ABN AMRO vreest voor hogere faillissementscijfers door te snelle afbouw coronasteun

De sectorupdate leisure van ABN AMRO was al geschreven toen gisteren het kabinet aankondigde om vanaf oktober de coronasteun af te bouwen. Ward van der Stee, sectoreconoom leisure: “De afbouw van de maatregelen zal waarschijnlijk betekenen dat de nu zeer lage faillissementscijfers in de leisuresector weer zullen gaan oplopen.”

Pretwerk @ Funmania Aalsmeer

Van der Stee ziet dat er nog wel enkele vangnetten in stand blijven: “Het lijkt erop dat in ieder geval voor de nachthoreca er ondersteuning blijft zolang deze gesloten moeten blijven. Ook blijven financieringsregelingen van kracht tot het einde van het jaar en garantiefondsevenementen blijft voorlopig ook actief.”

Leisuresector herstelt, maar kent achterblijvers

Grote delen van de leisuresector zijn stevig op het pad omhoog. De horeca is na lange sluiting weer open en heeft inmiddels een paar goede maanden achter de rug. Bedrijven die van toeristen afhankelijk zijn, staan nog voor een zware periode.

De transactiedata van ABN AMRO laten voor veel subsectoren een positief beeld zien. Bioscopen boeken bijvoorbeeld een groei van 99 procent ten opzichte van juli vorig jaar. Zij profiteren daarmee volop van de versoepeling van de coronamaatregelen, maar zijn nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. De restaurants en cafés zijn weer open. Ook dit blijkt duidelijk uit de transactiedata. In juli van vorig jaar hadden restaurants en cafés al een goede maand en dit jaar komt daar weer een mooie groei in pinbetalingen bovenop. Zo stegen de betalingen in cafés met 19 procent ten opzichte van vorig jaar en was de groei voor restaurants 12 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

Opvallend is dat groei in de omzet bij de thuisbezorging en afhaal, de subsector die sterk van de coronapandemie heeft geprofiteerd, sterk terugvalt. De heropening van terrassen en daarna van binnenruimtes van restaurants heeft ervoor gezorgd dat de concurrentie om de consument die zijn eigen keuken links laat liggen weer groeit. Dat zien bezorgplatforms – en in mindere mate restaurants – terug in hun inkomsten uit thuisbezorging en afhaal.

Sterke daling aantal buitenlandse toeristen

Het beeld voor bedrijven die afhankelijk zijn buitenlandse bezoekers is minder rooskleurig. Uit onderstaande tabel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat hotels, campings en vakantieparken in de eerste jaarhelft van 2021 samen 87 procent minder overnachtingen hebben verschaft aan buitenlanders dan in 2019. De afname in het aantal overnachtingen in 2021 is zowel toe te schrijven aan het wegblijven van buitenlandse toeristen als aan een terugval in het aantal buitenlandse zakelijke reizigers. Ook andere subsectoren die afhankelijk zijn van toeristen, zoals dagattracties, musea en een deel van de horeca, lijden flink onder deze afname.

Hotels en groepsaccommodaties hard geraakt door wegblijven toeristen

Van alle logiesaccommodaties hebben groepsaccommodaties en hotels de grootste tegenslag te verduren. Het aantal overnachtingen in hotels is met 63 procent gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar in 2019, terwijl het aantal overnachtingen van alle accommodaties als totaal met ‘slechts’ 37 procent daalde. Hotels zagen veel minder binnenlandse bezoekers, maar het waren vooral de buitenlanders die wegbleven. Groepsaccommodaties hebben een relatief klein aandeel in het totaal aantal overnachtingen, maar worden zeer hard geraakt en verschaffen nog maar iets meer dan een kwart van de overnachtingen die zij in 2019 verschaften. De groepsaccommodaties worden niet alleen geschaad door het wegblijven van toeristen, maar ook door de beperkingen in groepsgrootte van begin dit jaar.

Het valt op dat Nederlanders 1 procent meer overnachtingen in eigen land hadden dan in het eerste halfjaar van 2019. Een deel van hen besloot ter vervanging van een buitenlandvakantie een vakantie in Nederland te boeken. Wij verwachten dat het aantal overnachtingen door Nederlanders in eigen land in de vakantiemaanden juli en augustus oploopt.

Het zijn vooral camping en vakantieparken die ervan profiteren dat Nederlanders alternatieven zoeken voor buitenlandvakanties. In het eerste halfjaar van 2021 steeg het aantal overnachtingen door Nederlanders op een camping met 38 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Op vakantieparken boekten zij 25 procent meer overnachtingen.

De stijging in het aantal Nederlanders dat in eigen land blijft, zorgt ervoor dat campings in het eerste halfjaar in totaal drie procent meer overnachtingen hadden ten opzichte van 2019. De binnenlandse vakantieganger maakt het wegblijven van buitenlanders dus net goed. Vakantieparken zien wel minder overnachtingen dan in 2019, maar zijn veel minder slecht af dan gemiddeld.


Met dank aan:

Sector leisure, ABN AMRO

Bekijk de complete sectorupdate leisure voor de maand september 2021 op de website van ABN AMRO, sector leisure (Gerarda Westerhuis, Stef Driessen en Ward van der Stee.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *