Woest & dwars; Acht bijzondere recreatieve initiatieven in Groot-Amsterdam

In de publicatie ‘Woest en Dwars’ laten acht initiatiefnemers zien hoe ze recreatie in Groot-Amsterdam een nieuwe impuls geven. Vrijwel alle projecten hebben een gezond eigen inkomstenmodel en zijn zonder subsidie tot stand gekomen.

De organisatie Stad-Forum, die een adviesrol heeft voor de gemeente Amsterdam, heeft deze inspirerende publicatie gemaakt. In de presentatie geven zij als advies mee: “Hopelijk inspireert hun frisse, onconventionele aanpak recreatieschappen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zodat recreatie geen speeltje wordt van hogeropgeleide, witte mensen.”

De relevantie van het advies heeft te maken met de groei van recreatie in de regio groot Amsterdam, waar het ook steeds drukker wordt. Vijf jaar geleden waren er volgens onderzoek van onder andere de provincie Noord-Holland op jaarbasis al 64 miljoen bezoekers, voornamelijk inwoners van de Metropoolregio Amsterdam en de aangrenzende regio’s.

Initiatieven die aan bod komen:

Het Woeste Westen

Martin Hup broedde lang op een vertaling van het gevoel dat hij zo goed kende uit zijn jeugd: onbekommerd buitenspelen in de vrije natuur. Hij startte een avonturenclub voor kinderen, onder zijn begeleiding konden ze in het Westerpark ‘lekker raggen en rauzen’. Hij ontdekte er een verwilderde uithoek, kennelijk ooit als natuurspeeltuin bedoeld, en besloot het terrein samen met betrokken gemeenteambtenaren een nieuw leven te geven.

Zwier

Mariska Griffioen en haar man Yordi zijn de bedenkers van de ‘vrijhaven van de stad’. Plaats van handeling: de jachthaven die de grootouders van Mariska ooit in de Vinkeveense polder begonnen. Bewustzijn overbrengen staat centraal: yoga, lezingen, praten rond het kampvuur, een ochtendduik in het koude water, op een eilandje overnachten ‘zonder bereik

The Unbound

Tussen de biologische kwekerijen en de volkstuintjes van De Tuinen van West ligt sinds zomer 2020 The Unbound. Dit ruim opgezette recreatiedorpje is het geesteskind van vastgoedman Ton van Oosten en ontwerper Renée Appelo. ‘Een boutique invulling van het randstedelijke toerisme’, met duurzame houten huisjes, bar-met-terras, restaurant, recreatievijver, sauna, vuurplaats, stilteweide en moestuinen.

Zie ook artikel: Hotelconcept met buitenaccommodaties in een Amsterdams park

Vuurtoreneiland

Brian Boswijk verruilde een succesvol horecabestaan voor een ongewis avontuur. Met vrouw en jonge kinderen ging hij op een eilandje voor de kust van Durgerdam wonen en verbouwde een oude bunker tot restaurant. Een diner op Vuurtoreneiland start in de Amsterdamse binnenstad. Na het diner brengt die boot de gasten weer terug naar de stad. Ook het personeel komt elke dag, met vers voedsel, per boot naar het werk.

Fort Resort Beemster

Als kind groeide Frank Bart naar eigen zeggen op met het ‘fortenvirus’. Samen met zijn broers speelde hij vaak op en rond de betonnen relieken van de in ongerede geraakte Stelling van Amsterdam. Toen de provincie Noord-Holland het verwaarloosde fort Nekkerweg te koop zette, hoefde hij niet lang na te denken. Dankzij hergebruik van restwarmte en zonne-energie is zijn wellnessresort ‘het duurzaamste van het land’.

Fun Forest

Klimbossen domineren het leven van Ernst-Jan Swarte en zijn vrouw Fieke. In Duitsland ontdekte hij de magie van tokkelbanen en platforms tussen de boomtoppen, zij verruilde haar consultantsbestaan om zulke bossen in Nederland te ontwikkelen. Met, stelde ze, één belangrijke toevoeging: hun klimbossen zouden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan moeten helpen.

De Hoorneboeg

Vijf gebouwen op twaalf hectare grond op een boomrijke heuvel net buiten Hilversum: voormalige buitenplaats De Hoorneboeg – anno 1792 – heeft een nieuw leven gekregen als spirituele ontmoetingsplaats. Geheel volgens het plan van Raymond Dommanschet en partners is het landgoed een plek ‘waar plezier altijd wint van cynisme en waar leven gevierd wordt’.

Sumowala

Genieten van de natuur en die tegelijk ook beter maken. Dat is de essentie van het nieuwe recreëren volgens de initiatiefnemers van recreatieconcept Sumowala – Sun, moon, water, land. Agrarische gronden gaan ze terugbrengen naar wilde natuur, een beperkt deel wordt bestemd voor kleine huisjes. Wie wil, kan ter plekke op het land aan de slag: onkruid wieden, zaaien, de biodiversiteit vergroten.

Lees de hele publicatie, met interessante interviews op: http://stad-forum.nl/artikel/71/woest-dwars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *