Toegankelijkheid attracties en parken; Beperk je bedrijf niet!

Het is ook internationaal opgevallen dat er in Nederland, door de organisatie Joint Projects, stevig aan de weg wordt getimmerd om recreatiesector in Nederland toegankelijker te maken. Voortrekker Karin Stiksma was uitgenodigd om op de IAAPA Europe vakbeurs een workshop te verzorgen over toegankelijke recreatie; samen met Mack Rides en CV Entertainment GbR uit Duitsland.

We zitten nog in het stadium van bewustwording

Stiksma heeft een achtergrond als vrijetijdswetenschapper en kent de markt daardoor goed. Haar boodschap aan de internationale attractiewereld: ‘Don’t disable your company’. Stiksma merkt dat er in de attractiewereld nog te weinig aandacht is over het onderwerp toegankelijkheid: “Als je over de beurs rondloopt, dan valt op dat er nauwelijks aandacht wordt besteed aan het onderwerp. Op de promotiefoto’s of folders op de stands zie je nergens een foto van iemand met een beperking die plezier heeft in de attractie. Dat zou al enorm helpen bij de bewustwording. Toeleveranciers geven aan dat zij vanuit de markt geen vragen krijgen over specifieke toegankelijkheidswensen; anders zouden zij dat wel opnemen in hun aanbod. De technische mogelijkheden zijn er meestal al wel. Ook wordt er vaak alleen gedacht aan rolstoeltoegankelijkheid, terwijl er diverse andere beperkingen zijn.”

Plezier voor iedereen

Tijdens de workshop ‘Diversity & Inclusion’ bleek dat er wel degelijk veel belangstelling is voor het onderwerp. Veel parkexploitanten lopen rond met de vraag hoe zij hun toegankelijkheid het best kunnen aanpakken. Stiksma voorzag hen van enkele adviezen om de eerste stappen te zetten: “Het is belangrijk om de mens i.p.v. de beperking centraal te stellen. Vanuit de gedachte dat iedereen plezier en ontspanning wil. Iedereen Overal Plezier! Ik heb vooral aandacht gevraagd voor een zgn. ‘failure free environment’ (drempels wegnemen) die ontworpen is volgens de principes van Universal Design en cross disabilities (voor meerdere doelgroepen ingericht) en het bieden van ‘silence support’ (haal iemand met een beperking niet uit de groep.).  

Laat ervaringsdeskundigen meedenken

In Nederland gaat Stiksma zeer voortvarend te werk en heeft inmiddels al een brede community opgebouwd die onderling lessen met elkaar deelt. Een ‘instrument’ dat volgens haar ook uitstekend werkt is samenwerking met ervaringsdeskundigen bij een ontwerp van een ride, nieuw deel van een vrijetijdslocatie of renovatie van een attractie. Joint Projects biedt verschillende diensten aan met haar Rebellen uit het Rebellenteam van Toegankelijke Recreatie.

Nederlandse bedrijven geven gehoor aan de oproep

Stiksma ontmoette op de beursvloer twee Nederlandse bedrijven, die hun steun toezegden voor het realiseren van toegankelijker attracties.

Har Kupers (Vekoma) geeft aan: “Grote parken en grote leveranciers zoals Vekoma zijn al wél bezig met meer dan alleen rolstoeltoegankelijkheid. Onze rides zijn bijvoorbeeld ook toegankelijk voor mensen die blind zijn. Er komt beweging in de industrie. Ook de TÜV heeft hierin een belangrijke rol te spelen. Daarom gaan we samen met Jora Vision en met Karin Stiksma van Toegankelijke Recreatie / Joint Projects het gesprek zoeken met TÜV om te verkennen waar we beweging kunnen creëren.”

Jan Maarten de Raad (Jora Vision): “Het zou mooi zijn als de ride leveranciers, de grote parken en onze branche organisaties zoals IAAPA en TEA hierin het voortouw nemen. Als Jora Vision werken we hierin graag samen met Toegankelijke Recreatie / Joint Projects, zodat iedereen met elkaar een attractie kan een beleven.”

De slotconclusie van Karin Stiksma, na haar bezoek aan de IAAPA Europe vakbeurs: “De eerste awareness komt, maar er is nog veel nodig om tot een toegankelijke amusements- en attractie-industrie te komen.”

Met dank aan: Karin Stiksma van www.jointprojects.nl

Onderwerp ‘inclusieve recreatie’ op de Recreatie vakbeurs Hardenberg

De community van Joint Projects is ook aanwezig op de recreatie vakbeurs (16 – 18 november. Daar worden o.a. enkele lezingen verzorgd over toegankelijkheid.

  • 16 november, 15.00 uur: Beperk je bedrijf niet!
  • 17 november, 15.00 uur: Tips voor bejegening van mensen met een beperking
  • 18 november, 11.30 uur: Stap in de schoenen van mensen met een beperking

Meer informatie: www.recreatie-vakbeurs.nl/programma/wat-is-er-te-doen/

reserveer je ticket op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *