In 2020 werd de deelsector plattelandsrecreatie zwaar geraakt door de Covid-19-pandemie. In het voorjaar was er een lockdown en werden hele regio’s gesloten voor recreatie. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research naar de stand van zaken in de Multifunctionele Landbouw.
De omzet in de multifunctionele landbouw in Nederland is ondanks de coronapandemie tussen 2018 en 2020 gestegen met 15% tot ruim een miljard euro. Dat is vooral te danken aan de deelsectoren ‘boerderijverkoop’, ‘agrarische kinderopvang’ en ‘agrarisch natuurbeheer’. Het kleine segment ‘boerderij-educatie’ had, net als de ‘recreatie’ veel last van de coronabeperkingen.
Recreatiesector in de min
De totale omzet van plattelandsrecreatie (w.o. kamperen bij de boer, dagrecreatie, B&B, groepsaccommodaties, horeca, vergaderingen) werd in 2020 geschat op € 138 miljoen, en dat is ruim 35% lager dan in 2018.
Het aantal boerderijen dat recreatie aanbiedt is in 2020 iets gestegen naar ongeveer 3.200 bedrijven. Het aantal campings en groepsaccommodaties nam iets af, maar het aantal huisjes/appartementen groeide enigszins. Er was vooral een toename in de kleinschalige horeca.
Binnen de multifunctionele landbouw noteerde het segment ‘recreatie’ relatief slechte cijfers. Dat had vooral met de lockdownperiodes te maken. Het leed werd nog enigszins verzacht doordat veel Nederlanders vanwege de onzekere situatie in de zomervakantie hun vakantie door in eigen land doorbrachten.
Groepsaccommodaties hebben in 2020 een heel slecht jaar gehad: de bezettingsgraad jaarrond daalde van 35% naar 10%. Voor de sector als geheel was er in 2020 een omzetdaling van 38%.
Het segment ‘zakelijk’ kreeg in 2020 zware klappen. Veel bedrijfsuitjes op de boerderij werden afgelast en zakelijke bijeenkomsten op de werden vervangen door een online variant.
Bron en meer informatie: Rapport – Kijk op multifunctionele landbouw