Vrijdagmiddagblog! Te laat komen op het werk

Te laat komen op het werk is voor sommige een dagelijkse bezigheid en voor andere een grote ergernis. Bij een belangrijke afspraak is te laat komen het laatste waar je aan wilt denken, toch gebeurde het mij van de week. Een Vrijdagmiddagblog! over te laat komen.

Duidelijke afspraken
Als leidinggevende van een winkelteam duldde ik niet met te laat komen. Mijn team wist dat zij op tijd moesten zijn. In geval dat ze te laat zouden komen, belde de medewerkers altijd netjes op om te vertellen (met welke smoes) ze te laat kwamen. In mijn team had ik duidelijke afspraken gemaakt over te laat komen en daar sancties aan gesteld die ik ook na kwam.

Betrokken bij de tijd
Naast de heldere afspraken en sancties was het belangrijkste onderdeel van mijn ‘te laat kom’ regeling, betrokkenheid. Door het team betrokken te maken bij de werktijden, hielden ze zich er beter aan. Voor het seizoen startte vroeg ik mijn team hoe lang zij bezig zijn om de winkel start klaar te maken. Dit bleek een half uur te zijn. Vandaar dat iedereen een half uur voor opening van de winkel aanwezig moest zijn.

Vrijdagmiddagblog! Te laat op het werk
Oeps…te laat! Bron: plazilla.com

Geef zelf het goede voorbeeld
Daarnaast is het belangrijk om als leidinggevende zelf op tijd te komen, want goed voorbeeld doet volgen. Nu ik eigen baas ben is het van belang dat ik zelf op tijd ben bij mijn afspraken. Er is geen personeel dat mij terecht zal wijzen. De enige sanctie die ik nu bij te laat komen heb, is dat ik daardoor een opdracht kan mislopen of de werkrelatie met een huidige opdrachtgever verslechterd.

Rennen, vliegen, duiken, vallen en weer op staan
Van de week had ik dus zo een moment en vroeg mij af waardoor het kwam dat ik te laat was. Na een beetje speurwerk op internet vond ik de opmerking die de essentie van mijn te laat komen weergaf. “De meeste mensen worden getriggerd op het tijdstip waarop ze moeten vertrekken om zich dan pas klaar te gaan maken voor vertrek.” Klopt! Van de week rende ik dus nog door het huis om mijn tas, sleutels, papier, agenda, koffie voor onderweg en jas bij elkaar te rapen. Terwijl ik eigenlijk al in de auto had moeten zitten.

Tot volgende week!
Gelukkig had het verder geen effect op mijn afspraak en heb ik dat tot een goede samenwerking kunnen leiden. Toch pak ik voortaan 10 minuten van te voren al mijn spullen, zodat ik minder gestrestst in de auto stap en op tijd ben bij mijn afspraken. Kom jij wel eens te laat? Of heb jij nog goede tips om niet te laat te komen? Laat ze hieronder. Tot volgende week!

Ruby KramerPanterKist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *