Airbnb werkt aan vertrouwen voor verhuurders

Airbnb is een platform waarop particulieren kamers en appartementen aan elkaar verhuren. Vertrouwen speelt daarbij een hele belangrijke rol; je komt immers in iemands privédomein op bezoek. Veel huiseigenaren willen zeker weten wie zij in huis halen. Airbnb introduceert daarom ‘Verified Identification’.

onderdeel identificatieproces via mobiele telefoon
onderdeel identificatieproces via mobiele telefoon

Airbnb CEO Brian Chesky; “Toegang tot het netwerk is gebaseerd op vertrouwen; en vertrouwen is gebaat bij transparantie. Openheid brengt het beste naar boven bij mensen. Wij willen toe naar een situatie waarbij gasten niet meer anoniem of met een valse identiteit een boeking kunnen maken.”

Het systeem van ‘Verified Identification’ wordt als eerste in de VS toegepast, waar inmiddels 25% van de leden een oproep heeft gekregen om hun identiteit te verifiëren. De verificatie van de identiteit bestaat uit drie onderdelen:

  1. Bevestigen van de online identiteit. (door een match met Facebook, linked-in of reviews op de website van Airbnb.)
  2. Bewijs van de werkelijke (offline) identiteit. (o.a. scan van identiteitsbewijs met foto)
  3. Matchen van online en offline identiteit.

Bekijk het online verificatieproces in een schema (pdf)

Dit nieuwe systeem van identificatie is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen om huiseigenaren over te halen om (een deel van) hun huis aan te bieden voor gasten. Vertrouwen speelt daarin een cruciale rol. Zo heeft de organisatie ook al een verzekering voor schade door gasten en neemt Airbnb de risico’s van betaling uit handen.

Bekijk de Airbnb aanpak op het gebied van vertrouwen op https://www.airbnb.com/trust

3 reacties

  1. Enge ontwikkeling. Gaan zij nu ook al je paspoort vragen? Het paspoort is een document van de overheid, waar commerciële bedrijven in principe niets mee te maken hebben. Het maken van een kopie is zelfs officieel bij wet verboden geloof ik.

  2. Couchsurfing deden we al, in Cuba hebben ze al jaren het casa particularas systeem en in Nederland moeten we perse vertrouwen opbouwen via een paspoortcheck? In Cuba is je enige houvast dat ze een logo op de deur hebben. Ik heb heb de meest leuke huizen gezien en families ontmoet, alles op basis van vertrouwen. Je voelt snel genoeg of een logeeradres juist voor jou is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *