Vrijdagmiddagblog! Ambtenaren en ondernemers praat…

Wat ik nu ga schrijven kan verontrusting veroorzaken. Maar iemand moet het toch een keer hardop durven te zeggen? “Ambtenaren zijn dwars en ondernemers zijn eigenwijs.” Zo dat is er uit.

Brainstorm = stormachtige discussies
Sinds het bestaan van PanterKist word ik regelmatig gevraagd om aan te schuiven bij brainstormsessies, conceptgesprekken en toetsing van plannen die te maken hebben met vrijetijd en retail. Ontzettend leuk om te doen, maar het veroorzaakt soms vraagtekens in mijn eigen hoofd. Van de week kwam ik tot de conclusie dat ambtenaren vooral dwars zijn en ondernemers erg eigenwijs.

Samen op zoek naar een oplossing
Sleutelwoorden om deze twee partijen samen te brengen? Dat moeten luisteren en ondernemen zijn. Waar gemeentes goed kunnen luisteren en structureel plannen maken, is de ondernemer eerst begonnen en maakt daarna een aangepast plan. Kortom we hebben te maken met een denker en een doener. En zou dat niet de perfecte combinatie moeten zijn om problemen als leegstand, centrumverloedering, verloren gebieden en erfgoedbeheer  beter te laten functioneren?

Grote pot met goud
Nu er geen grote pot met goud staat te wachten, moet er actie ondernomen worden om die pot te vullen. Het is een positieve ontwikkeling dat gemeentes en ondernemers steeds vaker samen praten over mogelijkheden om een stad of dorp een betere toekomst te geven voor de inwoners en de bezoekers.  Alleen blijft het vaak bij praten tussen de organisaties.

Vrijdagmiddagblog_samen

Vooroordelen doen de das om
Dit komt vooral door de vooroordelen die er over elkaar zijn. Gemeenten zouden het moeilijk maken om vergunningen af te geven en houden van regelgeving. Waar ondernemers alleen maar lastig zijn, want alles draait bij hun om geld. Terwijl er juist een grote overeenkomst bij de meeste organisaties zit, het maatschappelijk belang. Want iedere ondernemer en gemeente wil dat zijn of haar locatie een mooie uitstraling heeft en dat trekt bezoekers.

Spreek dezelfde taal
Daarom wilde ik vanmiddag het vrijdagmiddagblog over dit onderwerp laten gaan. Want er zijn steeds meer overeenkomsten en uiteindelijk wilt iedereen hetzelfde bereiken. Ze praten alleen allebei nog in een andere taal. Ik raad elke ambtenaar aan een dag op stap te gaan met een ondernemer en de ondernemer een dag op de afdeling vergunningen neer te zetten. Als je elkaars wereld beter begrijpt, kom je sneller tot elkaar. En dat zou menig centrum ten goede doen!

Tot volgende week!
Voor ik dit blog afsluit, wil ik iedereen bedanken voor de ontzettend leuke reacties op het blog van vorige week. Ik denk dat de dierenwinkel alle konijnen heeft verkocht!  Wil je meepraten over dit blog? Laat dan een reactie achter op twitter of plaats hieronder een bericht. Heb je nog goede tips voor het onderwerp van het vrijdagmiddagblog? Mail dan naar: info@panterkist.nl.

Ruby KramerPanterKist

Eén reactie

  1. Ruby
    zo herkenbaar. voor ons bijna dagelijkse praktijk. wij zijn dan ook vaak de doener met het luisterend oor. doordat we beide partijen begrijpen komen we meestal met de oplossing. wees duidelijk wat je wil, langs welke weg en op welke termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *