De First Edition van de Horror Nights in Wunderland Kalkar

Oktober is traditioneel de maand waarin veel pretparken hun park een griezelig tintje geven. Van bloedstollende scare zones, bizarre haunted houses tot echt enge belevingen; het Amerikaanse feest vindt steeds meer voet op Europese bodem. Dit jaar vindt voor het eerst Halloween plaats in het Duitse Wunderland Kalkar met drie haunted houses, twee scarezones, een openingsshow en bovendien kan er worden overnacht in het angstaanjagende Horror Hotel.

Het verhaal

De Horror Nights in Wunderland Kalkar draaien om de doorgedraaide wetenschapper Herr Ferdinand Pluto. Hij verongelukte in de kerncentrale nadat zijn onderzoek werd stopgezet; iedereen dacht dat hij dood was, maar niets bleek minder waar. Nu is hij uit op wraak en transformeert hij iedereen die het park durft te betreden in een monster voor zijn leger.

Horrorbeleving in een perfecte setting

Waar Kernie’s Familiepark op Wunderland Kalkar gericht is op families met kinderen, geeft Algemeen Directeur Marten Foppen van DeFabrique Holding, waar Wunderland Kalkar sinds augustus 2022 onderdeel van is, al snel aan dat het bij de Horror Nights niet gaat om een Halloween ervaring voor kinderen. De focus ligt echt op pure horror. En dit wordt pijnlijk duidelijk tijdens alle ervaringen die het park voor bezoekers in petto heeft.

Daarbij leent de setting van Wunderland Kalkar zich perfect voor zo’n horrorevenement, omdat deze zich bevindt op het terrein van de nooit in gebruik genomen kweekreactor Kalkar. De industriële gebouwen hebben van zichzelf al een griezelige uitstraling en worden goed gebruikt om het park echt een enge sfeer te geven. Zo worden vele gebouwen met lampen griezelig uitgelicht en worden delen van de kweekreactor vertoond in de belevingen. Foppen geeft tevens aan dat de setting voor volgende edities ook zeker nog voldoende mogelijkheden biedt voor uitbreiding.

Uiteraard zijn er tijdens de Horror Nights ook een aantal attracties geopend die worden uitgelicht. De lichtjes van de attracties, omringd door de grauwe gebouwen van de kerncentrale, dragen bij aan het “verlaten pretpark” gevoel, dat het verhaal van Herr Pluton nog verder versterkt. Bovendien wordt Star Flyer Vertical Swing griezelig uitgelicht in de koeltoren en kan er vanaf hier genoten worden van een schitterend uitzicht over het park.

The Headliner: de openingsshow

Tijdens de openingsshow “The Headliner” wordt de lat al snel hoog gelegd. Herr Pluton kijkt samen met zijn assistent door het publiek en is op zoek naar iemand voor zijn volgende experiment. De angst bekruipt je om uitgekozen te worden, maar uiteindelijk blijkt dat er een acteur in het publiek staat die wordt meegenomen. Ondersteunt door angstaanjagende geluidseffecten zet deze show meteen de sfeer neer en introduceert deze meteen het verhaal.

Haunted houses: LABO, Albtraumdorf en Arbeitsraum

De drie haunted houses tijdens de Horror Nights zijn LABO, Albtraumdorf en Arbeitsraum. In LABO ontdek je het laboratorium van de kerncentrale en waar Herr Pluton herrees uit de dood. Dit spookhuis bevindt zich in het Brüter Museum van het park, wat maakt dat de tentoongestelde attributen uit de kerncentrale onderdeel worden van de beleving. Om spookhuis Arbeitsraum, waar Pluton bezoekers in monsters verandert, te bereiken moet er eerst een stukje door een grote betonnen buis onder de koeltoren gelopen worden, waarna het spookhuis wordt bereikt. Albtraumdorf is het enige spookhuis dat zich buiten bevindt en wordt omringd door donkere industriële gebouwen en toont scareactors in cellen en martelkamers.

De spookhuizen zijn allemaal voorzien van behoorlijk veel attributen, maar er zijn ook pikdonkere ruimtes waar rookmachines worden ingezet. Daarbij wordt er zowel gebruiktgemaakt van klassieke scares uit donkere hoekjes evenals van scareactors die midden in de ruimte staan en de interactie aangaan. Deze acteurs raken dan ook regelmatig bezoekers aan of komen extreem dicht bij hen in de buurt. Het enige wat enigszins ontbrak in de spookhuizen waren geluidseffecten. Hier zou voor komende edities nog verder aan kunnen worden gewerkt.

Scarezones: Bloody Mess en Infected People

De scarezones zijn Bloody Mess en Infected People. De aankleding van deze zones is minimaal en het aantal acteurs is eveneens laag. Zo was het bijvoorbeeld al niet erg duidelijk waar de zones begonnen en hoe de zones precies van elkaar verschilden. De acteurs zelf deden het echter erg goed en zochten, net als in de spookhuizen, echt de interactie op met de bezoekers. Herr Pluton zelf liep ook regelmatig rond door de zones; deze enge verschijning kom je echt liever niet tegen.

Al met al heeft Wunderland Kalkar voor een eerste editie goed uitgepakt met hun Halloweenevenement. De Horror Nights in Wunderland Kalkar zijn vanaf vrijdag 6 oktober op iedere vrijdag en zaterdag in oktober en op zaterdag 4 november te beleven van 18:00 tot 23:00. De adviesleeftijd is 16 jaar.

Het Horror Hotel is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar en is inclusief overnachting, ontbijt, Horror Hotel Experience en toegang tot de Horror Nights. Maar de precieze inhoud hiervan? Dit blijft nog even geheim.

Meer informatie: www.horrornightskalkar.com

Met dank aan (redacteur): Joyce Dijkstra, freelance redacteur

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *