Afgelopen maand maakte de Stichting Achterhoek Toerisme bekend dat ze een wandelknooppuntennetwerk willen opzetten; naar analogie van het succesvolle fietsknooppuntensysteem. Maar welk systeem gaan zij kiezen? Er is immers (nog) geen consensus over een nationale standaard.
Wandelnetwerk Achterhoek
De nieuwsgierigheid over de situatie van wandelnetwerken startte bij een persbericht waarin een nieuw Wandelnetwerk in De Achterhoek werd aangekondigd:
“De Achterhoek is, mede dankzij het uitgebreide fietsknooppuntensysteem, landelijk al één van de best scorende fietsregio’s. Naast die knooppunten komt er nu ook een wandelknooppuntensysteem van ruim 3000 kilometer. Het wandelnetwerk wordt gevormd door bebording die het de wandelaar gemakkelijk maakt om zelf een route samen te stellen. Naast de fysieke bewegwijzering die straks overal te vinden is, wordt het netwerk ook aangeboden middels een papieren wandelkaart en daarnaast zal het ook digitaal ontsloten worden.
In de eerste helft van 2014 wordt het Wandelnetwerk voorbereid en in de tweede helft van het jaar wordt gestart met de uitvoering ervan. Vanaf 2015 kan via een wandelknooppuntensysteem van ruim 3000 kilometer gewandeld worden.”
Welk systeem?
Bij reguliere wandelroutes is het bekend dat er vele verschijningsvormen zijn en dat het woud van verschillende bordjes als ongewenst wordt gezien. We vroegen aan belangenbehartiger Wandelnet of er in Nederland al een uniform systeem voor wandelknooppunten is gekozen?
Dat blijkt niet het geval te zijn. Er zijn in Nederland al diverse regionale wandelnetwerken opgezet of in ontwikkeling. In een inventarisatie onderscheid Wandelnet twee hoofdsystemen: een knooppuntensysteem (I) en een keuzepuntensysteem (II).
- Het knooppuntensysteem is een vorm van doelbewegwijzering; alle paden en routemogelijkheden zijn gelijkwaardig. Alle kruispunten waar je kunt kiezen uit twee of meer richtingen worden knooppunten genoemd en zijn voorzien van een nummer.
- Het keuzepuntensysteem is een vorm van routebewegwijzering en knoopt rondwandelingen – routes met een eigen kleur of nummer – aan elkaar tot een netwerk. Alle kruispunten waar je kunt kiezen om op dezelfde route te blijven of over te stappen op een andere worden keuzepunten genoemd.
Wandelnet geeft geen voorkeursnetwerk aan. Wel gaan ze met ontwikkelaars van netwerken in gesprek om ze te helen bij het opzetten van een netwerk dat voldoet aan de juiste randvoorwaarden.
Meer informatie over wandelnetwerken: http://wandelnet.nl/node/446
In het document ‘wandelnetwerken in beeld’ (pdf) zie je de verschillen.
Keuze voor de Achterhoek
Ook de ontwikkelaars in de Achterhoek zijn bekend met de diverse opties. Op de vraag of zij niet bang zijn dat er bij de keuze van een nationale standaard nieuwe investeringen nodig zijn antwoorden zij: “Wij hebben zelf nog geen keus gemaakt voor welke van de twee wij kiezen. Het is niet waarschijnlijk dat er bij doorvoering van een landelijk systeem gelijk gekozen wordt om dat ook regionaal door te voeren. De twee “systemen” worden landelijk al gebruikt, dus ik verwacht niet dat iedere regio direct enthousiast zal zijn over een “landelijk systeem”, gezien er dan veel kosten gemaakt moeten worden om alle huidige bewegwijzering aan te passen.”
Voor een beter landelijk overzicht werkt Wandelnet aan een routeportal. Daarin nemen ze routes van bestaande en nieuwe netwerken op. Regio’s die bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe netwerken kunnen contact opnemen met Ankia van Dijk avandijk@wandelnet.nl van Wandelnet.
Meer informatie Over de ontwikkelingen in de Achterhoek: www.achterhoek.nl