Circussen gaan zomers op tournee langs vakantieparken en campings

De zomer is bij uitstek het seizoen om op tournee te gaan. Bij mooi weer zet je gemakkelijker en sneller de tent op. Bovendien vakantieparken en campings zitten in die tijd bomvol met ouders en kinderen die snakken naar vertier. In het hoogseizoen, juli en augustus, zijn daarom tientallen circussen op pad op zoek naar hun klanten.

Circus Harlekino

Meer en meer zoeken circussen de zakelijke markt en verzorgen onder andere voorstellingen voor bedrijven en instellingen zoals verzorgingshuizen.

In Nederland zijn zo’n 28 circussen, een aantal dat fors oploopt wanneer we de kindercircussen en circusscholen erbij op tellen. ‘Geen beroepsgroep toont zoveel veerkracht als circusartiesten’, stellen onderzoekers. Die visie wordt onderstreept door de diversiteit aan locaties waar circusvoorstellingen worden gegeven en de snelheid waarmee zij van plaats veranderen.

Circus Snor

Vakantiebeleving versterkt

Het circus versterkt de vakantiebeleving van gasten is de mening van parkmanagers en directeuren van vakantieparken. Een circus is ‘ouderwets’ vermaak met name voor kinderen. Afwisselende programma’s worden op de piste gepresenteerd. Clowns, acrobaten, trapeze-artiesten, goochelaars, jongleurs, paardendressuur, dompteurs en stuntmannen bieden de toeschouwers spektakel.

Circus Harlekino gaat dit jaar voor de 35ste keer op tournee en slaat bij meerdere campings en vakantieparken haar tenten op. Bij RCN Grote Bos komt het circus zelfs tweemaal langs, eerst in juli en daarna eind augustus. Ook circus Bolalou brengt een bezoek aan meerdere parken zoals de Wijde Wereld van EuroParcs in Otterlo en Roompot Weerterbergen. Kevin van Geet van Harlekino: “We zien dat we in dit seizoen prima aantallen bezoekers halen, mede door die link met het park. In de meeste gevallen komen de bezoekers van het circus uit het park en nauwelijks van buiten. Wel merken we een verschuiving richting Kerst, ook dan is er weer meer belangstelling voor het circus. Het op- en afbreken van de tenten gaat snel en is in een enkele uurtjes gefikst, afhankelijk van het weer”.           

Steffie Rutten van Circus Bolabou vertelt dat de tentaccommodaties deze zomer op zo’n 38 locaties worden opgebouwd en afgebroken. Ook zij ziet dat bijna 100% van de bezoekers parkgasten zijn. In vergelijking met vorige jaar constateert Steffie een stijgende lijn voor wat betreft de bezoekersaantallen.

Samenwerking parken

Sander Balk van Circus Salto doet vooral campings en parken in Friesland, Groningen en Drenthe. “ Al ruim 12 jaar gaan we on tour. De reden is dat in de zomervakantie de steden vakantie hebben, ouders met kinderen zijn elders dus als je gasten op een andere plek zitten dan zoek je ze daar op. Al in de jaren tachtig hebben de grote circussen als circus Renz dit gedaan.”  Sander Balk constateert verder een professionalisering en een nauwere samenwerking tussen het circus en het vakantiepark. “We spelen in op het animatie-of  entertainmentprogramma van het vakantiepark. Zij hebben bijvoorbeeld een themadag Circus en daarin spelen wij dan weer een belangrijke rol. Voor de parken gebruiken we een 16 meter tent. Hier kunnen 275 bezoekers in. Kortom: wij gaan voor een 5 sterren-relatie met onze klanten, zodat er een echte win-win-situatie ontstaat”.

Een geheel andere aanpak zien we bij het Circus Barani. Dit circus kiest ervoor om langere periode op één locatie te blijven. Amber: “ We blijven twee weken op een plek. Het heeft te maken met de dieren die in ons circus optreden. Daarom bezoeken we geen campings en vakantieparken. We vragen eerst bij gemeenten vergunningen en plannen dan onze tournee. Wel maken we reclame op campings, zoals nu in Schoorl. We delen kortingsbonnen uit op vakantieparken en campings. In de loop der jaren hebben we met gemeenten een goed relatie opgebouwd, zodat er gevraagd wordt ‘komen jullie deze zomer weer?’”.

Highlights

  • Circus op vakantiepark versterkt vakantiegevoel
  • Win-win-situatie bij samenwerking partijen
  • Gasten vakantiepark 100% bezoekers circusvoorstelling

Met dank aan (auteur): Frits van Wolveren

Sinds 2013 behoort het fenomeen circus tot het immaterieel erfgoed en heeft het een beschermde status. Het lijkt erop dat na de coronacrises het circussector weer uit het dal klimt, zo luidt de conclusie na een rondgang langs een aantal circussen. Behalve de zomer is ook de periode rond kerst waarin veel circussen meer bezoekers trekken. Kindercircussen zijn trendy. Bekend zijn kindercircus ‘De Snor’, Cirque Moustache en Tefredo.

Circuscultuur Immaterieel erfgoed

Het bekende Allard Pierson-museum in Amsterdam beheert het circusmuseum. Recent verscheen er een studie over het leven en werken in een circus. In de serie ‘Vergeten Beroepen’ van Fabian Dekker. Een van de conclusies luidt dat de flexibiliteit en veerkracht van de medewerkers bijzonder groot is.

Circus in het museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *