In Nederland is de wijnbouw in opkomst. Is de tijd al rijp om aandacht te besteden aan wijntoerisme? We vroegen het vinoloog Peetra van de Knaap die als pionier-wijntoerist door heel Nederland reisde en 55 wijngaarden en hun omgeving in een boek bundelde.
Naar aanleiding van het verschijnen van haar boek ’12 x Wijn weekendje weg in Nederland’ zochten wij contact met de vinoloog om te vernemen waar er kansen liggen voor recreatie en toerisme.
Van der Knaap: “Ik ben blij om te zien dat Nederlandse wijnen op dit moment zoveel erkenning krijgen. Elke provincie huist wijngaarden die de aandacht verdienen en boeren wiens verhaal ik wilde horen. Ja, ik heb ze allemaal zelf bezocht, de kilometerteller stond op 7.000. Maar het is zo heerlijk om juist in ons eigen land op pad te gaan, dat kan ik iedereen aanraden.”
Nog niet elke regio heeft een even groot aanbod om een netwerk voor wijntoerisme op te zetten. Zo loopt de ontwikkeling in het noorden duidelijk achter bij het zuiden. Toch heeft Van der Knaap in elke provincie enkele leuke bezoekbare wijngaarden gevonden; met wel een zeer sterke vertegenwoordiging vanuit Zuid-Limburg. Het aardige aan het boekwerk (286 pagina’s) is dat Peetra aan elke (wijn)provincie een eigen karakteromschrijving meegeeft. Dat profiel, kan weer worden ingezet door de regionale toeristenbureaus om hun eigen regio/provincie onderscheidend te presenteren. Neem bijvoorbeeld de quote van wijngoeroe Janna Rijpma over de provincie Drenthe:
“Het leukste van Drenthe vind ik de hartelijkheid zonder opsmuk. De gast wordt in een restaurant simpelweg ontvangen: ‘Ga maar zitten, we verwennen je wel’. Drentenaren hebben geen bravoure terwijl de oorsprong van het woord restaureren – het herstellen van geest en lichaam – zomaar onstaan zou kunnen zijn in deze provincie”
Zie ook: Zuid-Limburg ontwikkelt steeds meer toeristische concepten rondom wijn
Diverse wijngaarden hebben zelf een toeristisch recreatieve neventak. Dat varieert van de mogelijkheid van een wijnproeverij tot een bed and breakfast op de boerderij. De wijngaarden hebben daarnaast vaak een netwerk in de toeristisch recreatieve omgeving. De wijnbouwers voorzagen Van der Knaap dan ook van leuke, vaak kleinschalige, logeeradressen, restaurants en uitstapjes in de omgeving.
In het boek geeft Peetra niet alleen omschrijvingen van bezoekbare wijngaarden, maar er is ook volop uitleg over de achtergonden van de wijnbouw in Nederland; welke druivensoorten worden er gebruikt; hoe gaat het proces van wijn maken in zijn werk; wat is de link met de lokale gastronomie, e.d.. Daarmee biedt het boekje ook voor zowel de ervaren als de startende wijntoerist de nodige achtergronden.
Van der Knaap heeft met haar boek al heel wat voorwerk verricht voor toekomstge wijntoeristen: “Ik ben alvast vooruit gereisd en ben na een smakelijke tocht door Nederland teruggekomen met eerlijke verhalen van onze eigen wijnboeren (m/v).”
Juist in deze coronatijd, waarin een reisje naar een buitenlands wijnland er even niet in zit, laat deze wijngids leuke alternatieven in Nederland zien. De keuze van mooie sfeervolle foto’s in het boek mogen ook zeker genoemd worden. Daar kunnen veel toeristische promotiegidsen nog wat van leren.
Dat de belangstelling groot is bleek wel uit de eerste verkoopresultaten. Binnen drie dagen na de lancering waren de eerste 1500 boeken al verkocht.
Meer informatie: www.wijnweekendjeweg.nl