MKB heeft externe financiering vooral nodig voor overbrugging coronacrisis

Het CBS publiceerde deze week cijfers over de financieringsbehoefte van MKB bedrijven. Die is tijdens de coronacrisis ongeveer gelijk gebleven. De externe financiering is vooral bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. ABN AMRO zoomt in op de specifieke financieringsbehoefte in de recreatiesector.

De verkenning van de financieringsbehoefte binnen het MKB lag volgens het CBS  van in de periode juli 2020 tot juli 2021 ongeveer gelijk aan twee jaar eerder. (vóór de coronacrisis) Daarentegen nam het aandeel bedrijven dat uiteindelijk een aanvraag deed af van 12 procent voor de coronacrisis naar 9 procent nu. Ten opzichte van een jaar eerder wijken deze indicatoren niet significant af.

Overbrugging coronaperiode belangrijkste financieringsdoel

Bijna een kwart (23 procent) van de succesvolle financieringsaanvragen in juli 2020 tot juli 2021 was gericht op het overbruggen van een moeilijke periode door corona. Bij 16 procent van de mkb-bedrijven was uitbreiden van het bedrijf het doel. Voordat corona zijn intrede deed was het belangrijkste financieringsdoel nog werkkapitaal en voorraden.

Enerzijds kunnen bedrijven in liquiditeitsproblemen raken door corona en juist op zoek gaan naar extra geld. Anderzijds remt corona de groei van bedrijven waardoor ze geen verplichtingen aan durven te gaan. Voor sommige bedrijven is het overbruggen van de coronaperiode een belangrijk financieringsdoel, terwijl het voor andere juist de reden is om af te zien van financiering.

Vertaalslag naar de recreatiesector

Ook in de recreatiesector zijn veel MKB bedrijven actief. We vroegen Stef Driessen, Sector Banker Leisure bij ABN Amro of hij de trend in deze CBS cijfers ook herkent voor de recreatiesector? Driessen: “We zagen tijdens de laatste lockdown fors minder financieringsverzoeken binnen komen.  Dat wijden wij aan de onduidelijkheid over de heropening in de recreatie – en horecasector. Voor een financiering zijn concrete vooruitzichten – of is perspectief – nodig. De steunpakketten in het voorjaar zijn flink verbeterd en de zomerperiode was voor veel ondernemers (fors) beter dan verwacht. Wij gaan er van uit dat het binnenlands toerisme in 2022, net als dit jaar, iets boven het pré corona jaar zal liggen. Op basis van die gegevens zien wij wel perspectief voor de recreatiesector. Het is natuurlijk aan de individuele ondernemer of zij dat perspectief ook zien.”

De bank verstrekte tijdens de coronacrisis ook beduidend meer noodkredieten aan de horeca- en reisbedrijven. Concreet nam het door de grootbanken aan de horeca verstrekte kredietvolume daardoor met 34 procent toe in de januari 2020 – december 2020 (bron: DNB). De verblijfsrecreatie kende volgens Driessen een andere dynamiek: “Bij de vakantieparken, campings en in de professionele hotellerie bleken de verstrekte noodkredieten achteraf niet altijd nodig. Dit jaar verstrekken we aan die segmenten weer veel vaker ‘normale’ kredieten voor uitbreiding, vervanging, verduurzaming of overnames. Zo’n 80% van de goed onderbouwde kredietaanvragen in de verblijfsrecreatie wordt op dit moment gehonoreerd. En dat ligt vrijwel gelijk aan de periode van voor de coronacrisis. ”

Driessen wijst ook nog op een ‘nieuwe’ financier in de markt; De Belastingdienst; “Door uitstel van belastingen leverde ook de Belastingdienst een bijdrage aan de financieringsbehoefte van veel MKB bedrijven.” Uit een rapportage over belastingschuld in het MKB door ABN AMRO blijkt dat vooral de belastingschuld van Restaurants en Cafés de afgelopen periode fors is gegroeid.

Meer informatie:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/50/mkb-vraagt-minder-financiering-aan-dan-voor-corona

https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/index.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *