Oktober is voorbij, alle griezels gaan weer terug de kast in en maken plaats voor knipperende kerstverlichting en nepsneeuw. Dit is hét moment om nog even terug te blikken op dit jaar. In dit artikel nemen we je daarom mee in de 5 meest belangrijke Halloween trends van 2023. Wat komt in meerdere parken terug en wat zijn hierbij de opvallendheden?
Het meenemen van het eigen thema in de Halloweenervaring
Klassieke Halloweenthema’s zijn vaak zombies, vampiers, heksen, piraten en andere bekende enge wezens. Steeds vaker zien we echter dat parken minder snel kiezen voor dit soort figuren, maar juist de Halloweenervaring koppelen aan hun eigen parkthema. In 2023 kwam dit nog sterker naar voren dan afgelopen jaren al is gebeurd. Zo zagen we eerdere Halloweenjaren al de scarezone Tangled Twigs nabij de zone Wilderness in Walibi Holland en de scarezone DesTroy in de zone Ithaka in Toverland.
Dit jaar zagen we deze scarezones weer terug, en voegde Toverland zelfs een Limburgs thema toe aan het aanbod; het nieuwe spookhuis Now You’re Mine, waarin je door gesloten mijngangen dwaalt. Plopsaland de Panne koos bij hun themagebied Wickieland voor een scarezone omtrent bloeddorstige vikings en Bobbejaanland bouwde daarbij verder op het verhaal van Terra Magma en Mystery Bay met het nieuwe spookhuis Wrecked.
Verder hadden Slagharen en Wunderland Kalkar dit jaar allebei voor de eerste keer een eigen Halloweenevenement. Beide evenementen hingen sterk samen met het overkoepelende parkthema. Zo organiseerde Slagharen overdag Scary Prairie en in de avond Western Nightmares met expliciete focus op het Wilde Westen. Wunderland Kalkar baseerde daarbij hun volledige Halloweenthema op het feit dat het pretpark zich bevindt op het terrein van een nooit geopende kweekreactor.
Het centraal stellen van shows en showelementen
Waar in voorgaande Halloweenjaren de scareactors voornamelijk stil waren, worden deze de laatste jaren steeds spraakzamer en eveneens theatraler. Zo gaan ze het gesprek aan met de bezoeker en wordt hierdoor het verhaal van een experience sterker geïntroduceerd. Ook zien we steeds meer shows en showelementen tijdens Halloween. Zo staat niet alleen meer het bangmaken centraal, maar ook een stukje meer beleving.
In Slagharen was er tijdens de eerste editie een geheime voorstelling van een duistere huwelijksvoltrekking te bekijken en zowel Wunderland Kalkar als Toverland hadden een eigen openingsshow. Maar ook de acteurs van de scarezone Fiesta de los Muertos in Toverland hielden om de zoveel tijd een voorstelling. Natuurlijk mogen we hierbij ook de iconische Eddie de Clown niet vergeten die op willekeurige momenten kleine shows gaf in zijn eigen themagebied Festival of Freaks.
Ook zijn er tegenwoordig experiences waarin je zelf onderdeel wordt van het verhaal. Denk aan The Clinic waar je wordt vastgebonden op een brancard of Slaughterhouse waarin je aan een vleeshaak wordt gehangen, beide experiences zijn te vinden in Walibi Holland. Daarbij heeft Europa Park dit jaar de geheime experience Taken waarin bezoekers worden ontvoerd en vervolgens levend begraven.
Een ander showelement dat veel terugkomt is het gebruik van lampen in de spookhuizen. Zo kreeg je bij Now You’re Mine in Toverland een bouwhelm op met een lampje en ging je bij Walibi Holland in UrbanExplHorror met een zaklamp op stap. Ook in Movie Park Germany en in Bellewaerde zien we het concept van het bedrijf Haunted Lantern terug. Met speciale punten in de spookhuizen worden deze lampen aangestuurd waardoor ze tussendoor knipperen of zelfs uitvallen.
Ook goed om hier te benoemen is dat diverse parken kiezen voor een extra festivalvibe door een DJ toe te voegen aan het aanbod. Hierdoor kunnen gasten, nadat ze alle Halloweenervaringen hebben beleefd, toch nog wat langer in het park blijven. In onder andere Walibi Holland, Slagharen en in Bobbejaanland waren er optredens van DJ’s te vinden.
Angst maakt hongerig
Tegenwoordig zien we steeds meer dat Halloween ook onderdeel van de maaltijd wordt. Zo koos Toverland voor gerechten die een enge naam hebben zoals “Bloody beef burger” of “Spicy bat wings” en serveerde ze ook gerechten met een zwart broodje. Wunderland kalkar koos dan weer voor het toevoegen van specifieke kleurstoffen aan sauzen; zo was de mayonaise hier bijvoorbeeld groen.
Maar hier blijft het niet bij, zo kon je in Toverland zelfs een Scary Pumpkin IPA bestellen. Op het speciale blikje van dit biertje staat geschreven: “Are you brave enough to taste whatever is in this can? During Halloween, Toverland is taken over by the darkest forces and most peculiar creatures. In fact, nowhere is safe!”.
Verder kon er dit jaar ook worden gekozen om te eten in een enge setting. Zo organiseerde Walibi Holland weer de Dinner Experience, waarbij men eten geserveerd krijgt in een caravan en er allerlei scareactors tussendoor lopen. Slagharen koos bovendien tijdens de eerste editie voor het aanbieden van een Halloweenbuffet waarbij ook scareactors rondliepen.
Verzamel ze allemaal: speciale Halloweenmerchandise
Mensen zijn verzamelaars en de souvenirshops van attractieparken zijn vaak erg populair. Tegenwoordig zien we dat veel mensen allerlei objecten verzamelen van attractieparken; van pins, magneten tot sneeuwbollen en zelfs heuse achtbaanwielen, Tegenwoordig worden deze objecten niet alleen gemaakt omtrent het park en haar attracties, maar ook omtrent de Halloweenevenementen.
Zo verkoopt Walibi Holland van haar spookhuizen en experiences magneten en pins en koos Toverland zelfs voor festivalarmbandjes, evenals pins, van zowel hun spookhuizen als van de scarezones. Ook populair zijn t-shirts, truien en andere kleding met het logo van een Halloweenevenement. Verder zijn in diverse parken de welbekende duivelshoorntjes en andere lichtgevende objecten te koop die je op je hoofd kunt dragen. En voor de echte Halloweenfans? Daar verkopen de meeste parken ook decoratie voor thuis voor.
Een balans creëren tussen het dag- en avondevenement
Een Halloweenbeleving voor kinderen met hun families wordt ook steeds vaker georganiseerd, en dan vooral in Nederland. Zo hadden grotere parken zoals Walibi Holland, Hellendoorn, Slagharen en Toverland een speciale familie-editie en hielden dit jaar ook parken zoals de Julianatoren, Familiepark Nienoord en DippieDoe een speciaal Halloweenevenement voor kinderen. Zo kon je tijdens de Spooky Days in Walibi op monsterjacht, had Toverland tijdens de Halloween Days diverse speciale belevingen voor kinderen en DippieDoe zelfs een griezeldisco. Uiteraard konden kinderen ook in alle parken worden geschminkt.
De verhouding tussen de echt enge evenementen en de kinderedities blijft wat lastig. Zo lopen er nog veel jonge kinderen rond nadat de kindereditie eigenlijk al is afgelopen, terwijl het park uiteraard niet voor niets een adviesleeftijd aangeeft voor het avondevenement. Aan de andere kant proberen volwassenen juist weer de kinderspookhuizen te beleven. Vaak zien we dus dat twee totaal verschillende doelgroepen door elkaar heenlopen.
De bekende parken speelden hier dit jaar voornamelijk op in door de familievriendelijke versies op meer dagen aan te bieden dan de edities voor volwassenen en dan voornamelijk tijdens alle dagen van de herfstvakantie. Een park zoals Slagharen probeerde hier onder andere verder slim op in te spelen door met dagtickets en gereduceerde avondtickets te werken. Ook viel dit jaar op dat bij specifieke kinderzones volwassenen zonder kinderen uit voorzorg werden geweerd. De verwachting is dat in 2024 door parken nog verder gewerkt zal worden aan een goede balans tussen de doelgroepen en de Halloweenbelevingen.
Met dank aan (redacteur): Joyce Dijkstra, freelance redacteur en blogger over pretparken