EuroParcs presenteert ‘het nieuwe re-recreëren’ op de Floriade

Floriade Expo 2022 in Almere heeft als thema ‘Growing Green Cities’. EuroParcs, premium partner van Floriade, die 65 vakantieparken exploiteert, geeft daar een eigen invulling aan met de presentatie van ‘Het Nieuwe Re-Creëren.’ Met twee duurzame modelwoningen in een landschappelijke omgeving en diverse kennisbijeenkomsten geeft EuroParcs invulling aan haar duurzame ambities.

Showcase voor een duurzaam vakantiepark

Speciaal voor de Floriade heeft EuroParcs haar kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling van vakantieparken bij elkaar gebracht. Giel Hendrikx, bij EuroParcs verantwoordelijk voor ‘Het Nieuwe Re-Creëren en innovatie’ geeft een toelichting: “Wij willen op de Floriade mensen inspireren om de ontwikkeling en beheer van vakantieparken duurzamer en slimmer aan te pakken. In eerste instantie richten we ons op eigen parkmanagers en personeel, die wij hier uitnodigen om kennis te nemen van innovatieve ontwikkelingen. Zo willen wij EuroParcs een groene richting op sturen. Maar we staan ook open om onze kennis te delen met andere partijen. Zo wordt er binnenkort een kennisdag georganiseerd met de Green Key organisatie, waarbij diverse Green Key bedrijven worden uitgenodigd. Op dit soort bijeenkomsten leren wij ook weer veel van de deelnemers die ook hun kennis meebrengen.”

Wat verstaan je precies onder ‘Het nieuwe re-creëren’?

Hendrikx: “Het Nieuwe Re-Creëren geeft de gast de mogelijkheden om tijdens het verblijf duurzamer te recreëren zonder dat dit ten koste gaat van het comfort van de gast. Dit alles met behoud van het comfort en het versterken van de kwaliteit van het verblijf. Door middel van circulaire en modulaire toepassingen kunnen wij nieuwe trends in de toekomst direct introduceren in onze recreatiewoningen en bovenal re-use van materialen stimuleren. Vandaar dat we een streepje plaatsen tussen re-creëren: recreëren en re-use. Vrijwel alle onderdelen van deze nieuwe vakantiewoningen kunnen makkelijk vervangen en/of hergebruikt worden – deze innovaties laten we op Floriade zien: moderne domotica die gasten informeren over het energieverbruik, maar ook gebruikt kunnen worden om de muziek en het licht aan te sturen of een storing te melden bij de receptie.

Op de Floriade laten we zien dat je meer traditionele vormgeving zoals de Just Nature ook volledig duurzaam kan bouwen en daarnaast laten we met de opvallend vormgegeven Rebel House zien dat je op deze wijze ook nieuwe doelgroepen kunt aanspreken.”

Breekijzer voor duurzame ontwikkeling

Het was volgens Hendrikx wel een forse investering om deel te nemen aan de Floriade: “Toch zien we nu al wat de meerwaarde is. Onze aanwezigheid werkt als een vliegwiel voor vele partijen. Zo zijn bijvoorbeeld onze (duurzame) toeleveranciers, die dit paviljoen mede mogelijk hebben gemaakt, bijzonder enthousiast. EuroParcs directeuren Wouter Vos en Andries Bruil hebben ons veel vrijheid gegeven om te experimenteren met duurzame ontwikkelingen binnen het bedrijf, zonder dat daar heel direct rendement tegenover staat. Juist die vrijheid zorgt er voor dat we kunnen experimenteren en ontdekken waar kansen liggen voor nieuwe ontwikkelingen. Daarbij kijken we overigens niet alleen naar duurzaamheid, maar ook naar de totaalbeleving op een vakantiepark van de toekomst. Een onderdeel als domotica is bijvoorbeeld ook een onderwerp waar we veel aandacht aan besteden.”

Voor EuroParcs is het ook belangrijk om haar gasten mee te nemen in de nieuwe ontwikkelingen. Hendrikx: “Bij onze innovatieve ontwikkelingen staat de optimale vakantiebeleving nadrukkelijk centraal. We willen het de gasten vooral makkelijk maken om duurzame keuzes te maken. Doordat we in de nieuwe vakantiewoningen veel meer zaken kunnen meten, kunnen we ook de duurzaamheid van het gedrag meten. We zijn van plan om gasten met een duurzaam profiel na afloop geld, of een cadeautje terug te geven als dank voor hun duurzame gedrag.”

Duurzaamheid en innovatie in de praktijk

Het EuroParcs paviljoen is zeker voor andere ondernemers een bezoekje waard. Alle toegepaste basismaterialen in de twee recreatiewoningen zijn gemaakt van hergebruikte materialen of hebben een zeer kleine footprint, installaties zijn niet alleen innovaties, maar ook zeer zuinig in het verbruik. Tevens is gekeken naar een nieuwe manier van koken in de woning. Door tijdens het koken heel gericht met temperatuur te werken -zoals je nu al doet met de pizza in de oven op bepaalde temperatuur- of hoe naar het gebruik van schoonmaakmiddelen met biologische grondstoffen als suikerbiet, suikerriet en maïs. Hendrikx: “Kortom we kijken ook kritisch naar ons eigen handelen als organisatie.”

In de twee modelwoningen worden diverse duurzame en innovatieve concepten getoond en toegelicht. Enkele voorbeelden:

  • De twee modelwoningen zijn volledig gemaakt van duurzame en herbruikbare materialen. Zo is de isolatie van beide chalets gemaakt van oude papiersnippers; de dakbedekking is van gerecyclede autobanden; is in de coating van de tegels op de gevel van het Rebel House fijnstof verwerkt; liggen er op beide chalets zonnepanelen waarvan de energie die niet wordt gebruikt in accu’s wordt opgeslagen die in de poten van de Rebel House zijn verwerkt; worden de chalets verwarmd met warmtepompen en paneelverwarming. Daarnaast zijn vrijwel alle meubels gemaakt van hergebruikte materialen. Enkele voorbeelden: het bed is van karton, een bijzettafel van resthout, zonder lijmverbindingen en schroeven; plantenpotten van hergebruikt plastic; meubels in Rebel House van gerecycled plastic en 3D geprint. De vakantiewoningen zijn nog niet te vinden op één van de parken.  “Maar dat zal niet lang meer duren, want we krijgen nu al diverse vragen, of de woningen ook te koop zijn.” vertelt Hendrikx enthousiast.
  • Vooral de ‘Rebel House’ is een bijzondere eyecatcher. De vakantiewoning is verhoogd gebouwd, zodat je vanuit de vakantiewoning een mooi uitzicht hebt over de (natuurlijke) omgeving. Dé noviteit hiervan is het gebruik van CLT-hout, dat staat voor cross laminated timber, zeg maar IKEA voor gevorderden. Het voordeel is naast een hogere productie snelheid een hoge isolatiewaarde. Deze woning is ontstaan na een ontwerpwedstrijd in samenwerking met de TU Delft waarin duurzaamheid een belangrijke randvoorwaarde was. Uit de omschrijving van het ontwerp: “De woning is helemaal off-grid, oftewel zelfvoorzienend. De opvallende keramieken buitengevel van de Rebel House heeft een coating waarin fijnstof is verwerkt en bevat glazen stenen met zonnecellen die genoeg energie opwekken voor het verbruik van de woning. Overtollige energie wordt opgeslagen in verbeterde accu’s die minder schadelijk zijn voor het milieu en verwerkt zijn in de poten van de Rebel House, voor gebruik op andere momenten.” De resultaten van de TU Delft ontwerpwedstrijd zijn te zien in de Rebel House op de Floriade en op de website Rebel Contest TU Delft X | EuroParcs
  • In een vakantiewoning is de badkamer het onderdeel dat het snelst aan vervanging toe is. De badkamer in de modelwoning ‘Just Nature’ is modulair en kan in zijn geheel worden vervangen: via een beweegbare buitenwand kan de badkamer in zijn geheel naar buiten worden geschoven en vervangen, de oude badkamer kan dan hergebruikt worden.
  • Domotica is volgens Hendrikx een zeer belangrijke component van ‘Het Nieuwe Re-Creëren’: “Wij hebben samen met XS Anyware een systeem ontwikkeld waarin werkelijk alles is gekoppeld. Dat is volgens ons de toekomst van de vakantieparken, waarin je wilt dat de gasten met één systeem alles kunnen regelen; van het aansturen van de tv, het bestellen van een pizza of  het reserveren van de bowlingbaan. In de vakantiewoning is ook een slimme tablet aanwezig waarop je o.a. de verlichting kunt instellen en ook de andere opties uit het systeem kun terugvinden. Ook polsbandjes, met ingebouwde betaalfunctie en de sleutel tot de vakantiewoning, zijn onderdeel van het systeem.” https://www.xsanyware.nl/smart-home
  • Een concept dat wellicht niet meteen opvalt als je het terrein oploopt, is het gebruik van Nocciolo perzikpitten op de paden en als duurzame grondbedekker. Dit is een vervanging voor de veel gebruikte houtsnippers, maar deze ondergrond gaat veel langer mee, en vergt daardoor dus minder onderhoud.

Gaat EuroParcs zich de komende tijd nadrukkelijker profileren als een duurzame organisatie? 

Hendrikx: “EuroParcs zal de ervaring en inzichten opgedaan door de deelname aan Floriade zeker gaan toepassen bij de (her)ontwikkeling van vakantieparken en bij de eisen die aan chaletbouwers en aannemers worden gesteld door de inkoopafdelingen. Duurzaamheid wordt binnen onze samenleving het nieuwe normaal. Denk aan de Green Deal. Wij hebben democratisch met z’n allen afgesproken dat we schoner gaan leven. Zo moet je als parkeigenaar zorgen dat je in 2030 50% van de gebruikte energie uit niet fossiele brandstoffen maar alternatieve brandstoffen wordt opgewekt. Wij gaan niet wachten tot het je opgelegd wordt, maar maken bij de ontwikkeling van parken daar nu al een begin mee met de implementatie van duurzaamheid. We werken er ook aan dat al onze parken het Green Key certificaat krijgen. Inmiddels hebben wij al een aantal parken die nu al voldoen aan een scala van duurzaamheidseisen van Green Key en onze ambitie is dat binnen 2 jaar alle parken het Green Key certificaat hebben.”

Met dank aan: Giel Hendrikx, conceptontwikkelaar bij EuroParcs

Meer informatie: www.europarcs.nl/ontdek/floriade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *