Huizenruil lift mee op de deeleconomie

De opkomst van verhuur van het eigen huis aan toeristen, zoals Airbnb, krijgt volop aandacht. Het fenomeen huizenruil bestaat al veel langer en profiteert ook mee van de deeleconomie-trend. Op de Nederlandse website Huizenruil.com (onderdeel van internationaal netwerk HomeExchange.com) staan inmiddels 2400 huizen van leden. Maar die worden natuurlijk niet jaarrond verhuurd.

sleutelFenomeen huizenruil
We vroegen Corinne Nieman vertegenwoordiger van HomeExchange.com in Nederland en Vlaanderen naar de ontwikkeling in Nederland. Voor wat voor soort vakanties wordt huizenruil toegepast? Nieman: “Gemiddeld ruilen leden in Nederland en Vlaams België ongeveer 2 tot 3x per jaar. De zomervakantie is meestal 2 weken en vooral leden in de steden ruilen tegenwoordig steeds meer weekenden. Denk hierbij ook aan weekenden weg in eigen land. Een ruil Amsterdam / Middelburg is snel geregeld voor een weekend. Ik ken zelfs leden die wel 6 tot 7 maal per jaar ruilen.”

In hoeverre is huizenruil verwant aan Airbnb? Nieman: “Airbnb en huizenruil verschillen natuurlijk heel veel, huizenruil is de echte deeleconomie, Airbnb is een betaalde service. Een weekend weg via airbnb naar Amsterdam voor 3 nachten is evengoed snel 140 euro per nacht terwijl huizenruil gewoon gratis is. Het enige verschil is dat je ook je eigen huis voor gelijkgestemden open moet stellen. Ik noem het altijd maar het topsegment van de deeleconomie.”

Steeds meer ‘bescheiden’ huizen
Volgens Nieman is ruilen zeker niet exclusief weggelegd voor de ‘grote kastelen’: “Onder de 2700 aanbiedingen in Nederland en Vlaanderen zitten genoeg hele gewone huizen en appartementen. Iedereen kan ruilen.”
Een onderzoek onder 700 regelmatige bezoekers van de website HomeExchange.com die geen lid zijn, liet hun grootste bezwaar zien tegen lid worden. Men denkt al snel dat de eigen woning niet aantrekkelijk genoeg is om mee te ruilen. “Wie wil er nou naar mijn stekkie? Ik heb maar een klein appartement buiten de stad.”
Naar aanleiding hiervan deed HomeExchange.com nader onderzoek naar de grootte van de huizen die worden aangeboden op de site. Frankrijk werd bijvoorbeeld onder de loep genomen. Van de 10.200 Franse ruilaanbiedingen is 34% appartementen. In totaal is 12% van de aangeboden huizen in Frankrijk groot genoeg voor drie personen, 20% voor twee gasten en 9% kan maar één persoon herbergen.

Logeren bij een particulier
Als we de CBS cijfers bekijken van ‘logeren bij een particulier’, dan zien we dat dit segment voor de laatste paar jaren flink is gegroeid: 1.190.000 in 2002; 1.146.00 in 2008; 1.534.000 in 2014. In 2014 kunnen dat uitsplitsen naar korte vakanties (639.000) en lange vakanties (895.000). CBS definitie: Het gaat hierbij om een woning van een particulier, anders dan familie, vrienden of kennissen.

Meer informatie:
www.Huizenruil.com
HomeExchange.com

Eén reactie

  1. Huizenruil is voor vele mensen al bekend maar u kunt ook uw vakantiehuis te ruil aanbieden voor vakantie of weekendje weg. De website tweedewoningruil richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken, ook hoeft u geen rekening te houden met het opbergen van uw privéspullen.
    Deze website lijkt mij een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *