Goede zomer steun in de rug van verblijfstoerisme:+10%

Dankzij veel ‘oranje’ en ‘gele’ reisadviezen hebben veel Nederlanders ervoor gekozen om in eigen land op vakantie te gaan. Dat gaf een flinke impuls aan het verblijfstoerisme, dat (de hotels in Amsterdam en Schiphol daargelaten) zelfs een plus van 10% ten opzichte van de zomermaanden van 2019 noteerde.

De campings noteerden in de twee zomermaanden zelfs 25% meer overnachtingen!

De vakantieparken zagen hun bezetting ook stijgen en noteerden een plus van 7%. De hotelsector vertoonde geen groei en zag het aantal overnachtingen dalen met 2%, wat gezien de vele lege hotels mee lijkt te vallen. Het effect van Amsterdam en Schiphol, waar het effect veel sterker was (-56%) is daar niet nog bij inbegrepen. Ook groepsaccommodaties hebben het zwaar.

De belangrijkste oorzaak dat het toerisme in de zomermaanden toch nog gegroeid is ligt bij de binnenlandse gast. Nederlanders zorgden in zomermaanden voor bijna 30% meer gasten dan in de zomermaanden. De Duitse gasten bleven Nederland redelijk trouw als vakantieland (afname 11%), terwijl Britten, Amerikanen en Aziaten Nederlands links lieten liggen.

Met name Groningen (+37%) profiteerde van de groei. Ook de andere noordelijke/oostelijke provincies (Friesland, Drenthe, Gelderland en Overijssel) zag hun overnachtingen elk met ongeveer 20% plussen. Dat heeft alles te maken met corona, de ruimte en de ligging van die provincies: in de noordelijke/oostelijke provincies waren in het voorjaar weinig coronabesmettingen en is veel ruimte, waardoor gasten zich veilig voelden. Ook de Duitsers kiezen naast bijvoorbeeld Zeeland graag voor grensprovincies, die voor hen relatief dichtbij zijn. Traditionele vakantieprovincies Limburg en Zeeland toonden een bescheidener groei (beiden ongeveer +10%).

De vraag is uiteraard wat de herfst voor de sector nog in het vooruitzicht heeft, na een voorjaar dat voor de sector slecht is verlopen. De totale krimp van het verblijfstoerisme van januari tot en met augustus 2020 is ondanks de goede zomer nog altijd 29% ten opzichte van vorig jaar. De hotelsector staat (los van Amsterdam en Schiphol) op 31% krimp, terwijl de vakantieparken het iets beter doen (-22%). De goede zomer heeft de campings een boost gegeven met een achterstand van slechts 9% op jaarbasis.


Met dank aan: Ronald Haagen, consultant bij ZKA Leisure

Als u meer wilt weten over het effect van corona op regionaal niveau of op lange termijn, kunt u met ZKA contact opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *