Efteling Museum biedt inzicht in zeventig jaar geschiedenis

In 2022 viert de Efteling haar 70e verjaardag. Een mooie plek om inzicht te krijgen in het ontstaan en de ontwikkeling van het attractiepark vind je in Het Efteling museum. Deze is te vinden aan het Anton Pieckplein in het park en werd op 1 april 2004 geopend.

nog altijd leggen kinderen hun oor op de paddestoelen met muziek

Het werd ingericht door Robert Jaap Jansen en wordt beheerd door archivaris Gerrie van Dongen. Karin Koppelmans richt de wisselende tentoonstellingen in, maar werkt ook als communicatieadviseur voor de Efteling.  

Karin Koppelmans

Meer dan dertig jaar werkt Karin Koppelmans voor de Efteling. Haar relatie met het park begon toen ze als stagiair aan de attractie Fata Morgana werkte. “Ik legde samen met een collega bladgoud op de pieken van de minaretten. Een klusje van zes weken”, vertelt ze glimlachend. We spreken haar in het museum van de Efteling aan het Anton Pieck-plein. Binnen in de eregalerij hangen foto’s van ontwerpers aan de wand. Deze beeldende kunstenaars hebben, ieder op hun eigen wijze, bijgedragen aan de ontwikkeling en het behoud van het authentieke karakter van de Efteling.       Karin Koppelmans: “Het zijn met name Peter Reijnders -fotograaf en cineast- en Anton Pieck geweest die het Sprookjesbos gestalte hebben gegeven. De kern van het creatieve gedachtegoed is gegroeid uit de wisselwerking tussen enerzijds de tekeningen van Anton Pieck en anderzijds de technische realisaties door Peter Reijnders.”  

Illusie opwekken

Fundamenteel in hun benadering is hoe zij het sprookje tot leven wekten en de illusie wisten op te wekken door de vernuftige toepassing van techniek en bouwwijze. Het Sprookjesbos is daarom op te vatten als de wieg van de Efteling”.  Koppelmans wijst op enkele sprekende voorbeelden van die interactie tussen techniek en beeldend vermogen zoals de scenes van de kok van Doornroosje, Roodkapje en de slapende wolf, Langnek en de Vliegende Fakir. Karin Koppelmans vertelt dat Anton Pieck tijdens de bouw op de bouwplaats rondliep en aan de bouwvakkers, metselaars en stukadoors, regelmatig aanwijzingen gaf. Gebruik deugdelijke materialen en zorg ervoor dat het bouwwerk eruit ziet alsof het er al honderd jaar staat! Zorg voor scheve muren en laat stenen door het stucwerk heen komen! Wat normaal recht is, moet scheef en krom. Wat origineel niet gedeukt is, moet met een houten hamer bewerkt worden. Wat mooi gestapeld is, moet er nu ogenschijnlijk wiebelig uitzien. De op deze manier uitgebeelde sprookjes werden destijds door bezoekers beleefd als een soort tovenarij. Karin Koppelmans: ”De uitgebeelde illusie is mooi te zien bij De Vliegende Fakir.  Die vliegt rechts naar links op zijn tapijt. Door op slimme wijze draden zo tegen een achtergrond te monteren dat zij onzichtbaar lijken, creëerde Peter Reijnders de illusie van zweven”.

Het museum omvat expositieruimten waaronder het Wonderdepot en de woonkamer van tante Bets. Door de klapdeuren van de bedstee wordt de Hall of Fame bereikt met onder meer foto’s van Anton Pieck, Ton van de Ven en Henny Knoet.

Al met al is het gerechtvaardigd over kostbaar erfgoed te spreken dat de Efteling heeft vereeuwigd in tientallen sprookjes die de tand des tijds absoluut hebben weten te weerstaan.

Gedenkzuil voor de oprichters

De Efteling is een besloten vennootschap (B.V.) waarvan Stichting Natuurpark De Efteling grootaandeelhouder is. Deze stichting is in 1950 opgericht door R.J. Th. Van der Heijden, Peter Reijnders en Anton Pieck. In 2019 trok het park 5,26 miljoen bezoekers en besloeg het een oppervlakte van 72 ha. De winst gaat naar de Wereld van de Efteling. De Stichting heeft als doel het gedachtegoed van de sprookjes te bewaren en het erfgoed te bewaken. De focus ligt op duurzaamheid, beleving, medewerkers en technologie. Ter nagedachtenis aan de oprichters van de Efteling is een gedenkzuil opgericht. Het is een driehoekige kolom met aan iedere zijde een goudkleurige plaat met tekst over de drie oprichters. Bovenop staat een gouden Efteling-E. De zuil staat in het Sprookjesbos en werd onthuld op 9 oktober 1992.

over De Efteling

Meer informatie: www.efteling.com

Met dank aan (auteur): Frits van Wolveren, Freelance redacteur recreatiesector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *