Voorzichtige positieve signalen in de watersport

De watersportsector heeft de afgelopen jaren zware tijden doorgemaakt. Al sinds 2008 staat de verkoop van boten onder druk. Nu lijken de eerste tekenen van herstel zichtbaar te worden. De HISWA meldt in een persbericht dat de tweedehands botenmarkt weer wat aantrekt. Vorige maand, tijdens de HISWA te Water, waren de reacties ook al optimistisch.

hiswatewaterTweedehands botenmarkt
Het herstel in de verkoop van gebruikte pleziervaartuigen van het tweede kwartaal van 2013 zet door. De bij HISWA Vereniging aangesloten jachtmakelaars rapporteren ook over het derde kwartaal van dit jaar een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het dieptepunt van de verkoop van gebruikte boten lijkt hiermee voorbij.

Was de stijging in het aantal verkopen in het tweede kwartaal nog 5%, in het derde kwartaal is deze naar 19% gestegen. Er is iets meer vraag naar motorboten dan zeiljachten, maar ook het aantal verkochte zeiljachten is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De HISWA Makelaars meldden in april van dit jaar al een verbetering. Die positieve ontwikkeling heeft stand gehouden. De cijfers sluiten volgens HISWA Makelaars aan bij andere signalen uit de economie en de financiële wereld, die erop duiden dat Nederland op een keerpunt zit van de economische crisis. Klanten tonen meer vertrouwen in de economie.

Overige marktomstandigheden
De verkoop van tweedehands boten is slechts een onderdeel van de totale watersportmarkt. De HISWA kan op dit moment geen inzicht geven in de verkoop van nieuwe boten. Er is hier geen sprake van een registratieplicht. Een andere indicator van de markt is de bezetting van jachthavens. Die staat nog altijd onder druk. Volgens de HISWA overigens niet alleen door ‘minder boten’, maar ook door uitbreiding van het aantal plaatsen. Een herstel van de verkoop van boten, heeft in ieder geval een positief effect op de bezetting van de jachthavens in de (nabije) toekomst.

Meer informatie: www.hiswa.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *