Vier op de tien ouders geeft attractieparken een onvoldoende voor de mate waarin je er gezond eten kan kopen. (*1) En ook in de foodservice op vakantieparken is de keuze op dat gebied vaak beperkt. Het Voedingscentrum ontwikkelde onlangs een ondersteuningspakket voor de horeca om kindermenu’s gezonder en duurzamer te maken. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden.
Zie ook (*1): 8 op de 10 ouders vindt dat de leefomgeving kinderen gezonder moet (jogg.nl)
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Natuurlijk, op vakantie en tijdens een dagje uit wil je je niet teveel zorgen maken om alles wat slecht voor je kan zijn. Een patatje, ijsje, frisdrank of een pizza hoort er voor heel veel mensen gewoon een beetje bij. Ondertussen wordt obesitas voor steeds meer kinderen een groot probleem. Naast ongezonde voeding speelt ook een bewegingsarme leefstijl daarin een rol. Is dat ook een verantwoordelijkheid van een recreatiebedrijf?
Diverse maatschappelijke organisaties vragen om steun van marktpartijen om de leefomgeving van kinderen te verbeteren en gezonder te maken. Die oproep is ook gericht aan recreatiebedrijven. Een gezonder aanbod van eten en drinken hoort daar ook bij. Op scholen worden er bijvoorbeeld gratis watertappunten ingericht zodat water eerder gekozen wordt dan een colaatje. ‘Verleiding’ speelt in deze strategie een belangrijker rol dan ‘verbieden’. Zie ook onderstaande infomercial over ‘gezonde eetomgevingen’.
Hulp bij samenstellen van een gezond kindermenu
De basis voor een gezonde samenstelling van een (kinder)menu is de ‘Schijf van Vijf’. Inzichten over de gezondheid (en duurzaamheid) van eten en drinken blijken ook voor wetenschappers niet altijd eenduidig. Bij het Voedingscentrum is de ‘Schijf van vijf’ over de jaren al meerdere keren bijgesteld. De nieuwste inzichten worden altijd verwerkt in de actuele ‘Schijf van Vijf, die o.a. de onderlegger is van adviezen voor kindermenu’s.
Wil je stappen zetten richting een gezonder en duurzamer kindermenu? De menukaart van het Voedingscentrum laat zien hoe je met kleine stappen een gezonder en duurzamer menu voor kinderen van 3 tot 12 jaar op de kaart kan zetten. Laat je inspireren en kijk wat bij jouw foodservice past. Elke stap richting de Schijf van Vijf telt. Het voedingscentrum geeft daarbij ook tips voor een aantrekkelijke presentatie.
Meer informatie: Gezonder en duurzamer kindermenu in de horeca – op voedingscentrum.nl