“De abrupte afbouw van de coronasteunpakketten komt veel te vroeg. De horeca is sinds 26 juni (met 1,5 meter beperkingen) weer open en voor veel horecazaken zal het herstel nog lang duren.” daarvoor waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland in een persbericht.
“De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en er is weinig geld om te investeren. De angst bestaat dat er in het derde en vierde kwartaal veel zaken omvallen en de positie van werknemers onder druk komt te staan als de steun per 1 oktober wegvalt. Aanvullende financiële compensatie middels maatwerk vanuit de overheid blijft voorlopig dan ook keihard noodzakelijk, inclusief een coronaherstelplan waar KHN al geruime tijd op aandringt bij het kabinet.”
Financiële situatie
Het omzetverlies in de horeca in 2020 kwam neer op ongeveer 8 miljard voor de traditionele horeca. Het overgrote deel van de horeca is vanaf 15 maart 2020 ruim 10 maanden gesloten geweest, behalve voor afhalen en bezorgen. Vanaf mei mochten alleen de terrassen open, wat slechts voor een zeer kleine groep horecaondernemers enige ruimte bood. Dat betekent dat het eerste half jaar van 2021 zo goed als verloren is. Bovendien was de subsidie voor de horeca nooit 100%, waardoor horecaondernemers ruim 5 miljard aan eigen geld in hun bedrijf hebben gestoken. Daarnaast zijn er enorme schulden opgebouwd. Dit verlies valt niet meer goed te maken. Bovendien zullen veel zaken nog niet hun volledige omzet kunnen draaien door de 1,5 meter afstand of doordat het toerisme/de zakelijke markt nog op gang moet komen.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het interen op eigen vermogen heeft de slagkracht van veel ondernemingen aangetast. Je kunt bedrijven nu niet gaan straffen voor het feit dat ze door de naweeën van de crisis nog niet op eigen kracht vooruit kunnen komen. Ondernemers doen er alles aan om de zaken weer op te starten. Dus in plaats van het abrupt beëindigen van steun, is maatwerk hard nodig.”
Maatwerk
Voor veel horecaondernemers is de crisis echt niet over. Dat op enig moment op een doordachte en evenwichtige manier steunmaatregelen langzaam maar zeker worden teruggedraaid, is goed. Maar de uitvoering zal langs de menselijke maat moeten worden gelegd. KHN vindt het van cruciaal belang dat er wordt gekeken naar een oplossing voor de enorme schuldenberg waar veel ondernemers mee blijven zitten en de afbouw daarvan met hulp van de overheid. Zowel bij uitgestelde belastingen als subsidie of krediet (garanties) en bij stapeling van belasting en andere vorderingen van bijvoorbeeld verhuurders en leveranciers. KHN heeft in een CoronaHerstelplan beschreven hoe deze problemen moeten worden ondervangen om de horeca toekomstperspectief te bieden. Dit plan heeft KHN de afgelopen maanden gedeeld met bewindspersonen, de Tweede Kamer en de informateur Mariëtte Hamer. De uitwerking van de afbouw is nu deel van de formatie.
Zolang het internationale toerisme en de (internationale) zakelijke bestedingen nog stagneren, zal er voor een groep bedrijven ook NOW en/of TVL-steun nodig zijn in de tweede helft van 2021, eventueel met een doorloop naar 2022. KHN blijft zich bij de politiek en ministeries hard maken voor een goed herstel en toekomstbestendige horecabranche.
Steun blijft nodig
De komende tijd moet uitwijzen hoe de horeca zich herstelt. Willemsen: “Veel sectoren binnen de branche gaan nog een moeilijke tijd tegemoet. Omdat de 1,5 meter regels niet rendabel zijn, maar ook omdat grote (zakelijke) bijeenkomsten en het op kantoor werken nog op gang moeten komen. Hotels en zalencentra hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer en voor (party)cateraars was lange tijd de groepsbeperking een enorme rem. Zij zullen een inhaalslag willen maken. Het is dan ook zaak dat de 1,5 meter afstand zo snel mogelijk komt te vervallen, zodat er zo snel mogelijk kan worden toegewerkt naar een rendabele exploitatie.”
Bron en meer informatie: www.khn.nl