Op 12 oktober wordt de Praktijkdag Vakantieparken georganiseerd. Een van de sprekers is dwarsdenker Hans van Leeuwen van Pleisureworld. Met hem bespreken we de trends in de wereld van de vakantieparken.
Duurzaamheid noemt hij een schijntrend; “De meeste bedrijven doen daar alleen maar aan mee als dat geld oplevert en ook de consument is weinig bereid om daar extra voor te betalen.”
Trends die de markt de komende jaren gaan veranderen?
Van Leeuwen benaderd de ontwikkelingen vooral vanuit het service-aanbod dat de gasten krijgen voorgeschoteld. Hij ziet dat nieuwe doelgroepen met andere wensen aan de balie verschijnen. Blurring, het mixen van sectoren is ook een drijvende factor achter veel trends. Specifiek voor de markt van vakantieparken ziet van Leeuwen de volgende ontwikkelingen die voor een nieuwe dynamiek in de markt zorgen:
Groei van het segment long stay: “Er wordt bij gemeenten veel gepraat over permanente bewoning op vakantieparken. De markt is ondertussen al een paar stappen verder. Er is een grote behoefte aan verblijf voor een langere periode, bijvoorbeeld door de groep mensen die hier tijdelijk aan het werk is. Dat long stay aanbod zal steeds vaker worden gefaciliteerd op vakantieparken. Het zorgt voor een solide financiële basis en spreiding over het jaar, die verder kan worden aangevuld met toeristisch verhuur. ”
Verbetering van de integratie van de voorzieningen; “Op veel vakantieparken zijn de centrumvoorzieningen vaak een mix van losse eenheden. Horeca is in veel gevallen zelfs uitbesteed en dat komt de eenheid in uitstraling niet ten goede. We zien dat parken de diverse diensten (o.a. horeca en schoonmaak) weer in eigen beheer gaan nemen om die vervolgens tot een eenheid te smeden in beleving en uitstraling. De dienstverlening krijgt ook tentakels naar de vakantiewoning, waar bezorgservice een onderdeel van het pakket wordt. Dit fenomeen is sterk gegroeid tijdens de coronapandemie.”
Horeca wordt onderdeel van de beleving: “Dit sluit aan op de vorige trend. De foodservice wordt veel meer dan een goed en smakelijke hap. Eten en drinken wordt onderdeel van de beleving.”
Ketenvorming is een logische stap
Het meest opmerkelijke nieuws van de afgelopen periode is de geplande overname van Landal GreenParks door Roompot. Het is slechts één van de overnames in het landschap van de vakantieparken. Tijdens de Praktijkdag Vakantieparken presenteert Pleisureworld een nieuw rapport over de ketenvorming van vakantieparken in heel Europa.
Wat zijn de consequenties van deze ketenvorming voor de markt?
Van Leeuwen: “Ketenvorming is een logisch proces in een markt die zich ontwikkelt. Je moet bedenken dat de markt voor vakantieparken nog relatief jong is, en op dit moment zien we dat veel starters, vaak (familie)bedrijven zich op een punt bevinden dat zij willen uitbouwen of overgenomen worden. We zijn toch ook al lang gewend aan ketens in de supermarktwereld? Ketenvorming zorgt voor borging van een bepaald niveau – en je kunt makkelijker op langere termijn investeren en nieuwe voorzieningen realiseren.”
Dus je bent wel positief over de ketenvorming?
Van Leeuwen: “Nu trek je de verkeerde conclusie. Er zitten natuurlijk ook nadelen aan de ketenvorming. De grote partijen zijn vaak minder goed in staat om snel en creatief in te spelen op nieuwe marktontwikkelingen. Deze ontwikkeling zorgt wel voor minder creativiteit en bijzondere concepten. Daarmee voorzie ik wel een verschraling van het aanbod. Daar ligt overigens ook juist de kans voor de individuele topbedrijven die zich met een bijzonder concept juist beter kunnen onderscheiden. Als we teruggrijpen naar de situatie in bij de supermarkten, dan zien we daar dat er ook ruimte is gebleven voor de goede speciaalzaken en delicatessenwinkels. Mijn stelling; topbedrijven binnen de zelfstandige vakantieparken hebben juist baat bij de ketenvorming.”
Zie jij nog meer gevolgen van de ketenvoming?
Van Leeuwen: “Ja zeker. Kijk maar eens naar het verdienmodel van de grote ketens. Die is in het afgelopen decennium compleet veranderd; van beheer en exploitatie naar touroperators. De grotere ketens hebben steeds minder vastgoed in eigen bezit en beheer en transformeren steeds meer naar marketingorganisaties, die dankzij hun goede zichtbaarheid en klantdata, het realiseren van boekingen tot hun kerntaak maken.”
Duurzaamheid als schijntrend?
Je noemde duurzaamheid een ‘schijntrend’. Kun je dat toelichten?
Van Leeuwen: “Duurzaamheid is geen trend (meer). Veel duurzame maatregelen worden door de overheid opgelegd. Het is daarmee inmiddels normaal dat je niet te veel energie verbruikt en afvalstromen inperkt. Je kunt wachten tot de overheid de verplichting oplegt, maar als je zelf al actie onderneemt, voordat het verplicht wordt, dan kun je je profileren als duurzaam. Toch ken ik weinig bedrijven die investeren in duurzaamheid als ze dat op termijn geen winst oplevert. Energiebesparing of zonnepanelen bijvoorbeeld, is in veel gevallen ‘gewoon’ een economisch afweging. Het levert je een kostenbesparing op.”
Praktijkdag Vakantieparken op 12 oktober
Meer weten over de inzichten van Hans van Leeuwen? (en vele andere deskunidgen op het gebied van vakantieparken) Kom dan naar de Praktijkdag Vakantieparken op 12 oktober in Resort Puur Exloo.
Meer informatie: www.pleisureworld.nl/event/praktijkdag-vakantieparken
2 reacties
Hoogedelgestrenge heer J Berends Commissaris van de Koning
Geachte leden van de Tweede Kamer
Geachte leden van gemeente Wijchen
Geachte leden van de provincie Gelderland
Geacht bestuur BVVW
Geachte leden van B&W Wijchen
Geachte heer van Leeuwen
In de Gelderlander van jl. dinsdag 25 juli 2023 wordt door de provincie Gelderland aangegeven dat er maar slechts 236 woningen in de provincie Gelderland voor permanente bewoningen in de niet vitale recreatieparken zouden opleveren, volgens onze gegevens klopt dat niet.
Na even rond gebeld te hebben zijn er meerdere (niet vitale) parken in de provincie Gelderland .
Alleen al op Bungalowpark Wighenerhorst in Wijchen staan het hele jaar huizen leeg en te verloederen omdat dit “recreatie woningen” zijn zonder uitzicht op recreatieve perspectief .
Onze conclusie is dat er alleen al op Bungalowpark Wighenerhorst +/- 63 woningen in aanmerking kunnen komen voor permanente bewoning, en wij zijn nog maar een klein deel van de (privé) parken die ook geen bestaansrecht hebben in de provincie Gelderland..
Wij wonen op een niet commerciële privé bungalowpark Wighenerhorst in de gemeente Wijchen met 108 woningen waarvan 35 permanent bewoond mogen worden middels gedoogbeschikkingen, 1 % wordt verhuurd en de overige woningen staan bijna het gehele jaar leeg, omdat er geen recreatieve mogelijkheden zijn. (Geen vitaal park)
Het is nu hoogseizoen en maar +/- 6 huisjes zijn verhuurt aan vakantiegangers, de rest staat leeg. Dit is toch pure kapitaalvernietiging
Het is toch heel raar en niet uit te leggen , dat er in de gemeente Wijchen gesproken wordt dat er zeker 900 jongeren tussen de 20 en 35 jaar snakken naar een betaalbare woning ( deze mensen wonen nog bij hun ouders )en dan te weten dat er op Bungalowpark Wighenerhorst op dit moment de huizen staan te verpieteren. Waarom??
Wij willen heel graag daar een antwoord op!
Onze conclusie is dan ook, dat er alleen al op ons park +/- 63 huizen voor permanente bewoning in aanmerking zouden kunnen komen.
De eigenaren van deze woningen hebben elders een koop of huur woning die noodgedwongen aangehouden moeten blijven omdat ze niet op het bungalowpark mogen wonen.
Dat zou betekenen dat er +/- 63 huizen elders vrij zouden komen.
Het is aan de gemeente Wijchen om dit op te pakken ,maar die zullen naar verwachting blijven volharden dat het een recreatiepark moet blijven ( zonder recreatie)
Hopelijk wordt er nu niet meer gecontroleerd door politie en Boas, zoals het in juni nog het geval was, en er bij elke woning werd aangebeld ook al hebben ze een gedoogbestemming of zijn het recreanten, die dus nooit meer terug komen, en belangrijker is het nog voor ons, dat ons park niet meer als crimineel park word weggezet, dit zijn wij geen,s zins
Het Bungalowpark Wighenerhorst bestaat al 25 jaar , maar is ook al 25 jaar nooit een vitaal recreatie park geweest en dat zal het ook nooit worden, er zijn geen recreatieve middelen en er is geen centrumvoorziening. ( Geen winkel, geen ontmoetingsruimte , geen receptie, wel een mini zwembadje zonder sanitaire voorzieningen, en ook een veroudert en kapot speeltuintje )
Terwijl er voor +/- 900 jonger in de gemeente geen betaalbare woningen zijn en genoodzaakt zijn bij hun ouders moeten blijven wonen.
Graag zouden wij een gesprek met Burgemeester en wethouder en andere bestuurders aan willen gaan.
Wij horen graag van U.
Met vriendelijke groet,
Bewoners van Bungalowpark Wighenerhorst,
Wijchen
Als het goed is heeft u onlangs ook mijn reactie gelezen in de Gelderlander op dit bericht. Men, lees de lokale en provinciele overheid hebben allemaal boter op hun hoofd. De problemen hebben ze allemaal onder het laken met als noemer Vitale Vakantieparken benoemd dat voor een oplossing dient te zorgen m.b.t. het oneigenlijk gebruik (permanent wonen) en de verloedering.
Diezelfde overheidsorganen hebben jarenlang iedereen die niet om redenen zelfstandig kon voorzien in huisvesting om heel veel uiteenlopende oorzaken met de ogen dicht naar het vakantiepark of de camping gestuurd. Ga daar maar kijken of je iets kunt vinden. Dus willens en weten niet gehandhaafd en moeilijke gevallen aan het loket heen gezonden richting camping en/of vakantiepark.
Men krijgt de rekening gepresenteerd en en zoekt oplossingen zonder “keuzes” te maken en suddert voort. Als men al gaat handhaven is er GEEN opvang in de “normale” maatschappij geregeld en wordt het probleem voor diezelfde overheden te groot.
En je kunt je afvragen of men wel naar op oplossing werken wilt? Of het probleem vooruit schuiven zoals we dat met zoveel onderwerpen doen de laatste jaren als onderdeel van het politiek bestel.