluiting vanaf maart.

Het heeft ook een impact op de uitwerking van het nieuwe museum, als onze medewerkers om financiële redenen opnieuw gedeeltelijk moeten steunen op het systeem van de tijdelijke werkloosheid."