Het aantal overnachtingen op campings is het afgelopen jaar voor het eerst in jaren gedaald. Ondanks deze daling van 7 procent ligt het aantal overnachtingen nog steeds hoger dan in 2019, en het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten bleef vrijwel stabiel. Dit suggereert dat Nederlandse campings de groei die zij sinds 2020 hebben gezien, weten vast te houden.

Tussen 2014 en 2024 is het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten met 90 procent gegroeid naar 26 miljoen overnachtingen. Daarbinnen zijn buitenlanders nu goed voor 30 procent van de overnachtingen op Nederlandse campings. Duitse bezoekers vormen het grootste aandeel, goed voor 25 procent van alle overnachtingen. Opvallend is de groei van overnachtingen van bezoekers uit andere landen dan het traditioneel belangrijke Duitsland. Zo is het aantal bezoekers uit Zwitserland tussen 2014 en 2024 gegroeid met 189 procent naar 107 duizend overnachtingen. Het aantal overnachtingen door Zweden en Spanjaarden groeide respectievelijk met 60 en 53 procent naar 16 en 29 duizend overnachtingen. In absolute aantallen zorgt deze groei niet voor veel extra overnachtingen, maar toch lijkt de Nederlandse camping aantrekkelijker te worden voor toeristen uit andere landen dan voorheen.
Lengte kampeerseizoen loopt op
Het kampeerseizoen lijkt steeds langer te worden. Zo is verblijf in het eerste en vierde kwartaal iets in populariteit toegenomen. Het aandeel overnachtingen in de maanden april tot en met september daalde tussen 2012 en 2024 namelijk van 95 procent naar 91 procent. Ook nam de populariteit in de periode net buiten het hoogseizoen toe, want het aandeel overnachtingen van mei tot augustus daalde van 80 procent naar 74 procent.
De oorzaken hiervan zijn toe te wijzen aan klimaatverandering, een hoger aantal campers dat minder gevoelig is voor weersinvloeden, een ouder wordende bevolking die minder gebonden is aan schoolvakanties en verruiming van regels door gemeentes om campings langer open te houden. Bovendien maakt het groeiende aanbod van luxe tenten met allerlei extra faciliteiten zoals een bed, een koelkast en een kookplaat kamperen aantrekkelijker over een groter deel van het jaar. Dit zijn ook belangrijke redenen dat het aantal overnachtingen sinds 2019 is gegroeid.
Verwachtingen voor campings zijn rooskleurig
In de subsectorprognose van ABN AMRO voor 2025 spreken wij de verwachting uit dat het aantal overnachtingen op campings dit jaar met 3 procent groeit, ondanks de daling van vorig jaar. Het weer blijft een belangrijke factor; vorig jaar zorgde vooral een regenachtig voorjaar voor een lager aantal overnachtingen.
De hoge inflatie van de afgelopen periode kan ertoe leiden dat vakantiegangers op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. De campings zijn daarvoor goed gepositioneerd, omdat zij een relatief voordeliger zijn ten opzichte van andere typen logiesaccommodaties. Uit de Vakantie Sentiment Monitor van het NBTC (januari 2025) blijkt dat 40 procent van de Nederlanders en 52 procent van de Duitsers hun vakantie aanpassen vanwege de gestegen prijzen. Binnen deze groep kiezen 45 procent van de Nederlanders en 42 procent van de Duitsers voor een goedkoper verblijf.
De oplopende geopolitieke onrust kan er toe leiden dat zowel Nederlandse als buitenlandse vakantiegangers die nog moeten boeken voor een bestemming dichter bij huis kiezen. Omdat Nederlandse campings vooral afhankelijk zijn van Nederlandse en Duitse bezoekers, zijn zij goed gepositioneerd om deze toeristen te ontvangen.
Ook voor de lange termijn is de verwachting dat de groei doorzet. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verwacht dat Nederland in 2035 maar liefst 61 miljoen gasten telt, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2024. Daarvan komen er 28 miljoen uit het buitenland. Het aandeel buitenlanders in het totaal aantal gasten neemt steeds verder toe. Het ligt daarmee in de lijn der verwachting dat het aantal overnachtingen ook verder zal toenemen naar 2035.
Prijzen stijgen verder
De prijzen voor een kampeerplaats lijken dit jaar in een vergelijkbaar tempo te stijgen als in voorgaande jaren, blijkt uit de data van Booking Experts, een grote leverancier van vakantieverhuursystemen. De gemiddelde prijs voor een overnachting op een kampeerplaats is weliswaar aan het begin van dit jaar relatief hard gestegen, maar dit beeld is vertekend. Het kampeerseizoen is net begonnen en in mei liggen de prijzen traditioneel boven het jaargemiddelde. Wanneer daarvoor wordt gecorrigeerd, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een kampeerplek momenteel in hetzelfde tempo stijgt.
De prijsstijging komt deels ook doordat de luxere campings steeds meer extra faciliteiten aanbieden. Zo zijn er een flink aantal luxere campings die nu bij elke standplaats een eigen sanitair gebouwtje plaatsen met toilet, douche en soms zelfs een vaatwasser.
Mogelijkheden om meer kampeerders te trekken
Om verdere groei te realiseren, is het belangrijk dat campinghouders inspelen op de veranderende boekingsvoorkeuren van kampeerders. Gratis annuleren levert 31 procent meer boekingen op en slechts 15 procent meer annuleringen, blijkt uit onderzoek van Holidu, een van oorsprong Duits platform voor de verhuur van vakantieverblijven. Het gratis maken van annuleren zorgt er ook voor dat de gast minder twijfelt bij het boeken; het bouwt vertrouwen op tussen de gasten en de campinguitbater.
Vrije keuze bij het kiezen van de check-in-dag kan eveneens het aantal gasten verhogen. Vrijdag, zaterdag en maandag zijn de meest populaire incheckdagen, maar er is ook een significant deel dat liever op een andere dag aankomt. Zo checkt 9 procent van de gasten in op donderdag en hetzelfde percentage op zondag, blijkt uit onderzoek van Holidu. Door de keuze vrij te laten, zorgen ondernemers ervoor dat ook gasten met afwijkende wensen een plek vinden.
Zinvol is ook om de boekingskalender lang van tevoren te openen. Zo boekt 21 procent van de gasten meer dan zes maanden van tevoren en 44 procent boekt tussen drie en zes maanden van tevoren, blijkt uit onderzoek van Holidu. Een boekingskalender die korter is, ontmoedigt mogelijk terugkerende gasten om al vroeg een plek te reserveren.
Tot slot is het van groot belang om goede, duidelijke foto’s van de camping te hebben met een duidelijke volgorde en in een afgewogen aantal. Uit onderzoek van Holidu blijkt dat twintig tot veertig foto’s zorgen voor meer boekingen. Meer dan veertig foto’s kunnen de potentiële bezoeker echter overvoeren en leiden tot minder boekingen.
Door deze strategieën toe te passen, kunnen campings hun aantrekkelijkheid verhogen en inspelen op de behoeften van moderne kampeerders.
Met dank aan (auteur van dit artikel): Ward van der Stee, sector analist leisure bij ABN AMRO