Visie van ondernemers gezocht voor educatieve attractie Afsluitdijk

De Nieuwe Afsluitdijk is een ambitieus project waarbij ook toeristische ontwikkeling de ruimte krijgt. Binnen de huidige plannen is ruimte voor een toeristisch educatief informatiecentrum, waar het unieke verhaal van de Afsluitdijk en haar omgeving wordt verteld. Om te voorkomen dat een exploitant te maken krijgt met een dichtgetimmerd projectplan, wil de projectleiding al in de voorbereidingsfase met toeristische ondernemers overleggen over de randvoorwaarden en eisen; een zogenaamde ‘marktconsultatie’.

de Afsluitdijk
de Afsluitdijk

Attractie van nature
Zelfs zonder bijzondere voorzieningen is de Afsluitdijk een attractie die door binnen- en buitenlandse toeristen wordt bezocht. De locatie spreekt tot de verbeelding omdat juist hier de Nederlandse waterbouwkunde goed zichtbaar is en de dijk een prachtig uitzicht biedt op werelderfgoed Waddenzee en het IJsselmeer. Naar schatting maken nu al bijna 300.000 bezoekers een stop bij het monument. In de plannen voor de vernieuwde Afsluitdijk krijgen ook duurzaamheid en natuur een belangrijke rol, zoals een toekomstige vismigratierivier.

Ondernemers die meedenken en meedoen
De vernieuwde Afsluitdijk is een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Fryslân, Rijkswaterstaat en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Voor het ontwikkelen van een toeristisch informatiecentrum op of nabij de Afsluitdijk worden ondernemers gezocht die ook willen mee-investeren. Deze ondernemers worden al in een vroeg stadium geconsulteerd om mee te denken over de haalbaarheid en vorm van een informatiecentrum. De marktconsultatie wordt begeleid door twee onafhankelijke bureaus: Vandertuuk Revisited te Beetsterzwaag/Amsterdam en Podium te Utrecht.

De keuze voor een definitieve exploitant wordt in een later stadium genomen. De overheden hebben de intentie uitgesproken om de voorwaarden te scheppen waarbinnen een ondernemer zijn bedrijf succesvol kan uitoefenen. De ondernemers die zich nu bij de marktconsultatie melden, hebben een uitgelezen kans om, voor hun exploitatie, een goed werkbare uitgangspositie te creëren.

Vier vragen
Tijdens deze marktconsultatie wil de projectleiding van de ondernemers graag antwoord op de volgende vier vragen:

  1. Bent u geïnteresseerd, om samen met genoemde overheden, risicodragend te participeren in de realisatie en exploitatie van deze educatieve attractie?
  2. Waar moet een dergelijke educatieve attractie naar uw mening aan voldoen? En voor welke doelgroep(en) is deze attractie interessant?
  3. Onder welke condities bent u geïnteresseerd te participeren in deze educatieve attractie?
  4. Welke locatie is volgens u het meest geschikt? (er zijn vijf locaties beschikbaar)

 

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich tot 19 augustus 2013 aanmelden bij Vandertuuk Revisited. Het complete consultatiedocument is te vinden op de website van Podium: http://www.podium.nl/download.php?id=1374498849

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *