Vrijdagmiddagblog! De Anti-Toerist

Als je reisgenoot net als jij uit het toerisme en de vrijetijdsindustrie komt, kun je dan eigenlijk nog wel rustig op vakantie gaan?

Check, check, dubbel check
Dat mijn focus altijd bij winkels ligt en ik dus elke willekeurige winkel wil binnenstappen tijdens mijn vakantie, maakt menig mens gek. Mijn reisgenoot heeft daarin tegen jarenlang als reisleidster gewerkt, dus geen enkele kamer ontkomt aan een complete check. Opvallend was dat we een soort anti-toerist zijn geworden.

Cuba Libre
We kozen er dit jaar voor om naar onze droombestemming Cuba te reizen. We hadden alleen een ticket geboekt. Terwijl bij de luchthaven iedereen werd opgehaald door een grote touringcar, onderhandelden wij met een taxichauffeur. De reis kon beginnen. We begonnen in Havana vol met oude auto’s, daarna Vinales in een prachtig natuurgebied, toen Pinar del Rio waar je het echte Cubaanse leven mee maakt en uiteindelijk in Varadero met een kokosnoot aan het strand.

landschap
Vinales – prachtig natuurgebied. Bron: Persoonlijke foto – vakantie Cuba

 

Je hoeft niet ver te reizen om…
We concludeerden de laatste dag op het witte strand, dat eigenlijk alle landen hetzelfde in elkaar zitten. Overal heb je de hoofdstad waar het toerisme zo wordt uitgebuit dat je er verdrietig van wordt. Door de pucherige verkopers en irritante “TAXI!!” schreeuwers is het moeilijk om nog te kunnen genieten van de stad. Mooie natuurgebieden die soms ten onder gaan aan toerisme, maar soms juist ook een extra impuls krijgen. En uiteraard het strand. Vol met zonzoekende toeristen.

Uniek in je all-in?
De trend die op dit moment zou zijn, is dat we op zoek zijn naar unieke ervaringen. Dat staat haaks op de all-inclusive hotels die overal te vinden zijn. Wij hebben deze reis er bewust voor gekozen om in Casa Particularas te verblijven, een soort bed&breakfasts. En vooral de breakfast was erg aangenaam; met pannenkoeken, ei en ham, tosti’s en vers fruit. Ook de families waar we verbleven waren hartelijk. Hun huizen fascineerde met alle kleuren en de Cubaanse muziek stond nooit zachtjes.

prive strand
Terwijl iedereen op het ‘prive strand’ bij de all-inclusives lag…hadden wij echt een prive strand! Bron: Persoonlijke foto – vakantie Cuba

Anti-toerist heeft alleen maar voordeel
In het vliegtuig hoorden we medepassagiers over de all-ins praten. Ze hadden slecht te eten gehad, onaardige bediening, suffe muziek in foute disco’s, vieze kamers en last gehad van dronken medetoeristen. Als anti-toerist waren wij blij dat we ons eigen plan hebben getrokken en de reis in een pure vorm hebben mogen meemaken. Ik denk dat wij juist nog meer kunnen genieten van een vakantie, omdat we precies weten waar de toeristen niet zijn.

Tot volgende week!
Herken je bovenstaand verhaal of heb jij er een totaal andere mening over? Ik ontvang graag reacties via de  twitter of hieronder. Vakantiefoto’s zullen te zien zijn op de facebookpagina van PanterKist. Tot volgende week!

Ruby Kramer PanterKist

2 reacties

  1. ook vaak de reden om voor een minicamping of familiebedrijf te kiezen. weg van de massa (en kassa) en juist die persoonlijke en gemeende aandacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *