Centrumgebouw Center Parcs Terhills ontworpen volgens de 3 P’s

Zeelenberg Architectuur en landschapsarchitect Jean Henkens (CenterParcs) zijn het ontwerpteam verantwoordelijk voor het conceptdesign van de 250 waterfrontvilla’s en de countryclub, de aquagarden, de welcomelodge en de kidsfarm.

Jan-Paul Bron (Zeelenberg Architectuur) “In een relatief korte tijd van vier maanden is het concept tot stand gekomen. Getracht is om de unieke potenties van de voormalige Minesite aan te boren met het doel een bijzondere bestemming te creëren die aansluit bij de vakantiedromen van mensen. Cruciaal is de kwaliteitsbeleving van de natuur en niet het realiseren van beeldbepalende architectuur”.

Jan-Paul Bron legt uit dat bij het ontwerp is uitgegaan van de projectfilosofie van de 3 P’s: People, Planet en Prosperity. “We wilden aansluiten bij de vakantiedromen van volwassenen en kinderen. Daarbij hebben we ernaar gestreefd om ruimte te creëren voor de inheemse natuur, de toepassing van circulaire bouwmaterialen (houtskeletbouw) en het gebruik van vernieuwbare energie (all-electric-plan-inclusief batterijenpark). De laatste P staat voor voorspoed die het project voor de regio moet brengen. Naast de gewenste nieuwe werkgelegenheid (van mijnbouw naar toerisme & hospitality) is getracht het plan zo openbaar mogelijk te ontwerpen, zodat ook de lokale bevolking kan genieten van het plan”.  

Uitzicht en bezonning

Het hoofdgebouw van Center Parcs Terhills ligt op een heuvel direct aan het water, de oorspronkelijke grindplas. Gezien van het terras daar lijkt “de plas” meer op een Italiaans meer. “Centrale voorzieningen van het park zijn als een paviljoen ontworpen in een glooiend landschap”, zo vertelt Jan-Pauls collega, Jean-Paul Janse. “De Countryclub is convex (naar buiten gericht) en ligt hoog met een optimaal uitzicht. De Aquagarden is concaaf (naar binnen gericht) beide voorzieningen zijn met elkaar verbonden. Er is een beschutte edgepool tussen de binnenbaden en de grintplas”.

Gestreefd is om uitzicht en bezonning zo optimaal mogelijk te laten samenvallen. Bij het ontwerp van de centrumgebouwen zijn uitzicht en bezonning ingezet als onderscheidende aspecten van de kwaliteitsbeleving. “Van de zonsopkomst in het oosten (zon bij het ontbijt in het restaurant) tot aan de ondergaande zon achter de grote terril (berg) in het westen bij het diner/bar)”, aldus Janse.

Innovatieve duurzaamheid

De centrumgebouwen evenals de watervilla’s zijn volgens ‘state of the art’ duurzaamheidsprincipes gebouwd, zoals het toepassen van verduurzaamd vergrijsd hout als gevelbekleding. De daken van de paviljoens zijn voorzien van sedum en er wordt gebruik gemaakt van vernieuwbare energie (all-electric-plan en batterijenpark)

In het kader van bereikbaarheid en milieu-effecten is een nieuwe verbindingsweg aangelegd (4,2 kilometer) die het park ook bereikbaar maakt met openbaar vervoer. Zeelenberg Architectuur ontwierp in dat verband eveneens de haltes voor de ultramoderne shuttlebus. (Er is sprake van een proefproject met zelfrijdende elektrische bussen).

De opdrachtgever tot de aanleg van Terhills, de LRM, heeft in oktober 2020 vanwege de innovatieve inspanningen op het gebied van alternatieve energie, van de Verenigde Naties het SDG-certificaat Pioneer ontvangen, onder andere door de aanleg van zonnepanelenparken waarvan 1 drijvend park en de bouw van een batterijpark (met 140 Tesla-powerpacs)

Het parcours van de shuttle bus:

Meer informatie:

Center Parcs Terhills

Zeelenberg Architectuur


Redacteur: Frits van Wolveren, bedrijfsjournalist met specialisatie in recreatie en toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *