Voldoende draagvlak voor nieuw bezoekerscentrum Grevelingen?

Het nieuw te bouwen bezoekerscentrum voor de Grevelingen kan niet op de steun rekenen van een grote groep natuurorganisaties.  Het steekt de organisaties vooral dat zij niet zijn betrokken in het beslisproces. Stefan Poot, projectleider bij het recreatieschap Grevelingen, kijkt daar na enkele verhitte inspraakavonden, wat anders tegenaan.

Nieuw bezoekerscentrum
Rondom De Grevelingen zijn volop toeristische ontwikkelingen in gang gezet. Door de komst van een ecohotel, moest het enigszins verouderde bezoekerscentrum ‘De Punt’ plaats maken. Recreatieschap De Grevelingen kreeg de opdracht om te zoeken naar een nieuwe locatie voor een nieuw te bouwen bezoekerscentrum die past bij de ambities van het gebied. Voor het gebouw is de financiering / subsidies inmiddels rond. Er zijn aan de vormgeving van het gebouw wel enkele randvoorwaarden meegegeven: het moet een ‘mooi’ ontwerp worden, een landmark voor de omgeving, en een uitzichtpunt bieden (in het ontwerp 26 meter hoog). Er wordt gerekend op ruim 100.000 bezoekers op jaarbasis. Het nieuwe bezoekerscentrum krijgt ook een belangrijke rol in het regionale toeristische aanbod, waar tot nu toe een tekort aan slechtweer-voorzieningen wordt ervaren.

Milieufederatie
De Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF) heeft een zienswijze ingediend tegen de plannen: “Wij betreuren vooral het solistische optreden van de initiatiefnemers in het voortraject, waarin met geen enkele belanghebbende partij werd gesproken. Hierdoor werden natuurorganisaties, omwonenden en ondernemers onverwachts geconfronteerd met een ontwerp voor een bijna 30 meter hoog gebouw, dat van verre zichtbaar is op de verder vlakke dam. Dit bouwwerk doet nar onze mening ernstig afbreuk doet aan de landschappelijke waarde van de Brouwersdam.” Ook mist de ZMF een beoordeling van de natuureffecten en zet het vraagtekens bij de haalbaarheid van de exploitatie.
Staatsbosbeheer (SBB) heeft de zienswijze tegen de plannen niet ondertekend. Zij zijn, als eigenaar van de grond, onderdeel van de adviescommissie van dit project. Binnen de adviescommissie heeft SBB wel negatief geadviseerd. Zij zetten met name vraagtekens bij de de onderbouwing van de exploitatie van de voorziening.
Meer achtergronden vanuit de milieuorganisaties: www.zmf.nl

Recreatieschap Grevelingen
We vroegen projectleider Stefan Poot om een reactie over de wijze waarop partijen zijn betrokken bij het voorproces. Poot: “De plannen zijn wel degelijk bij de natuurorganisaties neergelegd. Ook hebben we twee informatie-avonden georganiseerd die goed zijn bezocht. De discussies van deze avonden zijn deels verwerkt in de plannen. Verder volgen we de normale procedure, waarbij alle partijen een inspraakmogelijkheid hebben. Via een zienswijze kan iedereen nu een mening geven.”
Mooi? Dat is altijd een lastig criterium. Waar de natuurorganisaties gruwelen van het hoge ontwerp, sluit het ontwerp prima aan bij de vooraf opgestelde criteria. (o.a. landmark en uitzichtpunt). De welstandscommissie van de gemeente heeft zich inmiddels ook al positief uitgesproken over het ontwerp. We hebben het ontwerp voorgelegd aan een onafhankelijke partij; Erik Luiten, de Rijksadviseur voor Landschap en Water. Die heeft een positief oordeel uitgesproken over de plannen.
Exploitabel? Waar de natuurorganisaties erg huiverig zijn over de financiële onderbouwing, heeft Stefan Poot veel vertrouwen in de plannen, en niet zonder onderbouwing: “We moeten bij zo’n project natuurlijk een goede balans vinden tussen diverse doelstellingen. Aan de ene kant moet een ondernemer die participeert hier een rendabele exploitatie kunnen realiseren. Aan de andere kant wordt hier gewerkt met subsidiegeld en wil je geen oneerlijke concurrentie realiseren. Dat hebben wij goed weten te scheiden door de subsidies ten gunste te laten komen van het educatieve deel van het centrum. Voor de exploitatie hebben we inmiddels een concessie overeenkomst met Kranendonk; een partij met zeer veel ervaring in horeca-exploitatie. Ook cateraar Maison den Boer is bij deze constructie betrokken.”

 

Meer informatie vanuit Recreatieschap Grevelingen: www.grevelingen.nl en www.toekomstgrevelingen.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *