Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel

Na een halvering van de omzet in 2020 herpakt leisure zich voorzichtig met 40 procent groei vanaf dat lage niveau. Desondanks kampt ook deze sector met allerlei onzekerheden en kan de deltavariant opnieuw roet in het eten gooien. Zo gaat de evenementenbranche – zelfs als alle restricties worden opgeheven – nog een zwaar vierde kwartaal tegemoet.

Terwijl de horeca nog ver is verwijderd van het pre-coronaniveau, heeft de branche nu al te maken met ‘groeipijn’. Zo beschouwt bijna 1 op de 3 horecaondernemers het personeelstekort als een grote belemmering. Daarnaast bestaat de vrees dat medewerkers die tijdens corona elders zijn gaan werken, niet meer naar de horeca terugkeren. Het tekort aan arbeidskrachten kan echter deels worden teruggebracht. Zo komt personeel waarschijnlijk ‘vrij’ bij bedrijven die zonder overheidssteun mogelijk zullen omvallen. In de foodsector zorgt de opening van de horeca voor groei (+2 procent), maar zijn het personeelstekort en hoge grondstofprijzen reden tot zorg.

Evenementen nog altijd volop in een crisissituatie

Met name voor de reisbranche en evenementenbranche is herstel onzeker. De
evenementenbranche is vooral de dupe van het voorlopig handhaven van de anderhalvemetersamenleving. Dit treft onder meer festivals, beurzen, exposities, kermissen, parades, concerten en grote sportwedstrijden.

Hoewel het aantal evenementen in augustus toenam, bleef het aantal fysieke bezoekers beperkt. Zo berekende Onderzoeksbureau Respons dat evenementen in augustus 1,9 miljoen bezoekers trokken ten opzichte van de 14,5 miljoen in dezelfde maand in 2019. Met bijna 1 miljoen bezoekers trokken kermissen bijna de helft van het totaal. De risico’s en de onzekerheid om grote (internationale) publieksevenementen te organiseren zijn nog groot. Vanaf zaterdag 25 september wordt de anderhalvemetersamenleving opgeheven, maar over de evenementensector heeft de overheid nog geen duidelijk besluit genomen. Omdat het zeker een aantal maanden voorbereiding kost om grote evenementen te organiseren verwacht ABN AMRO dat ook het vierde kwartaal nog zwaar zal zijn voor de evenementenbranche.

Meer informatie: ABN AMRO Insights – sector leisure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *