Vrijdagmiddagblog! De nieuwe Nederlandse eetcultuur

Het aftellen is begonnen; aankomende maandag start de Horecava.  Afgelopen weken heb ik veel in het buitenland doorgebracht en het valt mij steeds op dat de eetcultuur daar heel anders is. Ik ben vooral benieuwd welke trends / gewoontes vanuit andere landen deze kant op zullen komen aankomend jaar.  

Restaurants in Lissabon stampvol
Elke middag zitten alle restaurants stampvol in Lissabon. Niet alleen in Portugal is het normaal om tussen de middag ergens te gaan eten. Zelfs onze Zuiderburen, de Belgen, verlaten tussen de middag vaak het kantoor voor een goede lunch. In Nederland moeten wij het toch vaak doen met een boterham achter de computer of weinig tot de verbeelding sprekende kantines. Een uitgebreide lunch buiten het kantoor mag wat mij betreft meer gestimuleerd worden.

Ontbijt buiten huis
De focus in onderzoeken naar horeca gaat in Nederland vaak uit naar een eetcultuur die gericht is op uiteten in de avonduren, terwijl ik dus denk dat we in Nederland nog een slag kunnen slaan in de middag. Of zelfs het ontbijt, wat in Noord-Amerika een populair moment is om buiten huis te eten. Hanos berekende (gebaseerd op Amerikaanse cijfers) dat we in Nederland 663 miljoen ontbijtjes zouden kunnen verkopen. Op dit moment haken vooral de Hema, V&D en Ikea daar goed op in.

Vrijdagmiddagblog_2
Lekker goedkoop ontbijtje

De voorspelling voor 2013 was
Volgens onderzoek van Motivaction zou het consumenten vertrouwen in 2013 nog altijd laag zijn. De voorspelling voor de totale jaaromzet van de horeca werd geschat op 13 miljard. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat mensen niet minder uiteten gaan, maar wel minder uitgeven. De keuze van een restaurant wordt steeds vaker gebaseerd op online reviews.

Groen eten en internet
Duurzaam en gezonde leefstijl zouden belangrijke onderwerpen in 2013 worden. De consument zou bereidt zijn daar meer voor te betalen, mits het geïntegreerd zit in de totaal beleving van het horecaconcept. Daarnaast gaven consumenten aan dat zij een betere wifi dekking willen in restaurants. Niet overal kon er naar hartenlust worden getwitterd, gefacebooked en gepinterest.

Tot volgende week!
Aanstaande maandag zullen we weten of de voorspellingen van 2013 zijn waargemaakt en welke nieuwe trends er ons in 2014 te wachten staan. Toevallig gingen de eerste twee Vrijdagmiddagblogs van dit jaar over eten. Volgende week eens een blog over shoppen. En wel te verstaan shoppen met je partner… Snap jij waarom vrouwen elke winkel in moeten? Of waarom mannen altijd beginnen te zeuren na een uur dat ze naar huis willen? Tot dan!

Ruby KramerPanterKist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *