Is er voor kleinschalige parken na de coronacrisis meer toekomst ?

Op de Dijk aan de haven van Volendam is het vandaag stil. Winkels en eethuisjes zijn op een uitzondering na gesloten. Een groepje van zes mannen wisselt op een hoek plaatselijke nieuws uit: het is nog steeds coronatijd.

Op de Urker-vissersboot aan de kade boet een eenzame visser zijn netten. “Vaar je vandaag nog?” Iedere dag gaan we de haven uit”, roept hij en gaat onverstoorbaar verder met zijn werk.De toeristen die hier normaal met honderden lopen, zijn nu op één hand te tellen. Heeft massatoerisme haar beste tijd gehad? Zijn grootschalige vakantieparken na de coronacrisis nog wel van deze tijd ?

Kleinschalig karakter

Op nauwelijks een kilometer van de oude haven ligt het gloednieuwe vakantiepark van Landal GreenParks. De bouw startte op 25 juni 2019 en 7 juli 2020 is het geopend. Het complex bestaat uit 42 luxe vakantiewoningen in traditionele Volendamse bouwstijl, ook wel pakhuiswoningen genoemd. Gezien de grootte van het park is het gerechtvaardigd het als kleinschalig te benoemen. Dat biedt onderscheidende meerwaarde en zal onder meer door de doelgroep senioren worden gewaardeerd.

Gepokt en gemazeld

Parkmanager Nadia Martens startte anderhalve maand voor de opening van het park met haar werkzaamheden. ”Half juni ben ik begonnen. Een uitdaging, want het moest van scratch af aan.  Je weet bij de start van een nieuw park absoluut niet wat je te wachten staat. Acht jaar heb ik als teammanager gewerkt bij Tui, een internationale touroperator, en begeleidde onder andere reizen naar Lapland.” Op de drukke wisseldagen, op maandag en vrijdag, wordt ze geassisteerd door een parttime receptionist.

Flexibel inspelen

Ze studeerde toerisme en vrijetijdsmanagement maar is door de begeleiding van reizen gepokt en gemazeld als het gaat om flexibel inspelen op onverwachte gebeurtenissen. “De hele dag achter een computer zitten, is niets voor mij, dus af en toe gasten helpen met bijvoorbeeld een nieuwe lamp indraaien is voor mij een welkome afwisseling. ”Het ‘kleinschalige’ Landal Volendam mikt met name op senioren, die van fietsen houden of een dagje Amsterdam doen,” licht Nadia Martens toe.

Sterke identiteit

Wat is het DNA van Landal Volendam? Het ligt direct aan het Markermeer op loopafstand van de oude haven. Wanneer je in de drukte van het centrum bent, beleef je een kwartier later de rust van het park. De identiteit van Volendam heeft na enkele eeuwen vooral inhoud gekregen door de vissers, de folklore, de klederdracht, de paling,  klompen, stroopwafels en kaas. Toen ik een halfjaar geleden begon, moest ik laten zien wie ik ben en contacten leggen met bedrijven die relevant zijn voor het runnen van een vakantiepark”. Zo werkt Nadia Martens nauw samen met Rent & Event, een fietsenverhuurbedrijf dat vlakbij het park zit, Marken Express dat boottochten naar Marken uitvoert en restaurants die maaltijden op het park bezorgen.

Zuiderzee-fietsroute

Nadia Martens: “Ik verwachtte  echter wel meer internationale gasten.  De verhuurperiode, weekend of midweek bepaalt soms ook wie op het park verblijven. Ouderen verblijven vooral in een midweek en arriveren met de fietsendrager op de trekhaak. “Ons park ligt direct aan de bekende Zuiderzeefietsroute”. De LF Zuiderzee-route is dit jaar volledig vernieuwd, het is de tweede icoonroute met een eigen website en app. (www.lfzuiderzeeroute.nl). De route leidt langs de voormalige Zuiderzee en loopt langs zeventiende-eeuwse vissersdorpen en handelssteden zoals Volendam,Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Ideale luchtkwaliteit

De recreatiewoningen zijn gerealiseerd door Van Wijnen Recreatiebouw.  Nadia Martens: “Het zijn duurzame woningen die voorzien zijn van meerdere technische snufjes. Ons doel is om een Greenkey Gold certificering te behalen” Er zijn diverse energiebesparende maatregelen genomen. Zo is er wko-installatie (warme-koude-opslag), vloerverwarming en de zogenaamde ‘groene’ knop. Die zorgt ervoor dat bij het verlaten van de woningen met 1 knop elektriciteit wordt bespaard. De woonhuisventilatie geschiedt door een Orcon-MVS-15-installatie die de ideale luchtkwaliteit regelt, de hoogste EPC-waarde realiseert en geschikt
is voor RF-bediening. Verder is op de slaapkamers een infraroodverwarmingssysteem geplaatst dat werkt met een soort eierwekker waardoor warme lucht vanuit het plafond de kamer ingaat.”

Particuliere beleggers

Op een steenworp afstand van Landal Volendam ligt Roompot Marinapark gebouwd in 2006, omvang destijds 237 woningen, en gebouwd rondom de nieuwe jachthaven. Dit complex omvat onder meer hotelappartementen, overdekt zwembad, restaurants winkels en een havenkantoor. We kunnen dit park zondermeer grootschalig noemen.
Voor beide projecten geldt dat particuliere beleggers een recreatiewoning kopen en via de leisuremerken Landal GreenParks en Roompot onder specifieke voorwaarden verhuren, zoals uniforme inrichting, uitstraling en technische installaties. In tijden van grote economische onzekerheid lijken dit type beleggingen lucratief.  Maar de vraag blijft of het massatoerisme van voor de coronacrisis weer terugkeert in 2021 en of kleinschalige projecten meer toekomst hebben dan grootschalige.

Met dank aan:

Frits van Wolveren, freelance redacteur met een passie vor recreatie en toerisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *