Wat zijn de succesfactoren van een Speelbos?

Tijdens de coronaperiode zijn uitstapjes in de natuur bijzonder populair geworden. Familieblogger Tikva van gezinopreis.nl maakte een mooi e-book over de speelbossen die zij afgelopen tijd bezocht. Specifiek voor Pretwerk.nl ging ze in op de factoren die een speelbos tot een succes maken.

Natuurlijk spelen is al een tijd lang populair en de vrij toegankelijke speelbossen bieden een schat aan inspiratie. Het e-book is dan ook een aanrader voor recreatiebedrijven die een speelbos willen aanleggen binnen een natuurlijke omgeving. Zie ook enkele beelden uit het e-book onder aan dit artikel.

Waarom heb je juist het onderwerp ‘speelbossen’ gekozen?

Tikva: “Tijdens de eerste lockdown viel mijn werk als fulltime reisblogger helemaal stil. Op zoek naar afleiding ging ik met onze dochter naar buiten. Waar door corona pretparken, musea en zelfs de speeltuin om de hoek moesten sluiten, bleef het bos open. Minimaal een keer in de week gingen we samen op pad en ontdekten we een speelbos of kindvriendelijke wandeling. Een wandeling met een quiz, speurtocht of met speeltoestellen onderweg.”

Wat zijn jouw favoriete speelbossen?

Tikva: “In het afgelopen jaar hebben we tientallen speelbossen en evenzoveel familiewandelingen met speeltoestellen op de route ontdekt. Het leukste zijn de grotere speelbossen zoals het belevenissenbos in Lelystad en Hol van de Leeuw op de Lemelerberg, speelbossen met veel afwisseling. Waar je over touwen parcoursen kunt klauteren, over balken moet lopen en van paaltje naar paaltje springen. Waar de route als een groot avontuur voelt.

Ook leuk zijn wandelingen die speeltoestellen en een verhaal weten te combineren. Zoals het Sabeltandtijgerspoor in Drenthe. Hier wandel je met een app, hebt een verhaal om te volgen en er zijn ook nog een speeltoestellen op de route. Ook het Katoenpad in het Noord-Brabantse Mierlo is een soortgelijke route.”

Welk advies zou je een ontwerper van een speelbos willen meegeven?

Tikva: “De betere speelbossen zijn geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden en lengtes. De routes vertakken bijvoorbeeld in moeilijkere en mindere moeilijke opties. Bij een touwenparcours hangen er twee touwen zodat zowel kleine als grote kinderen mee kunnen doen. Niks zo vervelend als een route die een sterk wisselende moeilijkheidsgraad heeft. Waar je kind lekker bezig is en waar dan op het laatste stukje boven een sloot de reikhoogte 5cm te hoog is. Het komt verrassend vaak voor dat een touw bij de paal net wat te hoog door het hout zit. Of dat er in een heel parcours opeens een onderdeel zit dat veel moeilijker is dan de rest.

Een goed speelbos moet ook een goede balans hebben tussen avontuur en veiligheid. Bruggetjes en touwenroutes over het water zijn hartstikke leuk. Minder fijn is het wanneer je kind van een glad geworden houten balk valt zo in een meter diepe vieze sloot. Gelukkig kon ze zelf naar de kant zwemmen maar ik moet er niet aan denken dat dit een kind zonder zwemdiploma zou overkomen. Dat had voorkomen kunnen worden doordat de balk net was breder was en niet rond aan de bovenkant maar recht of nog beter door er een touw boven te hangen waar je kind zich met de handen aan vast kan houden. Bewaar de echte evenwichtsbalken voor de stukken waar het water ondiep is. Net zo spannend voor kinderen. Als het toch mis gaat dan heb je alleen een natte voet in plaats van een nat pak.

Wat ik zelf erg kan waarderen is als er ook aan ouders is gedacht. Een fijn bankje of een picknicktafel bij het speelbos.”

Zijn er ook zaken waarop je afknapt?

Tikva: “Jammer genoeg zijn er ook speelbossen die met alle liefde zijn opgezet maar vervolgens niet worden onderhouden. Met rotte balken, kapotte touwen en afval.”

Met dank aan: Tikva

e-book bestellen: www.gezinopreis.nl/e-book-speelbossen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *